Skuplji gas, bolje grejanje

Grejanje u Beogradu neće poskupeti iako je Vlada odobrila poskupljenje gasa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.10.2006.

15:05

Default images

Posle brojnih žalbi Beograđana, iz Elektrana poručuju da će svi kvarovi na mreži biti otklonjeni narednih dana i da će svima u prestonici biti topli stanovi. Poslednja tri dana, dispečere Beogradskih elektrana zvalo je skoro 3.000 građana, koji su se žalili da im grejanje ne radi.

Vladimir Marković, direktor Beogradskih elektrana, odgovora da će svi potrošači do kraja nedelje imati redovno grejanje. Probleme imaju i domaćinstva koja za grejanje koriste gas, ali ne tehničke, već finansijske, jer je Vlada odobrila Srbijagasu poskupljenje od 6 dinara po kubnom metru. Gas je poskupeo i za toplane u Srbiji, koje su to predvidele kada su pred sezonu povećale cenu grejanja na 36 do 46 dinara po kvadratu.  

Beograđani će za sada ostati povlašćeni jer se poskupljenje ne planira, kaže gradski menadžer Bojan Stanojević. "Mi povećavamo cenu komunalnih usluga jednom godišnje i neću da licitiram kada će to biti", kaže on.

Toplane u Srbiji napunile su svoje rezervoare mazutom za slučaj da se ponovi situacija od januara ove godine, kada je bilo problema zbog smanjene isporuke gasa iz Rusije. Ministar energetike Radomir Naumov kaže da su toplane u obavezi da, pored gasa, imaju rezerve mazuta, koji mogu da koriste ako nastane problem. "Ako nemaju, onda su one odgovorne", kaže Naumov.

I pored poskupljenja, gas je među najjeftinijim energentima, ali gasifikacija u Srbiji je spora. Najviše domaćinstava se na gas greje u Vojvodini, njih  više od 100.000, a u centralnoj Srbiji samo 20.000.

Bez grejanja dela stanova u Valjevu

Zbog nestašice mazuta u Valjevu je danas bez grejanja oko 2.200 stanova, rečeno je u Javnom komunalnom preduzeću Valjevo.

Bez grejanja je 2.000 stanova u najvećem gradskom naselju "Kolubara 2", kao i 200 stanova u nekoliko zgrada u Hajduk-Veljkovoj i Pantićevoj ulici, u čijoj su kotlarnici takođe potrošene rezerve mazuta iz prošle grejne sezone.

JKP Valjevo je prve količine mazuta za novu grejnu sezonu naručilo tek po dobijanju kredita poslovnih banaka, pa će grejanje biti stabilizovano od sutra.

Iz tog preduzeća ranije je saopšteno da je dug Jugopetrolu 12 miliona dinara, dok građani JKP Valjevo duguju 43 miliona dinara za grejanje.

Grejna sezona u Valjevu počela je tek 17. oktobra, a do danas je sistem radio na rezervama mazuta iz prošle sezone.

U tom gradu nema toplane i centralnog sistema daljinskog grejanja, pa se 3.000 stanova i poslovni prostor greju iz 23 kotlarnice na mazut, ulje za loženje i ugalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: