Utorak, 26.02.2008.

16:40

"Samoizolacija je loše rešenje"

Izjava premijera Srbije da ne treba normalizovati odnose sa državama koje priznaju nezavisnost Kosova, naišla je na kritike.

Izvor: B92

Default images

Izjava Vojislava Koštunice da, dok zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova tu odluku ne ponište, nema normalizacije odnosa, za vicepremijera Božidara Đelića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića predstavlja lošu ideju, ako bi državu odvelo u samoizolaciju. Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević smatra da je Koštuničina ideja utemeljena na mitovima a ne na realnosti.

Za potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, Koštuničina izjava ne predstavlja zvaničan stav Vlade Srbije.

Đelić kaže da se mora postupati pažljivo. Samoizolacija nije dobro rešenje i ništa dobro ne donosi građanima, rekao je potpredsednik Vlade.

On navodi i da Demokratska stranka nikada neće pristati na takvu politiku.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i lider G17 plus Mlađan Dinkić Koštuničinu ideju vidi samo kao vid diplomatskog pritiska.

On je rekao da, kao ministar zadužen i za odnose sa inostranstvom, neće prekidati sklapanje poslova sa firmama iz tih država, "jer samoizolacija ne vodi nikuda".

On najavljuje da neće kontaktirati sa državnim firmama, ali sa privatnim firmama, koje hoće da ulažu u Srbiju, neće prekidati odnose.

Za razliku od Đelića i Dinkića, ministar za infrastrukturu i lider Nove Srbije Velimir Ilić ne vidi ništa sporno u onome što je izjavio predsednik Vlade.

"Treba odvojiti ekonomski deo od političkog. U ekonomskom delu, gde govorimo o bankama i firmama, nema nikakvih problema, niti će ih biti", objasnio je Ilić.

"Ideja utemeljena na mitovima"

Vojin Dimitrijeviæ, direktor Beogradskog centra za ljudska prava (FoNet, arhiva)
Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da naša država može da traži od Saveta bezbednosti da poništi odluke o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali da treba, pre svega, osigurati da niko na tu odluku ne stavi veto, a to će sigurno učiniti Sjedinjene Američke Države.

Zbog toga, kako smatra Dimitrijević, Koštuničina ideja o prekidu diplomatskih odnosa služi, isključivo, za unutrašnje potrebe.

"Cela naša spoljna politika je okrenuta samo ka našem narodu. Ova ideja nije utemeljena na realnim osnovama, već na mitovima i legendama, i time se ništa neće postići", kazao je Dimitrijević.

I pored mnogobrojnih pokušaja, niko iz stranke srpskog premijera, Demokratske stranke Srbije, nije odgovorio na pozive da iznesu svoje mišljenje o izjavi lidera stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: