Uništen neispravni satelit

Raketa ispaljena sa američkog ratnog broda pogodila je i uništila neispravni špijunski satelit.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

09:11

Default images

Na taj način sprečeno je da njegov rezervoar sa visokotoksičnim gorivom padne na Zemlju. "Raketa SM-3, ispaljena sa američkog ratnog broda 'USS Lake Erie', pogodila je satelit veličine autobusa, na visini od oko 247 kilometara iznad Tihog okeana", saopštilo je američko ministarstvo odbrane, a prenela agencija Rojters.

"Mreža zemaljskih i svemirskih senzora potvrđuje da je vojska SAD presrela neispravan obaveštajni satelit u njegovoj poslednjoj orbiti pred ulazak u Zemljinu atmosferu", kaže se u saopštenju i dodaje da će potvrda da je tom prilikom uništen i rezervoar sa toksičnim gorivom uslediti u sledeća 24 sata.

Zbog relativno male visine satelita u trenutku uništenja, prvi ostaci su počeli da ulaze u atmosferu odmah, a većina preostalih će sagoreti u periodu od 24 sata do 48 sati, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pentagon je prošle nedelje saopštio da je predsednik Džordž Buš doneo odluku da dopusti američkoj mornarici da pokuša da obori satelit, s kojim je prekinuta komunikacija ubrzo po lansiranju, u decembru 2006. godine.

Odluka je doneta zbog opasnosti da bi satelit mogao da padne na nastanjeno područje i izazove smrtonosna trovanja stanovništva zbog sagorevanja goriva hidrazina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: