Albanci usvojili platformu

Albanci sa juga Srbije traže decentralizaciju vlasti, specijalne odnose s Kosovom, osnivanje pogranične multietničke policije.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 14.01.2006.

10:15

Default images

Ta policija bi bila sastavljena od lokalnog stanovništva, a srpska vojska i policija treba da se povuku, deo je političke platforme koju su usvojili politički predstavnici Albanaca na sastanku u Preševu. Prihvaćeno je nekoliko amandmana na tekst Platforme, ali nije prošao predlog jednog od odbornika da naziv Preševska dolina bude preinačen u Istočno Kosovo.

Sastanku u Preševu, od 66 albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa prisustvovao je 61 odbornik, za platformu ih je glasalo 60, a jedan je bio uzdržan.

Pozivajući se na međunarodna dokumenta o zaštiti ljudskih prava, Albanci iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa u platformi zahtevaju stvaranje političke subjektivnosti kroz specijalne oblike političkih i sudskih organizacija, a koja bi bila u skladu sa istorijskim, kulturnim, jezičkim, obrazovnim, religioznim i drugim okolnostima u kojima žive u ove tri opštine. Kao glavni ciljevi takve administracije navode se obrazovanje, kultura, upotreba jezika i nacionalnih simbola, korišćenje prirodnih resursa, ekonomski razvoj, lokalna i pogranična policija, stambene sfere, zdravstvo, socijalna zaštita i pravosuđa. Albanci sa juga Srbije traže decentralizaciju vlasti i prenošenje kompetencija sa centralnog nivoa na lokalnu administraciju i uspostavljanje Okružnog i Trgovinskog suda i Odeljenja za prekršaje s regionalnim kompetencijama.

U platformi se zahteva potpuno i momentalno povlačenje srpske vojske i policije, a njihove kompetencije bi preuzela multietnička policija. Zahteva se zaustavljanje dalje izgradnje baze Cepotina kod Bujanovca i osnivanje posebne pogranične policije sastavljene od lokalnog stanovništva. Pored detaljnije razrade osnovnih zahteva, platforma precizira da je važna kategorija u tom regionu albanska dijaspora, u kojoj se, tvrdi se u dokumentu, nalazi oko 30.000 Albanaca. "Preševska dolina bi trebalo da ima specijalne veze s Kosovom, čija će politička subjektivnost biti definisana u narednim razgovorima i koja će uticati na realizaciju prava Albanaca u svim segmenitima života", navodi se u platformi čiji autori upozoravaju da će, do nalaženja odgovarajućeg trajnog rešenja za Albance u Preševskoj dolini, taj region biti realno nerešena krizna tačka u evroatlantskim integracijama.

Prvobitni tekst platforme oslanjao se na volju građana na referendumu iz 1992, na kojem su se Albanci velikom većinom izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju, s pravom priključenja Kosovu. U prečišćenom tekstu se ne pominje istorijski referendum, a pojam autonomija zamenjen je terminom specijalni status za teritorije opština Bujanovca, Preševa i Medveđa.

Predsednik Skupštine opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže da je usvajanje Platforme istorijski čin za sve Albance Preševske doline, a bivši predsednik opštine Preševo i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi da je sada na potezu Beograd i dodao da od Vlade Srbije ne očekuje bilo kakvu reakciju.

Ljajić: Očekivan političko-taktički potez

Rasim Ljajiæ
Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić izjavio je za B92 da usvajanje Platforme očekivano i da je to politički-taktički potez. "Osnovni cilj Platforme je da ojača pregovaračke pozicije kosovskih Albanaca, a tim potezom Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe žele da skrenu pažnju javnosti na taj deo Srbije. Odgovor države ne sme biti ishitren, moramo detaljno razmotriti realistične delove platforme, one koji su u vezi s većim učešćem Albanaca u pravosuđu, policiji, obrazovanju, jer je to u interesu i lokalne albanske zajednice i države jer osigurava političku stabilnost. Zahtevi za autonomiju i specijalne veze, povlačenje vojke i policije nemaju uporište u političkoj realnosti ni podršku nijednog međunarodnog činioca", kaže Ljajić.

Uprkos isticanju zahteva kao što je ujedinjenje s Kosovom ako dođe do promene granica u regionu, Ljajić kaže da je siguran da će biti očuvana politička stabilnost na jugu Srbije. "Na žalost, pojedinačne incidente nikada ne možete isključiti na jednom trusnom području, posebno s približavanjem pojačanja pregovora o statusu Kosova, ali na jugu Srbije neće biti nikakvog novog žarišta", kaže on.

"Nezadovoljstvo zbog uključivanja u institucije"

Šef Koalicije za Bujanovac u lokalnoj skupštini Bratislav Lazarević kaže da su Albanci sa juga Srbije nezadovoljni brzinom kojom se uključuju u rad državnih institucija i da im je to jedan od izgovora za donošenje Platforme. "Albanci nisu zadovoljni uključivanjem u institucije kao što su sudstvo i policija, a pravi razlog za to je što nemaju odgovarajuće ljude za funkcije koje žele", kaže lazarević za Betu.

Lazarević je zahtev za povlačenje vojske i policije ocenio kao ludu zamisao i dodao da bi Albanci sa juga Srbije tu vojsku i policiju trebalo da doživljavaju kao svoju.

Čović: Očekivano

Bivši šef Koordinacionog tela za jug Srbije Nebojša Čović ocenjuje da Platforma nije ništa novo i da nije iznenađenje za poznavaoce prilika u tom delu zemlje. "Još od 1999. evidentna su nastojanja radikalnih albanskih struktura da se pitanje Preševa, Bujanovca i Medveđe internacionalizuje i posmatra kroz vizuru rešavanja kosovske krize", rekao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: