"Nema alternative nezavisnosti"

Priština nevoljno pristala na nove pregovore s Beogradom, ali tim Kosova ipak putuje u Beč 30. avgusta.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 17.08.2007.

07:41

Default images

Pregovaračkom timu Kosova poziv za sastanak u Beču nezvanično je upućen tokom nedavnog boravka trojke Kontakt grupe u Prištini. Političko vođstvo kosovskih Albanaca nije krilo da je nevoljno ušlo u novu pregovaračku rundu s Beogradom, ali je posle poslednje sednice pregovaračkog tima saopšteno da će prištinska delegacija otputovati za Beč s veoma jasnim konceptom.

"Potvrdićemo ponovo svoj konačan i jasan stav da nezavisnost Kosova nema alternativu", rekao je predsednik Kosova i vođa pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu.

Ideja o podeli Kosova, koju je u nedelju u Prištini lansirao Volfgang Išinger, izazvala je identičan efekat na kosovskoj političkoj sceni. Kosovski pregovarački tim javno je kategorički odbacio tu ideju, dok se nezvanično u kosovskim političkim krugovima može čuti da bi to dovelo u pitanje učešće Prištine u pregovorima.

Član pregovaračkog tima za Kosovo Hašim Tači ocenio je da je formalna nezavisnost Kosova neizbežna i da nema vremena za gubljenje. "Mi smo se spremili za taj čin. Moj narod je na tome predano radio i zaradio nezavisnost i ona će ubrzo postati realnost. U stvari, Kosovo je praktično nezavisno od juna 1999. Ono što mu sada treba jeste međunarodno priznanje tog stanja", izjavio je Tači za Dnevni avaz.

Prema njegovim rečima, istorija je pokazala da Kosovo i Srbija ne mogu živeti pod istim krovom, ali da mogu biti dobri susedi. "Sada moramo naučiti da postojimo u miru i dobrim odnosima. I to je ono na šta treba biti fokusiran. Dve zemlje imaju dosta zajedničkog, a posebno jedan cilj, a to je da budemo deo EU", rekao je Tači.

On je rekao i da je podela Kosova neprihvatljiva i opasna po stabilnost u regionu.

U isto vreme, bivši premijer Kosova Bajram Redžepi kaže da Priština ne podržava podelu Kosova, ali da je, ako dođe do takvog scenarija, jedino moguća "kompenzacija" severa Kosova za Preševsku dolinu.

"Ako podela ipak bude na stolu, mora biti jasno da nećemo pristati na poklanjanje teritorije, već samo na kompenzaciju po principu reciprociteta. Dakle, sever Kosova u zamenu za Preševsku dolinu. Mada, ponavljam, Priština nije za takav scenario", rekao je Redžepi za novosadski Dnevnik.

"Mi ne podržavamo koncept podele, ali ako budemo priterani uza zid, moraćemo da razmišljamo i o tome", kaže Redžepi.

U Ministarstvo inostranih poslova Srbije stigao je poziv za sastanak u Beču, potvrđeno je za B92.

Predstavnici Rusije i Evropske unije u posredničkoj trojci Aleksandar Bocan Harčenko i Volfgang Išinger izjavili su da će bečki sastanak biti održan u formi odvojenih pregovora sa stranama.

"Srpska republika na Kosovu"

Predavač na teksaškom univerzitetu Ostin Alan Kuperman smatra da na Kosovu, gde se Srbi osećaju nesigurnima, plan Ujedinjenih nacija preti da se razvije u katastrofalan scenario. Posle proglašenja nezavisnosti, Srbi sa severa odvojiće se od Kosova, albanski ekstremisti odgovoriće napadima, ne samo na sever, već na znatno ranjivije enklave, u kojima živi srpsko stanovništvo", navodi Kuperman.

Kuperman predlaže da plan UN bude modifikovan tako što bi bila stvorena autonomna srpska republika Kosovo i Metohija na Kosovu, koja bi bila priznata kao nezavisna država, ali tek kada Albanci prihvate taj aneks. "To rešenje ne bi zadovoljilo nijednu stranu, ali bi moglo odagnati opasnost od izbijanja sukoba", zaključio je Kuperman.

Kuperman u autorskom tekstu za Vol strit žurnal upozorava da bi SAD, u slučaju Kosova i Metohije, mogle da ponove greške iz devedesetih godina, kada su, zanemarujući interese Srbije, preuranjeno podržale nezavisnost Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: