"Nema izgradnje bez garancija"

Izgradnja autoputa Horgoš-Požega ne bi trebalo da počne dok se ne dobiju garancije da će biti završen, kažu ministri iz DS-a.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.03.2008.

12:32

Default images

Umesto 220 miliona evra na ime garancije, koncesionar je obezbedio svega 30, dok kredita nema do 2009. godine. Demokratska stranka i G17 plus će na sednici Vlade u četvrtak insistirati da početak izgradnje puta bude odložen dok koncesionar ne obezbedi finansijska sredstva, što je preduslov za početak realizacije koncesionog ugovora.

Ministar za NIP Dragan Đilas kaže da je neprihvatljivo da se u izgradnju krene a da ne postoji garancija da će on biti završen.

"Mislim da nije realno da neko započne gradnju puta a da kaže da će do 31. decembra da napravi finansijsku konstrukciju koju nije uspeo godinu dana, a - ako ne uspe - da ga isplatimo za ono što je radio“, kaže Đilas.

Dvesta dvadeset miliona evra trebalo je da obezbedi državu, u slučaju da poslovi na svim etapama izgradnje ne budu izvršeni na vreme i kvalitetno.

Koncesiono preduzeće Alpina-Por sada nudi garanciju na godišnjem nivou, od 30 miliona evra, kaže zastupnik države Mihajlo Marković.

Na deonici puta Horgoš-Beograd, koji treba da bude dat na korišćenje koncesionaru, godišnji prihod od putarine veći je od garancije i iznosi preko 40 miliona evra. Kredita do 2009. neće biti.

“Finansijer je odlučio da prvu godinu izvršenja svih obaveza iz ugovora finansira iz svojih sredstava, znači - iz sredstava koncesionog preduzeća i svojih osnivača i dokapitalizacijom osnovnog kapitala u preduzeće. Za to vreme, Dojče bank će raditi na obezbeđivanju para za ceo posao“, kaže Mihajlo Marković.

U Savetu za borbu protiv korupcije smatraju da je posao neizvestan i štetan za građane od samog početka.

“Ako vi pogledate koja je privreda locirana u tom kraju, u centralnoj Srbiji, koja je razvojna perspektiva, dakle, to su sve stvari o kojima nije vođeno računa, nego, prosto je doneta politička odluka 'hoćemo da gradimo' i desilo se da je u tom trenutku bio ministar iz tog kraja, pa je on uspeo da isforsira ono što je bilo u njegovom političkom interesu“, kaže Milić Milovanović, profesor Ekonomskog fakulteta i član Saveta za borbu protiv korupcije.

U emisiji B92 istražuje "Šta se krije iza koncesije“, koja je na programu u četvrtak 3. april na TV B92, biće reči o skrivenim političkim i finansijskim interesima koji se kriju iza koncesije za put Horgoš-Požega.

Bubalo: Koncesija nije propala

Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo izjavio je da koncesija za autoput Horgoš-Požega nije propala i da očekuje da će radovi biti započeti po planu, početkom aprila.

Bubalo je kazao da očekuje da Vlada Srbije o koncesiji raspravlja na sutrašnjoj sednici i da će, ukoliko bude bilo potrebe, priču o tom projektu sam pokrenuti jer je Srbiji potreban kao razvojni projekat.

Na pitanje da li je konzorcijum kompanija Alpina i Por zatražio promenu stavke u ugovoru, Bubalo je kazao da su u pitanju izmene vezane za garancije, ali da je mišljenje stručnjaka da Srbija zbog toga neće imati nikakav rizik kao država.

Prema pisanju štampe, realizacija koncesionog ugovora postala je neizvesna zbog toga što je koncesionar zatražio da dostavi samo bankarsku garanciju za radove u prvoj godini, umesto za ukupnu investiciju.

Početkom ove sedmice potvrđeno je da je Dojče banka, koja je trebalo da prati tu investiciju, obavestila koncesionara da nije u prilici da pre kraja 2008. pruži garanciju za ukupnu investiciju.

Bubalo je istakao da je Srbiji potrebna izgradnja infrastrukture i naveo da zbog toga ne može da poveže snažnu i jaku Srbiju, o kojoj pričaju pojedini predstavnici političkih stranaka, a pri tom čine sve da koncesioni ugovor propadne ili da ne zaživi gasni aranžman sa Rusijom.

On je podsetio da je izbor za najpovoljnijeg koncesionara trajao tri godine i da će Srbija najmanje te tri godine izgubiti ako ugovor ne počne da se realizuje.

"To bi ostavilo i ružan utisak o Srbiji kod onih koji su se odlučili da finansiraju koncesiju ovde, da u zavisnosti od političkih stranaka koncesija može i da propadne", rekao je Bubalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: