GIK: 39 odsto "Za evropski Beograd"

Prema preliminarnim rezultatima, lista "Za evropski Beograd – Boris Tadić" osvojila je 45 odborničkih mesta od ukupno 110 u skupštini glavnog grada.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.05.2008.

07:31

Default images

Ta lista je osvojila 39,20 odsto glasova, prema podacima na osnovu obrađenih 99,91 odsto obrađenih biračkih mesta i 99,89 odsto biračkog tela, saopštila je Gradska izborna komisija. Srpska radikalna stranka osvojila je 35,01 odsto glasova (40 mandata), koalicija DSS-NS 11,12 odsto (12 mandata). LDP je osvojio 6,91 odsto ili sedam mandata.

Koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 5,22 odsto, odnosno šest mandata u budućem gradskom parlamentu.

Cenzus nisu prešli Zelena stranka koja je osvojila 0,41 odsto, Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić 0,30 odsto, Romska partija ujedinjenja 0,16 odsto, Romska partija - Srđan Šajn, Romska partija i Romski pokret obnove 0,16 odsto i Narodna radikalna stranka - Narodni pokret za Beograd 0,14 odsto.

Odbornici novog saziva gradske skupštine odlučiće ko će biti novi gradonačelnik Beograda, koga, prema novom Zakonu o glavnom gradu, bira gradski parlament.

Za većinu u Skupštini grada Beograda, koji sada umesto 90 ima 110 odbornika, potrebno je 56 mandata.

Na lokalne izbore u Beogradu izašlo je 59,49 odsto upisanih birača, na osnovu rezultata poznatih u 6.30 časova, izjavio je jutros Radioteleviziji Srbije predsednik Gradske izborne komisije Vladan Ivanković.

Više informacija o rezultatima u drugim gradovima i mestima u Srbiji, kao i u opštinama gde su održani izbori možete pročitati na posebnim stranicama našeg sajta posvećenim izborima.

Postizborni rokovi

Konačne rezultate lokalnih izbora Gradska izborna komisija dužna je da objavi u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, kada je rok i za raspodelu odborničkih mandata.

Dostavljanje podataka GIK-u o tome kojim kandidatima podnosilac izborne liste dodeljuje dobijene odborničke mandate obaviće se u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić ima obavezu da u roku od 15 dana od objavljivanja izbornih rezultata zakaže konstitutivnu sednicu nove gradske skupštine.

Rok za konstituisanje gradske skupštine je dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora, a pod konstituisanjem se smatra izbor Verifikacione komisije koja treba da potvrdi mandate novoizabranih odbornika, izbor sekretara i predsednika skupštine.

Posle konstituisanja Skupštine grada u roku od mesec dana treba izabrati njene izvršne organe, a to znači gradonačelnika i Gradsko veće.

Gradska skupština ima rok od tri meseca od konstituisanja da usvoji i Statut grada, a ukoliko se u roku od dva meseca ne konstituiše gradska skupština ili ukoliko se u roku od tri meseca ne izaberu izvršni organi, zakon predviđa da Vlada Srbije može uvesti privremene mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: