"Kosovo iz dana u dan"

Na TV B92 u okviru serijala "B92 istražuje" večeras će biti prikazana emisija "Kosovo iz dana u dan".

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2007.

08:17

Default images

Emisija pokušava da odgovori na pitanje kako će posle određivanja statusa Kosova biti rešeno funkcionisanje zdravstvenog i obrazovnog sistema i kako će se to reflektovati na građane Kosova.

Plan Martija Ahtisarija koji je nedavno predstavljen javnosti, osim što Kosovu daje mogućnost da ima Ustav, grb i himnu, u svojim aneksima bavi se i zdravstvom i obrazovanjem na Kosovu. Međutim, ta pitanja su samo načelno rešena, dok konkretniji problemi, poput toga kako će se lečiti građani, ostaju otvorena.

Na to pitanje odgovor daju Marko Jakšić, direktor bolnice u severnom delu Mitrovice, i Sadik Idrizi, ministar zdravlja Kosova.

Jakšić: Ako odvojite ovaj deo od zdravstvenog sistema države Srbije, vi ste ovom delu poslali poruku da nema šta da traži ovde i da treba da se seli za Srbiju.

B92: Da li će pacijenti sa severa Kosova, posle rešavanja statusa, moći da se leče na severu Kosova i bez problema odlaze u Srbiju na lečenje?

Idrizi: Sasvim normalno. Mi imamo sa Albanijom potpisan sporazum, gde se naši pacijenti u Albaniji tretiraju kao njihovi i njhovi kao naši, potpuno imaju isti tretman.

Slična situacija je i sa obrazovanjem, gde se, na primer, ni Ahtisarijev predlog, a ni pregovarači, nisu bavili time koji će se udžbenici koristiti. O tome govore Enver Hodžaj, član prištinskog pregovaračkog tima, i Zdravko Vitošević, rektor Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Hodžaj: Mislim da je veoma bitno i krucijalno to da nećemo imati dva različita obrazovna sistema. Svesni smo činjenice da je za srpsku zajednicu veoma bitno da njihovi predmeti i način nastave budu identični onima u Srbiji, i u tom smislu mi nemamo primedbe. Takođe je veoma krucijalno kako ćemo napisati udžbenike istorije, da li ćemo biti sposobni da svoju omladinu sastavimo u jedan sistem jer ne govorim o tome kako će studenti učiti o Kosovskom boju, koji se dogodio pre 600 godina, nego razmišljam o tome kako ćemo interpretirati događaje od 24. marta, NATO-intervenciju.

Vitošević: Znate, istoriju pišu pobednici, to je jasno. Istorijska činjenica je jedinstvena, taj prostor mora da bude jedinstven. Iluzorno je iz kojih će se knjiga učiti, učiće se iz onih knjiga koje su naučno istinite.

U okviru emisije "Kosovo iz dana u dan" biće reči i o ekonomiji na Kosovu, odnosno o tome šta Kosovo dobija time što nakon statusa može postati član međunarodnih finansijskih institucija, ali i kako rešiti problem privatizacije na Kosovu. O tome govore šef ekonomskog tima za Kosovo Nenad Popović i savetnik predsednika Kosova za ekonomiju Isa Mustafa.

Popović: Ceo model privatizacije koji se sprovodi na Kosovu i Metohiji je nazakonit jer UNMIK, kao privremeni organ, nije imao pravo da vrši trajnu promenu vlasništva. Takođe je nelegitiman, i on je oštetio one koji su ulagali na Kosovu, a to su uglavnom bila preduzeća sa terotorije centralne Srbije i Vojvodine.

Isa: Mislim da Srbija uopšte nije oštećena, tu smo mi bili oštećeni. Ostalo je da se kasnije, preko međunarodnih institucija, rešava taj problem. Mi smo privatizovali naša preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: