U štrajku 1.097 škola

U Srbiji danas štrajkuje 1.097 osnovnih i srednjih škola, kaže predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2007.

14:49

Default images

On je na konferenciji za novinare naveo da su u štrajku i dve više škole u Šapcu i dodao da je dobio najave pojedinih fakulteta u Srbiji da će u ponedeljak i oni stupiti u štrajk. Prema njegovim tvrdnjama, u štrajku je 62,76 odsto škola.

Pavlović je rekao da je danas s njim kontaktirala državna sekretarka Ministarstva prosvete Vesna Ilić-Prelić i rekla mu da su predstavnici Ministarstva voljni da nastave pregovore sa sindikatima o obustavi štrajka najkasnije u ponedeljak.

On je naveo da se u štrajk umešala i Internacionala obrazovanja, sa sedištem u Briselu, uputivši premijeru Vojislavu Koštunici, ministrima prosvete i finansija Zoranu Lončaru i Mirku Cvetkoviću pisma u kojima se navodi zabrinutost zbog situacije s kojom se suočavaju prosvetni radnici.

Sekretar Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja rekao je da očekuje da će na sledećem sastanku čelnici Ministarstva predstaviti sindikatima konkretne predloge radi postizanja kompromisa i obustavljanja štrajka. "Nećemo radikalizovati štrajk dok ne vidimo šta će biti sutra ili u ponedeljak, ali smo spremni za radikalizaciju", poručio je Skrobonja.

Štrajk je počeo u ponedeljak, a broj škola koje obustavljaju rad se povećava. Osnovni zahtev Sindikata obrazovanja Srbije, Unije prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost jeste povećanje zarada u narednoj godini 20 odsto.

Forum osnovnih škola u štrajku od 25. novembra

Forum beogradskih osnovnih škola obavestio je ministre prosvete i finansija da će u znak solidarnosti s reprezentativnim sindikatima prosvete 25. novembra stupiti u štrajk.

Ta sindikalna organizacija, koja je reprezentativna na nivou Beograda, saopštila je da će obezbediti zakonski minimum procesa rada.

"Ako protiv učesnika u štrajku budu preduzete bilo kakve sankcije, sindikati će obustaviti nastavu", navodi se u saopštenju i dodaje da će, ako ministar prosvete Zoran Lončar do 25. novembra ne primi štrajkače na pregovore, Forum tražiti njegovu smenu.

Štrajk zbog nehigijene

Članovi sindikata obrazovanja Čačka uključili su se u štrajk prosvetara u Srbiji, ali su rad obustavile čistačice i domari, a škole se zatvaraju zbog nehigijenskih uslova i nedostatka grejanja. Pomoćno osoblje u školama u Čačku traži povećanje plata koje su sada oko 100 evra.

Kada su jutros krenuli na nastavu, čačanski osnovci i srednjoškolci nisu bili sigurni koliko će se u školi i zadržati. Neke škole koje su do juče radile normalno prinuđene su da prekidaju nastavu zbog štrajka domara, ložača i čistačica koji su proglasili obustavu rada.

Drenka Jevtović i njene koleginice iz Čačanske gimnazije kažu da je štrajk jedini način da skrenu pažnju na plate od kojih više ne može da se živi.

Radovan Kuvekalović iz Sindikata obrazovanja Čačak kaže da će, ako ni čačanski model ne bude primorao Vladu da se posveti problemima u prosveti, kolegama iz Unije prosvetnih radnika Srbije predložiti obustavu rada u svim školama.

I Sindikat zdravstva nezadovoljan

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost saopštio je da će koristiti sve oblike sindikalne borbe ako pregovori o njihovim zahtevima s Vladom Srbije na počnu do 27. novembra.

Predsednik Sindikata Zoran Ilić objasnio je da se traži povećanje plata radnicima u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u 2008. od 20 odsto i isplata tzv. božićnog dodatka od 5.000 dinara. Ilić je rekao i da pregovaraju sa ostala tri sindikata zdravstva, koji treba da im se pridruže u mogućem protestu.

"Kolegama smo uputili predlog da se pripremaju čak i za štrajk. Pre bilo kakvog protesa ili štrajka mi anketiramo članstvo i, prema nekim mojim saznanjima, već negde oko 50 odsto naših članova bi bilo spremno da krene u štrajk. Nadamo se da do štrajka neće doći", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: