DS i G17 za trilateralne razgovore

DS i G17 plus nisu postigli nikakav dogovor o formiranju buduće vlade Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2007.

07:24

Default images

Dve stranke jedino su se dogovorile da bi u naredna dva dana trebalo održati sastanak tri najveće stranke demokratskog bloka, na kome bi pokušali da dođu do dogovora.

DS i dalje insitira na tome da se prekine saradnja sa socijalistima i radikalima na svim nivoima. G17 je saglasan sa tim, ali traži da DS raskine koaliciju sa PSS-om, a DSS se još nije konkretno izjasnio o tom predlogu.

Tomica Milosavljević iz G17 plus rekao je posle sastanka da se nazire partnerstvo DS-a, koalicije DSS-NS i stranke G17 plus, uz podršku manjinskih stranaka, za formiranje vlade Srbije.

G17 ne odustaje od  šestog principa i insistira na trojnom sastanku na kome bi postigli kompromis o spornim pitanima. To je u stvari i jedini dogovor koji su dve stranke postigle na sastanku.

"Kompromis i konsenzus podrazumevaju da tri strane dogovre nesto i da kad izađu sve tri govore jedno isto vama. Jedan zajednički stav".

Demokratska stranka i dalje insistira na nultom principu i na tome da je neophodno da se raskinu sve koalicije sa radikalima i socijalistima. I dok G17 ne odustaje od šestog principa, DS o njemu uopše ne želi da razgovara.

Demokrate planiraju ponovo da kandiduju Borisa Tadića za predsednika Srbije, a istovremno ističu da je Božidar Đelić jedni koji može da vrši funkciju premijera:

"Mi nećemo debatovati o tome kako će biti utvrđen kandidat za predsednika republike. Ako treba to da kažemo i na trilateralnom sastanku. Takav sastanak ima smisla ako počnemo da govorimo o tome kako da počnemo da sprovodimo pet stvari koje su nesporno utvrđene kao načela i prioriteti buduće vlade".

Petrović: Nulti princip dokazuje predanost

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da bi nulti princip za formiranje Vlade pokazao predanost stranaka u budućoj Vladi ispunjavanju pet već usaglašenih strateških ciljeva Vlade.

Petrović, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje da li će DS raskinuti koaliciju s Pokretom snaga Srbije u Vojvodini. "To je pitanje da li možete s nekim ko ima suprotne stavove o tome kako država treba da izgleda i kuda treba da ide da sedite u koaliciji", kaže on.

"O svemu hoćemo da debatujemo. Evo da vidimo kako to PSS urušava put Srbije ka Evropi i ako utvrdimo naći ćemo rešenje vrlo lako. To je pitanje vrednosti, a ne pitanje trgovine", kaže on.

Petrović je rekao da ne može da proceni da li će Srbija do kraja marta dobiti Vladu jer pregovori o konkretnim rešenjima još nisu počeli.

"Još nema razgovora o personalnim rešenjima, jer prvo treba utvrditi šta je do sada kočilo ispunjenje pet strateških ciljeva. Mi dakle niti koga hoćemo da optužimo niti omalovažimo, već samo hoćemo na jedan ozbiljan način da otvorimo svako od tih pitanja", kaže on.

"Evo sada razgovaramo o završetku saradnje s Haškim tribunalom, da vidimo zbog čega mi kao zemlja nismo uspeli tu stvar da završimo ove tri godine i kako bi trebalo da bude promenjena ta struktura da bi stekla veće izglede da tu obavezu privede kraju", kaže on.

Povodom očekivanja G17 plus da u Vladi preuzme važne ekonomske resore, Petrović je naveo da DS ima velike dileme oko dosadašnje monetarne politike, što otvara i pitanje promene na mestu guvernera Narodne banke Srbije.

Dinkić: Tadić predsednik, premijer iz DSS-a

"Srbiju u narednih godinu dana očekuju predsednički izbori i, ako bi demokratski blok imao dva kandidata, Vlada Srbije bi se raspala", izjavio je lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Komentarišući šesti princip, Dinkić je u emisiji Poligraf na TV B92 rekao i da je G17 plus spremna da podrži Borisa Tadića kao kandidata za predsednika Srbije, ali da bi onda DSS trebalo da ima mesto premijera.

"To je ideja o podeli odgovornosti, gde je DS osvojio 23 odsto, DSS 17 odsto i G17 sedam odsto, i da svako srazmerno izbornom rezultatu preuzme odgovornost za obavljanje određenog posla u društvu u naredne četiri godine", kaže on.

"Moramo da imamo jednog kandidata koalicije za predsednika države, ako bismo imali dva ili tri kandidata Vlada ne bi ličila ni na šta jer bi ministri koji pripadaju jednoj stranci išli u kampanju za jednog kandidata, ovi drugi za drugog i imali bismo raspad sistema, raspad Vlade", kaže on.

"Da li je ozbiljno da stranka koja je osvojila 23 odsto pledira da ima apsolutnu vlast? Nije ozbiljno", rekao je Dinkić.

On je rekao da mu je tokom pregovora nuđeno da bude ministar odbrane, ali da je to odbacio kao neozbiljan predlog jer nije kvalifikovan za to mesto.

Prema njegovim rečima, za G17 plus je prihvatljiv nulti princip koji je predložio DS. On će predložiti i dodatak tom principu.

"Mislim da je u redu da se i radikali i socijalisti izbace iz ikakvih koalicija, da se napravi potpuno demokratska koalicija i na republičkom i na lokalnom nivou", kaže on.

"Tu mislim i na Karića, mislim da DS treba da izbaci Karića iz pokrajinske skupštine i svih lokalnih skupština, gde god su u koaliciji s Pokretom snaga Srbije. Ne vidim nikakvu razliku između Karića i socijalista", objašnjava Dinkić.

I lider G17 plus je ocenio da je Srbija bliža formiranju nove vlade nego izborima jer smatra da bi to onda bio poraz za sve.

Opširnije o tome ko je sa kojom strankom na vlasti na lokalnom nivou možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: