Milošević sam uzimao lekove?

U Tribunalu sumnjaju da je Milošević bez odobrenja lekara uzimao lekove koji su poništavali lekove za pritisak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.03.2006.

07:53

Default images

Posle prve analize koja je utvrdila da je Slobodan Milošević umro od infarkta, pojavile su se sumnje sa jedne strane u pouzdanost obdukcije, a sa druge da je Milošević poništavao dejstvo lekova za pritisak drugim lekovima koje je samoinicijativno uzimao.

Iako toksikološka analiza koja te sumnje može da dokaže ili opovrgne još nije gotova, kako saznaje B92 u Haškom Tribunalu sumnjaju da je dejstvo lekova za visok pritisak bilo poništavano drugim medikamentima.

Dok u Haškom sudu tvrde da je te lekove na svoju ruku uzimao Milošević, pravni savetnik Zdenko Tomanović sugeriše da ih je Milošević dobijao od zatvorskog lekara.

Holandski lekar Donald Uges izjavio je da su u krvi Slobodana Miloševića, prilikom testa urađenog dve nedelje pre nego što je umro, pronađeni tragovi leka koji imaju kontraefekat na lekove koje je pio za smanjenje visokog pritiska. On je rekao da su pronađeni tragovi rifampicina, leka koji se koristi protiv lepre i tuberkuloze koji je mogao učiniti neefikasnim druge lekove. Uges je izjavio da je od njega traženo da ispita krv Miloševića pošto njegov krvni pritisak nije reagovao na lekove koje su mu prepisali lekari u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Tomanović: Nemoguće da je sam uzimao lekove

Ruski lekari specijalisti koji će sutra doputovati u Hag tražiće od holandskih vlasti da ponovo obave obdukciju tela Slobodana Miloševića, rekao je večeras zastupnik porodice Milošević Zdenko Tomanović.

Tomanović je danas ranije rekao da je Slobodan Milošević tražio da ga lekari u Ševeningenu kontrolišu kako pije lekove koji mu oni daju: "Što se tiče tvrdnje tog lekara da je Slobodan Milošević sam uzimao lek, dakle Slobodan Milošević upravo u svom pismu vrlo je jasno rekao da nikada nije koristio lek protiv lepre ili tuberkuloze, prvo iz jednostavne činjenice jer on nije bolovao ni od lepre ni od tuberkoluze".

Na reči novinara da je navodno j tako želeo da anulira lekove koji su mu bili pripisivani, Tomanović je kazao: "Pa je onda izabrao lek protv tuberkuloze ili lepre! I jedna napomena, vi ne možete Slobodanu Miloševiću da date ništa jer je takva kontrola, tri kontrole postoje pre nego što bilo ko dođe do Slobodana Miloševića, uključujući i detaljan pregled svakog papira koji se unosi u zatvor".

Rezultate da je Slobodan Milošević umro od srčanog udara, potvrdio je i Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, čiji su patolozi nadgledali obdukciju.

Milenov: Rezultati toksikološke analize tokom nedelje

Toksikološka analiza uzoraka krvi i tkiva Slobodana Miloševića još nije završena, a rezultati će biti objavljeni tokom ove nedelje, izjavila je večeras portparolka Tribunala Aleksandra Milenov.

Ona je "kao spekulacije" više puta odbila da komentariše izjavu medijima jednog holandskog toksikologa da je u Miloševićevoj krvi ranije pronašao tragove antibiotika koji se koristi protiv lepre i tuberkuloze i njegovu pretpostavku da je Milošević taj lek uzeo sam.

"Nemamo komentar o medicinskim preparatima, jer to je predmet istrage koja je u toku", kazala je Milenov.

Ona je naglasila da je obdukcija utvrdila da je Milošević umro od infarkta. "Moramo da sačekamo rezultate toksikološke analize da vidimo da li je nešto sumnjivo bilo u njegovoj krvi", rekla je Milenov.

Patolog: Sve je utvrdivo

Patolog Đorđe Alempijević sa Instituta za sudsku medicinu za B92 kaže da su nalazi ponovljivi i da je juče urađena analiza proverljiva tako da se teško šta može sakriti:

"Tehnologija je dosta uznapredovala, Holandija ima vrlo sofisticirane laboratorije za ovakve analize. Interesantno je da recimo analizom kose vi možete da utvrdite da li je neka osoba bila izložena davanju neke susptance ili korišćenju neke supstance da tako kažemo, neposredno pre smrti ili ju je koristila u dužem vremenskom periodu. Pošto dlaka raste nekom određenom brzinom, onda kada se neka supstanca pojavi u krvi ona se deponuje u stablo dlake, tako da možete prostom segementnom analizom dlake da utvrdite da li je čovek uzeo tu supstancu prvi put neposredno pre smrti ili je uzimao ranije, da li je uzimao kontinuirano, diskontinuirano i tako dalje“.

Moskva autopsiji ne veruje u potpunosti

Protest povodom smrti Slobodana Miloševiæa ispred ambasade SAD u Moskvi (FoNet)
Rusija ne veruje u potpunosti rezultatima autopisije tela Slobodana Miloševića i želi da ga pregledaju ruski stručnjaci, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kako su prenele agencije, Lavrov je danas rekao da je Rusija bila uznemirena zbog odbijanja Haškog tribunala da Miloševiću odobri lečenje u Moskvi. "Sada oni vrše autopsiju. U situaciji kada se nama nije verovalo, mi takodje imamo prava da ne verujemo i da nemamo poverenja u one koji vrše autopsiju", rekao je Lavrov.

Lavrov je potvrdio da je u Moskvu stiglo Miloševićevo pismo, s datumom 8. mart, u kojem se žali na neodgovarajući tretman u zatvoru i traži od Moskve da utiče na Tribunal da ga pusti na lečenje u Rusiju.

Sutra pretres u predmetu protiv Miloševića

U Haškom tribunalu je zvanično saopšteno da će sutra, u utorak, u 9 časova biti održan pretres u predmetu protiv Slobodana Miloševića.

U kratkom saopštenju se ne navodi kakav je plan za sutrašnju raspravu, prvu posle smrti Miloševića, optuženog za genocid u Bosni i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu.

Reakcije

Miloševićev pravni savetnik Zdenko Tomanović rekao je da je Milošević strahovao da ga truju i pokazao novinarima pismo koje je Milošević, kako je naveo, napisao dan pre smrti i u kom tvrdi da su u njegovoj krvi nađeni tragovi jakih lekova.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković nije želeo da komentariše te navode pre objavljivanja konačnih rezultata analize i objasnio da stručnjaci iz Srbije nisu učestvovali u autopsiji, već joj samo prisustvovali zbog toga što tako predviđa zakon. "Po zakonu, za utvrđivanje uzroka smrti Slobodana Miloševića nadležni su holandski stručnjaci. Rezultati analiza organa i tkiva biće poznati za 24 do 48 sati, a potrebno je neko vreme i za hemijsko-toksikološku analizu", kaže Stanković.

Patolog sa Insistuta za sudsku medicinu Đorđe Alempijević kaže da su histopatološke analize mikroskopski pregled isečaka organa i da takve analize mogu doneti još podataka i potvrditi ono što nije bilo vidljivo i golim okom, ali to i opovrgnuti. Kod tih analiza je potrebno da se tkivo analizira u laboratoriji, to je postupak koji traje izvesno vreme, slično kao i toksikološke analize. Tehnologija je uznapredovala, Holandija poseduje sofisticirane laboratorije, analiza nečije vlasi kose, recimo, može dati odgovor na pitanje da li je neka osoba bil izložena delovanju određene supstance neposerdno pred smrt ili u dužem vremenskom periodu. Naravno, sudska medicina nije svemoguća", kaže Alempijević.

Srčane tegobe Borislava Miloševića

Borislav Milošević, brat Slobodana Miloševića, noćas je u Moskvi hospitalizovan zbog srčanih tegoba. Milošević je rekao da mu se stanje već stabilizovalo, ali da lekari žele da izvrše dodatne pretrage. On je dodao da očekuje da će sutra biti pušten iz bolnice, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: