Ivanko: Nepromenjen stav o izborima

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da su "bilo koji izbori na Kosovu, sem onih koje organizuje UNMIK, nelegalni".

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.04.2008.

11:30

Default images

"Naša pozicija ostaje ista - bilo koji izbori na Kosovu, sem onih koje organizuje UNMIK, nelegalni su, što uključuje i srpske izbore", rekao je Ivanko. "Ako Srbija nastavi sa politikom održavanja lokalnih izbora na Kosovu, to će biti kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i kršenje izvršnog mandata UNMIK-a", rekao je on.

Portparol UNMIK-a je u telefonskoj izjavi mitrovičkom radiju Kontakt plus izjavio da će predstavnici civilne misije UN na Kosovu verovatno odgovoriti na pismo ministra za Kosovo Slobodana Samardzića o održavanju lokalnih izbora u Pokrajini, ali da stav UNMIK-a ostaje isti.

Ministar za Kosovo i Metohiju Samardžić pozvao je pre dva dana šefa UNMIK-a Joahima Rikera da raspiše lokalne izbore u Pokrajini, koje bi organizovale i sprovele vlasti u Srbiji.

Predstavnici privremenih kosovskih institucija zatražili su od UNMIK-a da "primeni svoja ovlašćenja" i onemogući održavanje lokalnih srpskih izbora na Kosovu.

Republička izborna komisija je odlučila da - pored parlamentarnih izbora na Kosovu - budu održani i izbori za lokalne organe vlasti u 23 opštine u kojima su do 1999. godine živeli Srbi.

Lindholm: Odgovor Beogradu tokom nedelje

Portparol UNMIK-a Sven Lindholm izjavio je da će misija UN tokom nedelje odgovoriti na zahtev Ministarstva za Kosovo i Metohiju da se lokalni izbori u srpskim sredinama na Kosovu organizuju 11. maja.

Lindholm je za KiM Radio iz Čaglavice potvrdio da je UNMIK primio pismo ministra Slobodana Samardžića i da se odgovor razmatra.

"Nadamo se da ćemo imati konačan odgovor tokom ove nedelje", rekao portparol UNMIK-a.

Prema njegovim rečima, za sada nema zvanične promene stava u UNMIK-u povodom sprovođenja lokalnih izbora 11. maja na Kosovu.

"I dalje smatramo da, ukoliko Srbija sprovede lokalne izbore na Kosovu, krši Rezoluciju 1244 i UNMIK takve izbore smatra nevažećim, jer jedino UNMIK ima pravo da raspiše izbore na Kosovu", naveo je on.

Lindholm je dodao i da je šef UNMIK-a Joahim Riker u pismu upućenom Samardžiću poručio da, ako srpska vlada želi da sprovede legitimne lokalne izbore, to može da uradi pod isključivom nadležnošću UNMIK-a u pet opština sa srpskom većinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: