Budimpešta, noć treća

Vlada Mađarske pozvala opozicione partije na razgovor o neredima koji od ponedeljka traju u Budimpešti, opozicija odbila poziv.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.09.2006.

08:44

Default images

Najveća opoziciona partija u Mađarskoj, Fides, ujedno je otkazala miting zakazan za subotu u Budimpešti. Miting će, kako je saopšteno, biti organizovan posle održavanja lokalnih izbora, zakazanih za 1. oktobar. Prethodne noći više od 15.000 građana okupilo se treći put zaredom u Budimpešti, zahtevajući ostavku premijera Ferenca Đurčanja.

U sukobima policije i građana povređeno je 18 osoba, dve teže, saopštile su jutros vlasti. Kako se navodi, policija je noćas privela 62 osobe.

Mađarski studenti otkazali su za danas zakazane demonstracije zbog straha od izbijanja nasilja. Do sada je u sukobima povređeno više od 200 ljudi, čak 140 policajaca, dok je 137 osoba uhapšeno. Policija tvrdi da jezgro demonstranata čine navijači-huligani.

Kako za B92 javlja novinar Gabor Bodiš, i protekle noći su se događaji odvijali prema istom scenariju - mirne demonstracije na trgu ispred Parlamenta, a zatim je grupa agresivnijih demonstranata krenula ka glavnoj ulici, gde je i Ambasada Srbije, i tamo se sukobila s policijom, koja je upotrebila suzavac.
Na čelu agresivnih grupa koje "otimaju" mirne demonstracije su ultradesničari i navijačke grupe, navode izveštači iz Budimpešte. Opširniju analizu možete naći ovde.

Zgrada mađarske državne televizije MTV u centru Budimpešte sinoć je delimično bila evakuisana zbog dojave o bombi, a prethodno je, takođe zbog iste dojave, bila evakuisana i privatna TV Hir. Policija je nakon kontrole utvrdila da su dojave bile lažne.

Demonstracije su počele u ponedeljak pošto je emitovan snimak sa zatvorenog sastanka Socijalističke partije, na kome premijer Đurčanj priznaje da je lagao o rezultatima svoje vlade kako bi pobedio na izborima. Mađarski premijer i dalje poručuje da neće podneti ostavku.

Danas mirno

U Budimpešti je danas mirno, ali je opšta ocena da je zbog višednevnih demonstracija ukupna bezbednosna situacija dosta pogoršana.

Noćašnje demonstracije su bile manjeg intenziteta, prvenstveno zbog odlučnijeg pristupa policije i specijalaca, koji su odmah na početku brzo i uspešno neutralisali najagresivnije učesnike protesta. Komunalci su očistili tragove noćašnjih demonstracija, saobraćaj se odvija normalno.

U prilog strahovanjima o pogoršanju bezbednosne situacije, navodi se da su iz prodavnica praktično nestale bejzbol-palice, a kupovani su i ekseri.

U međuvremenu, osnovan je Mađarski nacionalni komitet u redovima demonstranata, koji je blizak s Fidesom jer je jedan od članova tog komiteta Marija Vidner, poslanica najjače opozicione stranke.

Viktor Orban, lider Fidesa, izjavio je da su predstojeći lokalni izbori referendum o vladi i da, u slučaju pobede opozicije na tim izborima, treba formirati vladu stručnjaka.

Bela kuća: Nije dobro lagati narod

Bela kuća je ocenila da nije dobro lagati narod, nakon priznanja madjarskog premijera Ferenca Djurčanja da je lagao gradjane da bi pobedio na parlamentarnim izborima, održanim u aprilu.

"Naravno, nikada nije dobro lagati narod", izjavila portparolka Bele kuće Dana Perino koja prati predsednika SAD Džordža Buša na putu na Floridu. Povodom višednevnih demonstracija u Budimpešti, ona je dodala da "to pitanje treba da reši narod Madjarske kroz demokratski proces".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: