ODBRANA U BEOGRADU - DOKAZ OPTUZBE U HAGU

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2001.

14:52

Default images
U tuzilastvu Haskog tribunala su obradovani izjavom Slobodana Milosevica da je Beograd, iz tajnih fondova, finansirao naoruzavanje srpskih vojnih i paravojnih snaga tokom oruzanih sukoba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, javlja Sense. Ta izjava ce im, veruju u tuzilastvu, olaksati dokazivanje "medjunarodnog karaktera" sukoba u Hrvatskoj i Bosni, sto je preduslov da se zlocini koji su u njima izvrseni kvalifikuju kao teske povrede Zenevskih konvencija. Tuzilastvo ce, zbog toga, od pravosudnih organa Srbije traziti da mu dostave pomenutu pismenu izjavu Slobodana Milosevica, kao i sav drugi dokazni materijal koji bi mogao da bude od interesa za haske istrage. Ocekuje se, takodje, da ce Beogradu uskoro biti upucen formalni zahtev da se istraziteljima haskog tuzilastva omoguci "intervju" sa optuzenim Milosevicem.

Medjunarodni karakter sukoba u Bosni i Hercegovini potvrdjen je u nekoliko dosadasnjih presuda Haskog tribunala, u kojima je konstatovano da su oruzane formacije bosanskih Srba i bosanskih Hrvata delovale pod "efektivnom kontrolom" Beograda i Zagreba, kao "agenti" stranih drzava, Srbije i Hrvatske, koje su pored ostalog finansirale njihove "ratne napore." Tuzilastvo, medjutim, to mora da dokazuje u svakom pojedinom slucaju u kojem se optuzeni terete za teske povrede Zenevskih konvencija, te im izjava kojom se Milosevic brani od optuzbi u Beogradu moze olaksati dokazivanje medjunarodnog karaktera konflikta u Hrvatskoj i Bosni na njegovom buducem sudjenju u Hagu. Pod uslovom da se, kako ukazuju, "mogu osloniti na izjavu optuzenog." Jer, podsecaju, prema jugoslovenskom pravnom sistemu optuzeni ima pravo da ne govori istinu, te bi Milosevic u Hagu mogao da tvrdi kako je u Beogradu lagao da bi se zastitio od optuzbi da je sredstva iz tajnih fondova koristio za sebe, svoju porodicu ili prijatelje.

No, uprkos tome, u haskom tuzilastvu pomenutu Milosevicevu izjavu ocenjuju znacajnom, jer "potkrepljuje druge dokaze" kojima raspolazu i pomaze im da "popune neke od preostalih praznina" u visegodisnjoj istrazi o ulozi i odgovornosti bivseg predsednika Srbije i SRJ za zlocine pocinjene tokom oruzanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ta istraga se privodi kraju i uskoro se moze ocekivati nova optuznica protiv Milosevica i drugih politickih i vojnih zvanicnika Srbije i SRJ, angazovanih u tim sukobima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: