"Na potezu tužilaštvo"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da nadležni organi, odnosno tužilaštvo, treba da ispitaju istinu o optužbama LDP-Delta.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2007.

07:45

Default images

Dinkić je za B92 rekao da bi bilo bolje da se međusobnim optužbama lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića i vlasnika Delte Miroslava Miškovića bavi tužilaštvo, odnosno nadležni organi, nego anketni odbor, kako je predložio LDP.

Ministar je rekao da je uvek za to da javnost raspravlja o svim pitanjima, ali da je iskustvo pokazalo da su anketni odbori, u principu, "cirkus" i da nikada ne rešavaju probleme, nego služe za političke promocije.

"Ako druge stranke u parlamentu smatraju da je to dobar način da se razmatra to pitanje, mi nećemo imati ništa protiv", rekao je Dinkić.

On je rekao da ne veruje u anketne odbore, nego u sudove, posebno u Specijalno tužilaštvo, koje je pokazalo da ima kapacitet da razotkriva i najveće kršenje zakona, korupciju i kriminal. Dinkić je naglasio da njega niko ne kontroliše, naročiti ne Mišković, i da G17 plus nezavisno donosi odluke o svim pitanjima. Dodao je da ga ne zanima da li Mišković kontroliše druge, uz ogradu da bi drugi trebalo da povedu računa o tome.

"Zakon mora biti isti za sve, a ako ga je neko debelo prekršio, treba debelo i da odgovara", kaže on.

Na pitanje da li je spreman da na sednici Vladi pokrene pitanje o monopolu koji Delta ima na tržištu Srbije, Dinkić je odgovorio da pitanje unutrašnje trgovine ne spada u nadležnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, na čijem se čelu on nalazi.

Dinkić je demantovao da je Narodna Banka u vreme dok je on bio guverner pozajmila novac za otkup vlasnika Miroslava Miškovića.

Reagujući na preporuku Saveta za borbu protiv korupcije da ministri ne bi trebalo da se pojavljuju na promotivnim skupovima kompanija, kao što su se neki ministri pojavili na otvaranju Delta sitija, Dinkić je rekao da se ne slaže s takvim predlogom jer je Delta najveća srpska kompanija, navodeći da takva praksa postoji i u Nemačkoj i Austriji.

Danas su reakciju tužilaštva zatražili i poslanici Skupštine Srbije, a ministar policije kaže da policija ne može da reaguje bez naloga tužilaštva, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

I Beljanski za reakciju tužilaštva

Beljanski (FoNet)
Na optužbe Mišković-Jovanović treba da reaguje tužilaštvo, smatra i advokat Slobodan Beljanski. On je izjavio za B92 da bi u tom slučaju tužilaštvo moglo da reaguje po službenoj dužnosti, ako ne bude podneta nikakva krivična prijava.

"Meni se čini da bi trebalo, zbog toga što su događaji koji su pomenuti u toj meri ozbiljni da bi morali da pobude pažnju tužioca. Javno tužilaštvo treba da reaguje uvek kada dođe do nekih informacija o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti", kaže on.

"Ako iz informacija koje potiču od Miškovića ili Jovanovića može da se zaključi da ima elemenata krivičnog dela, tužilaštvo bi svakako moralo da traži dopunske informacije ili da proverava te informacije", kaže Beljanski.

Beljanski je rekao da je teško pretpostaviti da li će tužilaštvo reagovati na navode iz saopštenja Miroslava Miškovića i Čedomira Jovanovića jer je tužilaštvo pod velikim uticajem izvršne vlasti i nije nezavisan, već samostalan organ.

Beko: Nisam u braku s Deltom

Beko (FoNet)
Biznismen Milan Beko kaže da "nije u braku s Deltom Miroslava Miškovića".

Politika u današnjem izdanju piše da je "ovih dana otvoreno pitanje monopola fonda Salford, koji je vlasnik više mlekara i u kom glavnu reč vodi Milan Beko". "Najgori način da vas danas Srbija mrzi i da ste na tapetu svih medija jeste da se zamerite Čedomiru Jovanoviću", izjavio je Beko telefonom juče za Politiku.

On je rekao da je na aerodromu u Atini i da ulazi u avion, ali nije rekao i kuda leti. Na pitanje da li je tačno da se njegova uloga stručnog konsultanta svodi na to da kupuje i prodaje firme u Srbiji, Beko je odgovorio da nema vremena da se obračunava s novinarima, medijima i javnošću.

"Znam i za priče o mom 'braku' s Miškovićevom Deltom. Kad bih imao ozbiljnije poslove s tom firmom, o čijem se sumnjivom poslovanju dosta piše, ja bih svakako bežao od njih, demantovao neistine, a nikako promovisao Miškovića", kaže Beko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: