Žrtve Miloševićevog režima

Žrtve Miloševićevog režima vide da njegova smrt pokušava da se iskoristi za amnestiranje posledica vladavine porodice Milošević.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 15.03.2006.

20:14

Default images

Žrtve režima kažu da im je zbog toga sada podjednako teško kao i kada su stradali. Branka Prpa ukazuje da je Mirjana Marković protiv koje je od jednom povučena poternica za drugo krivično delo, bila inspirator ubistva njenog životnog saputnika novinara Slavka Ćuruvije.

Prpa napominje i da to što je Slobodan Milošević umro ne znači da nije kriv za brojne zločine: "I zaista bi bila neverovatna moralna ekvilibristika doćekati SM i sahraniti ga kao bivšeg predsednika Srbije, tog istog čoveka koji je ubio prethodnog predsednika Srbije, na način da ga je sahranio stojećki i zasuo krečom."

Dušan Vuković iz Kraljeva, otac je vojnika Aleksandra koji je poginuo na Kosovu za vreme bombardovanja NATO, koji je kasnije posthumno odlikovan. Dušan Vuković skupio je hrabrost da odbije da od Miloševića primi odlikovanje i tuži državu i Vojsku zbog pogibije sina. Vuković kaže da ne može da veruje kojom brzinom deo Srbije zaboravlja kroz šta je prošlo tokom Miloševićeve vladavine. "Naša deca su zaboravljena koja su dala živote za ovu otadžbinu. Znači naša deca se ne smatraju velikanima. Nama više nema života. Niko više za te porodice niti pita niti šta."

Ivica Lazović žrtva je bezumnog napada jedne pristalice Miloševića na čuvenom kontramitingu koji je 96 organizovao SPS u Beogradu. Od posledica ranjavanja Lazović je ostao doživotni invalid, a za sebe kaže da je slika i prilika izgleda Srbije posle Miloševićeve vladavine. "Neka im Bog oprosti. Ono šta je ko uradio i šta ko radi tako će da dobije. Ja sam možda prošao nezgodno ali ne žalim nikada jer ja sam išao tamo samo protiv bitangi i lopova"

Većina žrtava ocenjuje da naknadno veličanje Slobodana Miloševića i umanjivanje njegove uloge u nedavnoj istoriji ovih prostora predstavlja opasan pokušaj prekrajanja istorije.

Ren: Mnogi zločini u ime Srbije

Evropski komesar Oli Ren izjavio je da "žali što je Milošević umro pre nego što je mogla da bude sprovedena pravda za stotine hiljada žrtava zločina, za koje je on bio optužen" i da je "zbog Miloševićeve smrti još važnije da Haški sud dovrši svoj posao".

"A to znači da i preostali optuženi konačno budu izručeni tom sudu", rekao je Ren u raspravi u Evropskom parlamentu u Strazburu i naglasio da će to "pomoći Srbiji da zatvori tragično poglavlje istorije, u kojem je odlučivao Milošević, i da raskrsti s tim balastom svoje prošlosti".

Ren je istakao da Haški sud "iznosi na videlo ono što će Srbima sadašnjeg i budućeg pokoljenja pomoći da shvate da su mnogi zločini počinjeni u ime Srbije, iako su za to bili odgovorni neki pojedinci".

"Srbija je danas zaista na raskrsnici. Ja se iskreno nadam da će vođe i narod Srbije imati volju i mudrost da izaberu evropsku budućnost umesto nacionalističke prošlosti", poručio je Ren.

Evropski komesar je predočio da Srbija "sada sasvim ima svoju budućnost u svojim rukama. Možemo se nadati da će Srbi učiniti pravi izbor, tako što će očuvati evropsku perspektivu koja im je otvorena".

Ren je dodao da se, na vest o smrti Miloševića, odmah setio žrtava Srebrenice i naveo je da je bivši nemački kancelar Helmut Kol u svojim memoarima "mudro napisao" da "svaka generacija mora raditi na nužnoj svesti o istoriji, tako da izbegne da se ponavljaju naše greške i da se zajamči da će se 'čuti glasovi žrtava'".

"Medijska histerija"

Povodom medijske histerije koja je usledila u Srbiji nakon smrti Slobodana Miloševića od srčanog udara u Hagu, 11. marta 2005, Fond za humanitarno pravo podseća da je upravo za vreme njegove vladavine došlo do serije ratova i razaranja na teritoriji bivše SFRJ, a da je sâm Milošević pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu bio optužen za njihovo aktivno podsticanje, uključujući tu i najtežu optužbu, genocid.

FHP takođe podseća da je period njegove vladavine ujedno i period potpunog uništenja srpske privrede i razaranja srpskog društva, period potpunog izopštavanja iz sveta i Evrope i moralnog i socijalnog sunovrata. U istom periodu, Milošević, članovi njegove porodice i njegovi najbliži saradnici su se enormno obogatili, a pripisuje im se i da su nalogodavci više atentata. "Zbog svega ovoga smatramo da naknadno veličanje Slobodana Miloševića i besramno relativizovanje njegove uloge u nedavnoj istoriji ovih prostora predstavlja opasan pokušaj prekrajanja istorije", stoji u saopštenju Fonda.

Vesna Pešić: Čemu abolicija?

Predsednica Centra za mir i razvoj demokratije Vesna Pešić kaže da je odluka o ukidanju poternice za Mirom Marković skandalozna i da dokazuje da postoji uticaj izvršne na sudsku vlast u Srbiji. Vesna Pešić je za Poligraf B92 podsetila da se udovica Slobodana Miloševića tereti samo za zloupotrebu službenog položaja.

"Nikada nisu istraženi, recimo, ubistvo i pozadina ubistva Slavka Ćuruvije, a postoje veoma duboke sumnje da je ona učestvovala u toj likvidaciji, kao i njen muž. Isto se to odnosi na Ivana Stambolića, da ne govorimo o švercu i drugim stvarima, o tome da imamo podatke da su ona i njen sin švercovali cigarete i druge stvari, da su se enormno bogatili i kršili zakon. To uopšte i ne postoji, nije pokrenuta optužnica. Zloupotreba službenog položaja je naivna u odnosu na sve to, zašto se uopšte i traži abolicija? Neka dođe, neka ode na taj sud i neka se ponaša, bar u tom malom slučaju, kao pristojna građanka", kaže Vesna Pešić.

"Peti oktobar" pozvao SPO da napusti vladu

Lideri Narodnog pokreta "Peti oktobar", Vladan Batić, Vesna Pešić, Nenad Čanak i Milan St. Protić, pozvali su Srpski pokret obnove da napusti Vladu Srbije. "Kao saborci Vuka Draškovića u dugogodišnjoj borbi za slobodu i demokratiju protiv istog tog Slobodana Miloševića i njegovih eskadrona smrti pozivamo ga da napusti vladajuću koaliciju. Ne može se reći, neka Milošević gori u paklu, a sedeti(u vladi uz pomoć njegovih poslanika", rekao je Vladan Batić.

Vesna Pešić je rekla da je vladavina Slobodana Miloševića bila "mašinerija smrti" i da je "pitanje  života da li je ta mašinerija razvejana ili ona i danas radi", a ne to gde će Milošević biti sahranjen. Ona je rekla da su u "medijima pod kontrolom vlade" od kada je Milošević umro, govori kako ga je Tribunal otrovao, da bi se na taj način u javnosti povećao otpor prema tom sudu.

Nenad Čanak je rekao da Slobodan Milošević "nije bio čovek, već stanje duha, zagađenje koje je upropastilo zemlju i uništilo hiljade života". Milan St. Protić je naveo da je pismo patrijarha Pavla povodom Miloševićeve smrti razočarenje, jer je očekivao da će patrijarh reći ono što jedan hrišćanin treba da kaže o jednom bezbožniku odgovornom za stradanje tolikog broja ljudi.

Đukanović: Protivnik za respekt

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Slobodan Milošević "bio protivnik za respekt". Đukanović je rekao da Milošević svoje saveznike i protivnike nije ostavljao ravnodušnim i da je sve što je imao da kaže o Miloševiću rekao dok je on bio na vrhuncu moći. "Govoriti danas o politici Miloševića, u trenutku kada on još nije ni sahranjen, smatrao bih svojevrsnim nemoralom", rekao je Đukanović.

"Vreme će svesti ulogu na pravu meru"

Šef slovačke diplomatije Eduard Kukan veruje da će vreme svesti ulogu Slobodana Miloševića u istoriji na pravu meru i da će to da li će biti prikazivan kao heroj zavisiti u prvom redu od unutrašnjih prilika u Srbiji.

"Eventualno pravljenje heroja od Miloševića zavisi od unutrašnjih prilika u Srbiji i na to međunarodna zajednica ne može da utiče. Uveren sam da će vreme objektivizirati Miloševićevu ulogu u srpskoj istoriji", kazao je Kukan slovačkoj agenciji SITA.

Slovačka odbija podozrenja porodice preminulog haškog pritvorenika da ga je ubio Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. "Verujem u objektivnost Međunarodnog tribunala. Obdukciju su izvršili stručnjaci, tako da mislim da je izjava Miloševićevog sina subjektivno motivisana", rekao je Kukan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: