Vlada Austrije: Potpisati SSP

Vlada Austrije donela je odluku da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, izjavila je danas Ursula Plasnik.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.01.2008.

15:23

Default images

Zvanični Beč smatra potpisivanje SSP sa Srbijom dobrim korakom, a "videćemo da li je to moguće 28.januara", rekla je ministarka spoljnih poslova Austrije na konferenciji za štampu posle susreta sa slovenačkim kolegom i predsedavajućim EU Dimitrijem Rupelom.

Šef slovenačke diplomatije je najavio da će sa Srbijom biti održan sastanak pre zasedanja Evropske unije 28.januara, dodajući da ne zna da li će tada biti potpisan SSP, jer ima "još teškoća".

Ocenjujući da se Srbija nalazi u središtu važnih događaja - predsedničkih izbora - Rupel je istakao da je "važno da se zna kako će EU i naše države da se ponašaju u tom trenutku".

"Bitno je da budemo konstruktivni i pozitivni", dodao je Rupel i naglasio da Srbija želi da se približi EU, za šta su potrebni koraci podrške, i s tim u vezi se založio za potpisivanje SSP sa Srbijom.

"Mora biti moguće da Srbija što brže i što lakše napreduje ka EU", poručio je Rupel.

Kada je reč o Kosovu, on je ukazao da EU pokušava da ima pozitivnu i konstruktivnu ulogu, bez nanošenja štete bilo kojoj strani.

"Sporazum sa EU što pre"

Srbija treba što pre da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kaže Tanja Mišćević, direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije.

Stručnjaci podsećaju da će, ukoliko Sporazum ne bude potpisan, proizvođači u Srbiji, ostati bez mogućnosti da po povlašćenom režimu izvoze svoje proizvode na tržište Evropske unije. Negativni efekti biće najvidljiviji u poljoprivredi i proizvodnji hrane

Tanja Miščević veruje da će sporazum sa Evropskom unijom biti potpisan. Taj ugovor dodaje, bio bi potencijalnim investitorima neophodna potvrda da je Srbija stabilna država u kojoj se poštuju pravila.



Za potrošače u Srbiji sporazum znači veći izbor i niže cene, a za izvoznike povlašćenu poziciju na evropskom tržištu od petsto miliona ljudi.

"Jako je važno što pre potpisati sporazum. Srbija već kasni u svojim odnosima sa EU, osma je godina od momenta kada smo se uključili u proces stabilizacije i pridruživanja, a ovaj sporazum još uvek nismo zaključili. A imamo potencijala da budemo mnogo bliže članstvu Evropskoj uniji nego što smo danas", kaže Tanja Miščević, direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije

Ukoliko Sporazum ne bude potpisan ekonomski odnosi sa zemljama Unije ostaju na nivou „dobre volje“ da na Srbiju primene bescarinski trgovinski režim, što znači da takav aranžman lako može da se menja.

Stručnjaci podsećaju da izvoz u dve vodeće članice EU Nemačku i Italiju, predstavlja polovinu ukupnog izvoza Srbije.

"Po mom mišljenju, poljoprivreda i prehrambena industrija imali bi najviše štete", kaže Danijel Pantić iz Instituta za evropske studije.

Bez Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nema ni pregovora o članstvu u Uniji, a Srbija neće moći da računa na višemilionske fondove koje su namenjene budućim članicama.

Ivan Vejvoda veruje da će politička elita poštovati većinsko opredeljenje građana za Evropsku uniju.

"Ne mogu izjave određenih političkih lidera da promene tu volju većine građana koji su zdravorazumski, od opredeljenja od 5. oktobra 2000. godine, videli da ćorsokak u koji ih je Miloševićev režim odveo, nije doneo ništa dobro već ugrozio njihov standard, mir i izvesnost za budućnost", kaže Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju.

Da će evropsko opredeljenje građana Srbije poštovati i političari veruje i ambasador Slovenije, koja trenutno predsedava Unijom. On kaže da se nada da će Sporazum o stabilizaciji uskoro biti potpisan

"Treba još intenzivnije uveriti one koji imaju još zadrške oko toga kako bi se sporazum potpisao već u ovom mesecu ili što je pre moguće. Ali, treba ih uveriti da je Srbija na pravom putu i da ispunjava ono što se od nje traži", rekao je Miroslav Luci.

Uprkos stavovima dela Vlade Srbije da pridruživanje Evropskoj uniji treba obustaviti ili usloviti, unutar Unije ne prestaje žestoka borba da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom potpiše krajem januara.

Kako saznajemo, pojačan je pritisak na Holandiju da ne sprečava potpisivanje tog dokumenta iako vlasti u Beogradu još nisu uhapsile Ratka Mladića.

Rasmusen: EU treba da potpiše sporazum sa Srbijom

Evropska unija bi trebalo sledeće nedelje da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom, kako bi pomogla proevropskom kandidatu u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, rekao je danas danski premijer Anders Fog Rasmusen.

Rasmusen je grupi novinara prilikom posete Briselu rekao da bi zemlje EU, nakon toga, mogle da traže od Srbije punu saradnju sa Haškim tribunalom kao uslov za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je prvi korak na putu ka članstvu u EU.

"Mislim da bi bila dobra ideja da se potpiše taj sporazum pre drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, kako bi EU istakla pozitivan stav prema Srbiji", rekao je Rasmusen.

Slovenija: Potpisati SSP što pre

Slovenija poziva EU da što pre potpiše sporazum sa Srbijom i time umanji negativne posledice, koje će izazvati novi status Kosova.

Predstavnica Slovenije u Političko-bezbedonosnom odboru Evropskog parlamenta, Metka Ipavic, danas je u Briselu, pozvala EU da što pre potpiše SSP sa Srbijom, jer bi to pomoglo umanjivanju negativnih posledica, koje bi novi status Kosova mogao da ima na unutrašnju situaciju u Srbiji, prenose slovenački mediji.

Ipavec je rekla i da je pitanje nezavisnosti odluka pojedinačne države.

"Rešavanje pitanja Kosova ne može da bude usamljeni akt. Moramo u obzir da uzmemo i Srbiju i njene osetljivosti. Zbog toga Slovenija poziva da se što pre potpiše sporazum sa Srbijom. To bi državu čvrsto usidrilo na vozu EU i pomoglo da se smanje negativne posledice, koje bi novi status Kosova imao po domaće razmere u Srbiji", rekla je slovenačka poslanica Evropskog parlamenta.

"Rezolucija 1244 je dobra "podloga" za slanje civilne misije EU na Kosovo", rekla je Ipavec i dodala i da je pitanje misije odvojeno od pitanja nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: