"Usvojena pravila za pregovore"

Slobodan Samardžić kaže da je Vlada Srbije usvojila predlog pravila po kojima će se odvijati pregovori o statusu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.08.2007.

17:35

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da će taj predlog danas biti upućen članicama Kontakt-grupe, odnosno njihovim ambasadorima u Beogradu. Samardžić je kazao da predlog sadrži nekoliko tačaka kako bi se sprečili i predupredili pregovori kakvi su bili oni koje je vodio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

"Kada Kontakt-grupa dođe u Beograd, insistiraćemo da razgovaramo o pravilima", rekao je Samardžić.

Još uvek bez novog pregovaračkog tima

Posle najave visokog predstavnika EU Havijera Solane da će pregovori o budućem statusu Kosova početi sredinom avgusta, oglasio se i generalni sekretar UN Ki Mun Ban, koji je saopštio da će ga Kontakt-grupa izvestiti o novim pregovorima 10. decembra.

Pošto bi pregovori trebalo da traju 120 dana, njihov početak može se očekivati krajem sledeće nedelje.

Srbija, međutim, tek treba da formira novi pregovarački tim, imajući u vidu promene u vladajućim strukturama, kao i činjenicu da je pre nekoliko meseci Leon Kojen napustio funkciju koordinatora.

Boško Jakšić, komentator lista Politika, ocenjuje da je u ovom trenutku Prištini mnogo lakše nego Beogradu jer se njihov tim, kao ni stavovi, sve ovo vreme nisu menjali.

"Oni ne samo što imaju jaku podršku, nego imaju i veoma preciznu ideju koju svi brane, nema nikakvih podela", kaže on.

"Činjenica je da je i ovde u međuvremenu skupštinskim rezolucijama izglasana masovna podrška, moglo bi da se kaže, stavu oko Kosova, ali je problem u tome što je stav i dalje vrlo magličast. Znači, on se i dalje tiče one formule 'više od autonomije, manje od nezavisnosti'", smatra on.

"Prema tome, mi jednostavno u ovom trenutku zaista ne znamo da li postoje neke nove ideje sa kojima bi onda mogla da se aktivira diplomatija", kaže Jakšić.

Boško Jakšić podseća da je Srbija u poslednjih 15 godina veoma mnogo izgubila, uglavnom zbog svojih maksimalističkih ciljeva. "Ukoliko nije mogla da ostvari svoje maskimalističke ciljeve, onda je završavala minimalistički", smatra on.

"Imamo iskustvo koje je daleko od nas samo nekih 15 godina i znamo čemu je doveo maksimalizam i mislim da bi to iskustvo bilo i te kako neophodno koristiti i sada kada se razgovara o Kosovu", navodi Jakšić.

"Ono čega se mnogi ljudi plaše, uključujući i mene, je da će nas maksimalizam dovesti do toga da izgubimo i ono, što se Kosova tiče, što nismo morali da izgubimo", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: