Oprezne reakcije na pregovore

Dan posle sastanaka u Njujorku, domaći političari oprezni u ocenjivanju eventualnih pomaka u pregovaračkom procesu o statusu Kosova

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.09.2007.

14:13

Default images

Ministare odbrane Dragan Šutanovac kaže da je najvažnije pronalaženje kompromisnog rešenja za status Kosova. "Ministarstvo odbrane apsolutno podržava napore naše delegacije u Njujorku, predvođene predsednikom Borisom Tadićem i predsednikom Vlade gospodinom Koštunicom da iznađu apsolutno mirno rešenje za konačan status Kosova i Metohije", rekao je Šutanovac.

On smatra da je to jedino moguće rešenje i da jedino može da bude u korist svih građana celog regiona. "Svako drugo rešenje ne bi dovelo do mira. Svako drugo rešenje bi nas vodilo u vreme u kojem smo već bili. Iz tog vremena smo već svi doneli određene zaključke i dobili određena iskustva", kazao je Šutanovac.
Oliver Ivanoviæ ("Vreme")
Srpski političari sa Kosova različito ocenjuju ishod pregovora .

Načelnik kosovskog kruga Momčili Kasalović ocenjuje da jučerasnji pregovori nisu doneli ništa spektakularno. "I sigurno se neće promeniti ni u periodu koji je pred nama ukoliko Amerika jasno ne pošalje poruku albanskoj političkoj eliti da je jednostrano proglašenje nezavisnosti jako opasna stvar, da istinski i pravi razgovori sa Beogradom nemaju alternativu", rekoa je on.

S druge strane, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da je učinjen pomak. "Iako na prvi pogled izgleda da se niko nije pomerio, mislim da je napravljen mali pomak. I siguran sam da je Išinger dobro vodio ovu operaciju. Izvesno je da se usresredio i koncentrisao na to da nađe nešto što je između nezavisnosti i autonomije", rekao je on.

Ivanović kaže da Albanci imaju problem da u predizbornoj kampanji objasne narodu da se stvari ne odvijaju kako bi oni želeli . "Naisilje se svakako neće dogoditi jer mislim da nema lidera među njima koji je spreman na rizik i da na sebe navuče gnev čitave međunarodne zajednice u ovako osetljivom trenutku time što bi organizovao nasilje na Kosovu", kaže Oliver Ivanović.

Reakcije na Kosovu

Priština
Za razliku od umirujućih, pa i optimističkih izjava članova kosovskog pregovaračkog tima upućenih kosovskoj javnosti iz Njujorka, prištinski mediji su sa pesmizmom propratili ishod susreta dve pregovaračke strane na najvišem nivou.

"Priština i Beograd ponovo potvrdili razlike u budućnosti Kosova", "Jednostrano proglašenje statusa se nameće kao jedino rešenje", "Nema saglasnosti, igra se nastavlja u Briselu" su samo neki od udarnih naslova u štampi kojima se predočava izostanak bilo kakvog suštinskog dogovora dve strane .

Štampa gotovo jednodušno izvlači zaključak da je direktan susret dve strane u Njujorku pokazao da su šanse Prištine i Beograda da kraju nađu zajednički jezik ravne nuli.

Albanski pregovarači, više međutim govore o narednim koracima u statusnom procesu.

Premijer Agim Čeku rekao je prištinskim medijima da je kosovska strana, uprkos davanja prednsotii rešenju statusa u Savetu bezbednosti, spremna da nakon 10. decembra proglasi nezavisnosti i traži međunarodno priznanje.

Tradicionalno odmereniji predsednik Fatmir Sejdiu poručio je javnosti iz Njujorka da se nakon 10. decembra neće dugo čekati, da će se tražiti energičnije delovanje međunarodne zajednice na utvrđivanju rešenja za Kosovo i da će ako ovo delovanje izostane Priština biti spremna na korake u ovom pravcu. "Naše garancije su da će budućnost Kosova biti u interesu svih građana", rekao je Sejdiu.

Stranke o direktnim pregovorima

Predstavnici većine stranaka smatraju da su direktni pregovori pokazali da se samo na taj način može doći do kompromisa.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izrazila je nadu da će direktni pregovori Beograda i Prištine dovesti do kompromisnog rešenja. "Očekujem da će pregovaračka 'trojka' uticati na albansku stranu da ne insistira na onome sa čime je došla", rekla je ona i ponovila da pregovorima treba pristupiti sa namerom da se "traga za kompromisom".

Član Predsedništva G17 plus Željko Ivanji ocenio je, takođe, da je za Srbiju najvažnije da su napokon počeli direktni pregovori. "Nedvosmisleno je da su vođeni u konstruktivnom duhu i da je kao ključna reč apostrofiran kompromis", rekao je Ivanji.

"Najvažnije je da naša delegacija ostane u ovom sastavu, da je predvode premijer i predsednik Republike, jer na taj način potvrđujemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja i koliku ozbiljnost pridajemo ovim pregovorima", kazao je Ivanji.

On je rekao da do narednog sastanka, 14. oktobra u Briselu, predstoje i druge diplomatskle aktivnosti, a prva prilika za iskazivanje srpskih stavova biće već iduće nedelje na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Radikale interesuju pre svega rezultati, naveli su oni, dodajući da ne pridaju veliku važnost tome što su se direktno sreli Srbi i Albanci.

Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić smatra da Albancima treba otvoreno i jasno reći: "Razgovaraćemo, ali možemo da vam damo nadgledanu autonomiju, a taj termin nisam čuo da je iko do sada koristio".

"Amerikanci neka kontrolišu da li su Albanci dobili sve što smo dogovorili i time bi pregovori bili završeni," rekao je Nikolić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je kao pozitivnu činjenicu to što su prvi put održani direkni pregovori između predstavnika Srbije i albanske nacionalne manjine sa Kosova i Metohije i založio se za ukidanje svih rokova.

"Naravno, veoma je opasno da se ti pregovori oročavaju i daju izjave kojima bi se prejudiciralo rešenje. Svaka izjava koja bi išla ka tome da se može desiti jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova hrabrila bi Albance da ne postignu nikakav dogovor sa Srbijom, jer zašto bi oni dogovarali bilo šta kada im neko sa druge strane garantuje priznanje nezavisnosti", kazao je Dačić.

Član Predsedništva Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić je rekao da je srpski tim otputovao u Njujork "bez nove ideje, nespreman i sa starom politikom".

Ostojić je rekao i da je za LDP "suština politike prema pokrajini opstanak Srba na Kosovu koji će im omogućiti upravljanje Kosovom".

Riker pozdravio ishod njujorških pregovora

Joakim Riker (FoNet)
Šef UNMIK-a Joahim Riker pozdravio je danas usvajanje Njujorške deklaracije kojom su se Priština i Beograd obavezali da će se ozbiljno angažovati na iznalaženju rešenja do kraja pregovaračkog procesa o Kosovu - 10. decembra.

"Posle direktnih razgovora pregovaračkih timova Beograda i Prištine, ohrabren sam da se zaključak oko pitanja statusa Kosova može postići uskoro", rekao je Riker, navodi se u saopštenju UNMIK-a.

On je ocenio kao pozitivne izjave medjunarodne posredničke "trojke" Kontakt grupe da su direktni pregovori Beograda i Prištine protekli u konstruktivnoj atmosferi.

Šef UNMIK-a je podsetio da je uoči jučerašnjih direktnih pregovora, Kontakt-grupa u četvrtak saopštila da je rešenje statusa Kosova veoma važno za stabilnost i bezbednost regiona i Evrope.

Riker je kayao da je rano reći koji će biti ishod pregovora ali da je ipak važno da je Kontakt grupa potvrdila glavne principe - nema podele Kosova, unije sa nekom drugom državom i povratka na stanje pre 1999, kao i da svako rešenje mora biti prihvatljivo za narod Kosova.

Svilanović: Upeha ipak ima

Goran Svilanoviæ
Goran Svilanović, bivši šef diplomatije, smatra da u Njujorku do približavanja između Beograda i Prištine nije došlo, ali da uspeha ipak ima.

"Ja bih rekao da je u suštini ovo razgovor unutar 'trojke' i da će proces tako da bude nastavljen. Ono što ja smatram najvećim uspehom u ovom trenutku za sve , to je da, ako je tačno činjenica da SAD obećavaju da će ipak ostaviti neko vreme posle 10. decembra, da neće odmah izleteti sa eventualnim proglašenjem nezavisnosti u Prištini i njihovim prihvatanjem te nezavisnosti. Zbog toga što je u Beogradu prethodnih nekoliko nedelja najviuše o tome bilo reči", rekao je Svilanović za B92.

Goran Svilanović smatra da je Volfgang Išinger ključna osoba u ovom trenutku. "Od njega se očekuje da proba da nađe takav rečnik, takav jezik, koji će eventualno biti dovoljno dobar da ga prihvate i predstavnik Moskve i predstavnik Vašingtona . Ako bi se to dogodilo mi bismo imali praktično sporazum, odnosno nešto iza čega bi stajala cela 'trojka', što znači na kraju i Beograd i Priština", rekao je Svilanović.

On je dodao da bi najveći uspeh bio to da se "zastane sa proglašenjem nezavisnosti Kosova odmah iza 10. decembra".

"Mislim da Moskva neće promeniti stav i podržaće Srbiju. Vašington je spreman da ohrabri proglašenje nezavisnosti Kosova, ali Sjedinjene države ipak neće same priznati nezavisnost, ako nisu sigurne da će u tome imati podršku, ako ne svih, onda bar najvažnijih zemalja EU", ocenio je Svilanović.

Janjić: "Trojka" izvukla maksimum

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da su Kontakt-grupa i međunarodna "trojka" izvukli maksimum na prvim direktnim pregovorima Beograda i Prištine u Njujorku o konačnom statusu pokrajine, što je rezultiralo usvajanjem Njujorške deklaracije.

Janjić je ocenio da Beograd i Priština nisu bliže kompromisu posle pregovora u Njujorku i da se u ovoj fazi Vašington i Moskva mnogo više pitaju.

Kada je reč o narednom sastanku dve strane, koji je zakazan za 14. oktobar u Briselu, Janjić je rekao da očekuje mnogo intenzivniju diplomatsku aktivnost i veću radnu aktivnost "trojke" u smislu da dovodi obe strane u situaciju da moraju da naprave kompromis.

On očekuje intenzivnih mesec dana i možda krajem decembra neku prvu deklaraciju, odnosno izjavu SB UN o tome da EU preuzima poslove UNMIK-a.

Janjić je rekao da ne očekuje da se cela priča o statusu Kosova završi do 10. decembra, a da je do tada moguće raščistiti pozicije oko tehničkih pitanja, a zatim možda oko toga da umesto UNMIK-a na Kosovu bude misija EU.

Prema njegovim rečima, neće biti moguće raščistiti ono što je najviše sporno između Vašingtona i Moskve, a to je nadležnost SB, te stoga neku vrstu konačne rezolucije SB ne treba očekivati pre proleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: