LDP podneo tužbe protiv Miškovića

LDP predao Četvrtom opštinskom sudu i Specijalnom tužilaštvu krivične prijavu i privatnu tužbu protiv Miroslava Miškovića.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.11.2007.

15:52

Default images

I dok su poslanici u Skupštini Srbije zatražili od policije i tužilaštva da reaguju i utvrde ko govori istinu, LDP je podneo tužbu sudu protiv Miškovića. Policija ne može da reaguje bez naloga tužilaštva povodom međusobnih optužbi Miškovića i Jovanovića, kaže ministar Dragan Jočić. Međusobne optužbe na relaciji Miroslav Mišković-Čedomir Jovanović i danas su bile predmet skupštinske rasprave.

Liberalno-demokratska partija predala je Četvrtom opštinskom sudu i Specijalnom tužilaštvu krivične prijavu i privatnu tužbu protiv vlasnika Delte.

LDP je pripremio tužbe po dva osnova - za klevetu i za zločinačko udruživanje radi vršenja čitavog niza krivičnih dela i radi sticanja nelegalnog bogatstva.

"U zločinačkom udruženju se, pored njega, nalaze predsednik Vlade Vojislav Koštunica, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministri Dinkić, Milosavljević, Jočić, sa ambicijom da kroz sudski proces, koji očekujemo, dokažemo da su svi oni ostvarivali svoje lične interese, grubo ugrožavajući interese našeg društva i, pri tom, kršeći zakone", naveo je Čedomir Jovanović.

"Mišković je sticao i uvećavao svoje bogatstvo, a predsednik Vlade, sa potpredsednikom i ministrima, mu je omogućio kršenje zakona na takav način, dobijajući onu vrstu podrške koja im je bila neophodna da ostanu na vlasti u ovoj zemlji", naveo je on.

Podsećamo da sam Mišković, za proteklih šest godina, nikada ni policiji ni istražnom sudiji nije spomenuo Jovanovića kao organizatora njegove otmice.

Dan nakon što je ambasada SAD demantovala navode LDP-a, ta stranka je Ministarstvu pravde predala, kako tvrde, pisane dokaze o tome da je u američkoj ambasadi novinar Bratislav Grubačić posredovao da bi vlasnik Delte bio skinut sa "crne liste" za dobijanje viza, a sve uz garanciju da će Mišković obezbediti kooperativnost Vlade Srbije u rešavanju kosovskog problema.

U saopštenju te stranke se postavlja pitanja svim državnim organima zašto je Mišković na "crnoj listi" zabrane ulaska u SAD i kada će država naplatiti kaznu od Miškovića zbog dvogodišnjeg kršenja antimonopolskog zakona. Prema podacima LDP-a, reč je o svoti od oko 400 miliona evra.

Čedomir Jovanović kaže da su i ministru pravde Dušanu Petroviću takođe predati pisani dokazi za tvrdnje koje je LDP juče iznosio u republičkom parlamentu.

"Mogu vam samo reći da se u materijalu nalazi dokumentacija kojom se praktično potvrđuje da se Miroslav Mišković nalazi na 'crnoj listi' SAD, zbog čega se na toj listi nalazi, sa kojim ljudima iz kompanije se na toj listi nalazi i od kog trenutka se na toj listi nalazi", rekao je Jovanović.

"I, sa druge strane, taj materijal je obuhvatio vrlo precizan opis razgovora o kojima smo mi do sada govorili, uz isključivanje bilo kakve mogućnosti za realizaciju tog dogovora, odnosno odbijanje bilo kakvog zajedničkog delovanja na predlogu koje je preko Grubačića američkoj ambasadi prosledio Miroslav Mišković", kaže on.

Poslanici traže reakciju

Nakon što je ministar Mlađan Dinkić zatražio reakciju tužilaštva u ovom slučaju, i poslanici u Skupštini Srbije zatražili su od policije i tužilaštva da reaguju i utvrde ko govori istinu.

U Skupštini Srbije, radikali su pokrenuli pitanje optužbe koje je Mišković izneo na račun Čedomira Jovanovića.
Tomislav Nikoliæ (FoNet)
Šef poslaničke grupe radikala Tomislav Nikolić zatražio je od ministra policije Dragana Jočića da, tim povodom, sprovede istragu. "Ovo ne sme da ostane bez reakcije i policije i tužilaštva i Vlade Republike Srbije", rekao je on.

"Gospodin Jovanović ima poslanički imunitet, ali vas molim da, ako među nama postoji čovek koji je mogao da bude tako hladnokrvni kriminalac, za šta je optužen Čedomir Jovanović, da istraga bude brza, sa dokazima da je nevin, da se onda potera u zakon Miroslav Mišković", rekao je Nikolić.

Na to je odgovorio ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić. "Poštovani poslaniče Nikoliću, ne može policija sve. I radi ne sama od sebe, nego radi po nalozima pravosudnih organa, tužilaštva i istražnog sudije", rekao je on.

"Da vidimo ima li tamo, u tim spisima pred sudom, nešto od onog što je juče izneto, a MUP će postupiti po svakom nalogu tužilaštva, ali ja nemam uvid u to šta je rečeno i šta se nalazi pred Specijalnim sudom", rekao je Jočić.

Tužilaštvo razmatra informacije

Čitav predmet otmice Miškovića je u nadležnosti Četvrtog opštinskog suda i tužilaštva. Šefica tog tužilaštva Biljana Radovanović kaže za B92 da oni prate napise u medijima i razmatraju dalje poteze u vezi sa tim.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić kaže da bi tužilaštvo trebalo da naloži proveru svih informacija u medijima u vezi sa ovim slučajem.

"Sa stanovišta krivičnog postupka, to je jedna vrsta glasa ili javnog pogovaranja o krivičnom delu koje je izvršeno, a goni se po službenoj dužnosti", kaže profesor Škulić.

Sam Mišković, za proteklih šest godina, nikada ni policiji ni istražnom sudiji nije spomenuo Jovanovića kao organizatora ili učesnika njegove otmice.

Pismo u kome je optužio Jovanovića napisao je posle izjava neimenovanog izvora u tabloidima Kuriru i Glasu javnosti da je Dejan Milenković Bagzi posle otmice Miškovića Jovanoviću dao pet miliona maraka.

Grubačić demantovao navode lidera LDP-a

Novinar Bratislav Grubačić demantovao je večeras tvrdnje lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da je pomagao vlasniku kompanije "Delta" Miroslavu Miškoviću oko skidanja sa "crne vizne liste".

"Jovanović je verovatno zloupotrebio činjenicu da ja zbog potrebe posla kontaktiram sa većinom ambasada", rekao je Grubačić Tanjugu i naveo da posle jučerašnjeg saopštenja američke ambasade "nema šta da se kaže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: