Subota, 17.05.2008.

09:09

Nastavljaju se pregovori o vladi

Pregovori o novoj vladi nastavljaju se formalnim i neformalnim kanalima. Boris Tadić izjavio da DS vodi pregovore, kao i da će uskoro saopštiti ime budućeg mandatara.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je za dnevni list Danas, da su u toku pregovori čiji će rezultat biti formiranje socijalno odgovorne i proevropske Vlade. Međutim, prema rečima generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića, radikali će danas ili sutra nastaviti pregovore sa DSS-om i koalicijom okupljene oko SPS-a.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da će novu Vladu Srbije formirati onaj ko obezbedi većinu od 126 poslanika.

"Bez obzira na mnoštvo praznih reči kojima lider Demokratske stranke Boris Tadić pokušava da objasni da su 102 mandata većina u Srbiji, sasvim je izvesno da legitimnu Vladu i legitimnu demokratsku većinu može da čini samo 126 poslanika", rekao je Koštunica u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je kazao da su "u demokratiji do sada 102 mandata bila manja od 126 mandata", kao i da "svako ko pokušava da pronađe opravdanje da manjinu učini većinom ruši same temelje demokratije".

Sa druge strane, SRS nastavlja pregovore sa SPS-om čim se Tomislav Nikolić vrati iz Haga, a Ivica Dačić iz Moskve, izjavio je Aleksandar Vučić.

Radikali su uvereni da će u relativno kratkom roku biti postignut dogovor o konkretnim rešenjima o budućoj Vladi Srbije.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić, koji je u poseti političkoj partiji Pravedna Rusija u Moskvi, izjavio je da socijalisti ne pregovaraju sa DS-om o formiranju nove vlade.

"Mi razgovaramo sa DSS-om, kao što smo i rekli. Ne možemo u isto vreme razgovarati sa više političkih opcija. Postigli smo načelan dogovor o principima na osnovu kojih će se ići dalje ka formiranju koalicije. A koalicija će biti formirana kada se potpiše koalicioni ugovor. Znači, napravljen je prvi korak", kazao je Dačić.

Kako B92 saznaje u vrhu Demokratske stranke, "neformalni razgovori" DS-a i SPS-a se za sada ne vode na državnom, već na lokalnom nivou. Isti izvor je potvrdio da je Demokratska stranka uputila predlog socijalistima za formiranje koalicije na lokalnom nivou, ali da su ti razgovori tek na početku i bez konkretnih dogovora.

Mrkonjić: Ništa bez pretpristupnih fondova EU

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je za Blic da su pregovori o formiranju vlade sa DSS i SRS tek na početku i da usvajanje pet principa na trojnim pregovorima pre dva dana "ne znači ništa".

"Dogovor sa SRS i DSS nije zakucan, taman posla", rekao je Mrkonjić, kao i da je realizacija svih razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike i saobraćaja "uslov svih uslova".

"Principi koje smo usvojili su nesporni, počeli smo da pišemo i koalicioni sporazum i to će trajati nekoliko dana, međutim to još ne znači da smo se dogovorili o vladi", rekao je Mrkonjić.

"Nema ništa od dogovora ako mi ne obezbedimo posao za ljude, a to možemo samo ako realizujemo velike poslove kao što su autoput Horgoš-Požega i koridori 10 i Đerdap 3. Ništa od toga ne možemo da ostvarimo bez pretpristupnih evropskih fondova i kredita evropskih banaka", rekao je on.

Upitan da li će pregovarati sa koalicijom "Za evropsku Srbiju", bez obzira na sadašnje pregovore sa DSS i SRS, Mrkonjić je rekao da iz te koalicije još nije stigao zvaničan poziv, ali da će on ići na pregovore ako bude pozvan.

Ljajić: SPS-u više odgovara DS

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić je izjavio da i pored svega postoje realni izgledi da Srbija dobije proevropsku vladu.

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", Ljajić je ocenio da svi politički razlozi navode na to da socijalisti imaju neuporedivo veći interes da uđu u koaliciju s Demokratskom strankom nego da se naslone na SRS i DSS.

"Oni će, u društvu Šešelja i Koštunice, biti tek treći partner, a zbog sličnog biračkog tela na koje u ovom trenutku računaju, jasno je da profit iz takvog braka mogu da izvuku samo radikali, koji će najpre progutati baš socijaliste, a onda i narodnjake", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ukoliko se SPS okrene proevropskoj opciji, ne samo da ima šansu da podmladi biračko telo nego i da ga značajno uveća, "upravo na uštrb SRS-a i DSS-a".

"Zakoni čije izmene sada traže i PUPS i SPS, o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju, doneti su za vreme prethodne vlade Vojislava Koštunice. I to je dokaz da on o socijalnoj pravdi brine samo pred izbore ili kada mu u postizbornoj matematici fali neki glas", kazao je Ljajić.

Ilić: Oformićemo vladu do juna

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su ga nakon izbora 11. maja predstavnici liste "Za evropsku Srbiju" zvali da zajedno formiraju vladu.

Ilić je u intervjuu za današnji Pres, na pitanje da li postoji mogućnost da sarađuje sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem, odgovorio: "Ne bih to uradio ni za živu glavu, iako su me mnogi posle 11. maja zvali da im koliko-toliko, namaknem većinu".

"Pa, nisam ja preletač! I kako bih ja mogao sutra sa Đilasom, kad mi je on u ime NIP-a stopirao koridore. Iz NIP-a je izdvojeno samo 200 miliona dinara, a to je dovoljno da se izgradi samo pola kilometra puta! Ili, kako da budem sa Šutanovcem kada već 10 meseci čekamo da on stavi potpis kako bismo mogli da gradimo stanove na vojnoj imovini?! A tek sa Dinkićem ne bih mogao!", kazao je on.

Ilić je rekao da će Srbija dobiti novu vladu najkasnije do početka juna i da će je formirati koalicija Demokratske stranke Srbije i NS, Srpska radikalna stranka i koalicija oko SPS-a.

Jovanović: Pomoći ćemo DS-u

Gostujući u Poligrafu B92 predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka učiniti sve da pomogne DS-u da postigne dogovor o koaliciji sa SPS-om.

"Mi smo sve što smo mogli da kažemo o socijalistima toliko puta do sada rekli, tako da nema potrebe za bilo čim. Neću da ih šminkam opisujući ih kao sestrinsku partiju, da potežem internacionale, da govorim o dinamičnom SPS-u i mladim momcima. Očigledno je da su oni manje zlo od Koštunice i od radikala i da u ovom trenutku svako mora razumeti težak izazov pred kojim se nalazi DS i zbog toga mi imamo to razumevanje za DS i iskazujemo spremnost da joj pomognemo", rekao je Jovanović.

Prema najavama iz Srpske radikalne stranke, vreme nastavka razgvora radikala, socijalista i narodnjaka zavisiće od toga kada se Tomislav Nikolić i Ivica Dačić vrate u zemlju.

Vejvoda: SPS pre ka proevropskoj opciji

Izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda je, u Otvorenom studiju Glasa Amerike, rekao da veruje da će se Socijalistička partija Srbije ipak prikloniti proevropskoj opciji, koju joj je nedavno sugerisao i trenutno predsedavajući Socijalističke internacionale, Grk Jorgos Papandreu.

Vejvoda smatra da bi, u slučaju da Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije ipak formiraju novu Vladu Srbije, moglo da dođe do novog odliva mozgova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: