Preminuo Srbin, novi fizicki napadi na Srbe

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.1999.

19:13

Default images
Od posledica bombaskog napada je u britanskoj vojnoj bolnici u Lipljanu preminuo prosle noci ranjeni Srbin Lazar Romic, saznaje FoNet u Crkveno - narodnom odboru u tom mestu. Romic je ranjen dok je stajao u dvoristu kuce u centru Lipljana, u koje je sinoc ubacena bomba. Pripadnici medjunarodnih snaga na Kosovu uhapsili su jednog Albanca koji je danas u Kosovskoj Mitrovici fizicki napao lekara srpske nacionalnosti, javila je Radiotelevizija Srbije. Nakon tog incidenta, Kfor je doneo pisanu odluku kojom se vozilima, koja prevoze albansko medicinsko osoblje u bolnicu u srpskom delu Kosovske Mitrovice, zabranjuje ulazak u krug bolnice, navodi se u izvestaju drzavne televizije. Oko osam sati vozac Bedzat Ferati, koji je u pratnji Kfora dovezao albansko osoblje iz juznog dela Kosovske Mitrovice, usmerio je automobil na srpske lekare okupljene oko bolnice, a onda izasao iz automobila i metalnom sipkom udario u glavu anesteticara Dejana Bozovica.

Clan rukovodstva Crkveno - narodnog saveta Kosova Rada Trajkovic izjavila je danas Srni da je u pripremi konstituisanje pet srpskih kantona i Srpskog korpusa za zastitu u pokrajini. Rada Trajkovic je rekla da ce biti stvoreni Centralni kanton - sa delom Pristine i okolinom, Severni - koji ce ukljuciti kosovskomitrovacki region, Gnjilanski, Pecki i Sirinicki - u cijem ce sastavu biti Strpci i deo okoline Prizrena. Kosovski Srbi ce organizovati "svoje vatrogasce" - Korpus civilne zastite, "jer ne prihvataju da komandant Kosovskog korpusa za zastitu Agim Ceku gasi pozare u srpskim selima", izjavila je Rada Trajkovic.

Posle dolaska Kfora na Kosovo, iz te pokrajine prinudno je iseljeno vise od 35.000 Muslimana-Bosnjaka, ubijeno je i kidnapovano nekoliko desetina njih, a izvrsena su i druga nasilja nad pripadnicima te nacionalne zajednice, navodi se u izvestaju Helsinskog odbora za ljudska prava u Sandzaku.

Informativna sluzba Srpske pravoslavne crkve saopstila je da ce patrijarh SPC gospodin Pavle u petak otputovati na Kosovo. Patrijarh ce u manastiru Pecka Patrijarsija sa preostalim Srbima sa Kosova 27. septembra proslaviti praznik Uzdizanja casnoga krsta, navodi se u saopstenju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: