Subota, 14.01.2006.

10:15

Albanci usvojili platformu

Albanci sa juga Srbije traže decentralizaciju vlasti, specijalne odnose s Kosovom, osnivanje pogranične multietničke policije.

Izvor: B92

Albanci usvojili platformu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

milan

pre 18 godina

Bilo bi krajnje korisno i interesantno da se konacno utvrdi koliko je pravih starosedelaca Albanaca sada na Kosovu i Metohiji, a koliko ih se doselilo iz Albanije, makar od 1980.-te godine pa do danas (a pitajmo i strucnjake za ta migraciona pitanja koja bi bila objektivna granica za utvrdjivanje statusa starosedeoca). Bilo kako bilo, Srbija je i po svom Ustavu "...drzava gradjana...", pa podjimo na jug Srbije da utvrdimo koliko tamo ima lojalnih gradjana: onih koji govore sluzbeni jezik svoje drzave, poseduju dokumenta o drzavljanstvu, licne isprave, onih koji su odsluzili vojnu obavezu u svojoj drzavi, onih koji uredno placaju drzavi poreze i slicne dazbine, onih koji su se odazivali na pozive legalnih institucija svoje drzave na vojne vezbe, mobilizacije itd...Pa kad sve to uradimo i vidimo gde smo, 'ajde onda da sednemo i pricamo o tome ko se i zbog cega u Srbiji oseca gradjaninom "drugog reda".
Da bi vodili bilo kakav ozbiljan razgovor, moramo za to imati "opipljivih" osnova, sve drugo je "lov u mutnom" i zloupotreba tudje muke i nesrece...

Shpetimi - Pristina

pre 18 godina

Ne znam koji filozof rekao da "mu je domovina tamo gde dobro zivi". Nedjutim za Albance juzne Srbije ova izreka ne vazi. Oni zive veoma lose, stopa nezaposlenosti je najveca u Srbiji, njihov procenat u sudstvu, policiji, administraciji i drugde u drzavnim sluzbama je zanemaren. Ocigledno je da su podrucja sa vecinskim albanskim zivljem su bila zapostavljena u ekonomskom, politickom, kulturnom, obrazovnom smislu od prethodnog rezima, ali i sadasnja vlast ne cini mnogo u tom pravcu. Albanncima sa Juga Srbije ne treba vojska i policija,(jer za sada oni nisu ugrozeni od nikoga) njima trebaju nova radna mesta, ekonomski razvoj, ulaganja u privredi, izgradnja puteva, vodovoda, skole, fabrike i tako dalje.

Illyria

pre 18 godina

E pa dragi mi neki,ako već hoćete onda da vam kažem jednu veliku ISTINU:
Albanci na Kosovu,u južnoj Srbiji,Makedoniji,u Crnoj Gori pa čak i u Grčkoj nisu GASTARBAJTERI ili izbeglice već svoji na svome.
Kada smo kod izbeglica, jeste, jedan veliki broj kosovskih albanca jesu IZBEGLICE koje zovu muhadžeri i oni su izbegli iz Topličkog kraja oko Leskovca i iz Niškog sandžaka u drugoj polovini XIX veka pošto su ih srbi etnički očistili.
Albanaca ima i u južnoj Italiji,u provinciji Kalabria i oni odavno imaju kulturnu autonomiju i postoje kao regija,oni to nisu tražili ali italijani su im dali jer im u demokratskom sistemu to pravo pripada iako nisu baš autohtoni(prebegli iz Albanije nakon turske okupacije i nakon smrti Skenderbaga u XIV i XV veku).

Goran

pre 18 godina

Lepo bogami,lepo.Kao detetu kada das jedan prst , ono zeli celu saku! Albanci za moj pojam ne samo da su preterali nego su postali vec i nerealni.
Neka ih nek se igraju sa strujom.(mala deca nebi trebala da se igraju sa strujom)
A srbi ako su i malo pametni, neka se probude vec jednom, inace ce se probuditi u kuci bez krova na glavi!
Daj boze da se srbi sloze!
pet do 12 je!!!Ako i dalje spavaju ostati ce nam samo Beograd i malo sumadije. Dosta vise!
Nemojte da bude ona pesma ko to kaze ko to laze-nije mala nije mala itd.ovako-
Ko to kaze ko to nelaze!Mala je ,mala je i sve manja je!
PROBUDITE SE BRACO SRBI!!

Nestor D.

pre 18 godina

Pravno gledano, kosovo nije nezavisno dok ne dobije međunarodno priznanje za to.
A pošto se to nije desilo, Srbi na Kosovu su u svojoj matičnoj zemlji i imaju status konstitutivnog naroda.
Matična (etnička) zemlja Albanaca je Albanija i tamo su konstitutivni narod. U preševskoj dolini stoga imaju priznat status nacionalne manjine. Sa tim prestaje svako poređenje kosovskih Srba i preševskih Albanaca.

Dobro je Ljajić rekao - oni nemaju ljude sposobne da obavljaju sve one funkcije koje traže. Pa pogledajte samo Albance koji ovde ostavljaju komentar... oni ne znaju pravo ni službeni jezik zemlje od koje traže funkcije kojima bi našu zemlju zastupali dole.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

"Oni su u Srbiji starosjedioci. Tu prestaju slicnosti sa Amerikom." Ima i u Americi starosedeoca pa imaju daleko manja prava od nasih Albanaca. Mislim da Albanci preteruju, kako po opsegu onoga sto traze, tako i po nacinu. Poslovica kaze: "Pazi sta zelis, moze i da ti se ostvari!" Sta ako se u Srbiji neko zainati, pa da Kosovu nezavisnost, moze i Juznoj Srbiji, ma gde god ima i jedan Albanac i onda u EU a i sire - haos! Postepeno nas dovode na rub fizicke egzistencije, onda da se bar sto skuplje prodamo, a ovo bi bilo bas skupo - diverzija u centru Evrope. Pogledajte sta se dogadja sa CG - Slovenija se ekspresno osamostalila a za CG stalno nesto smeta, vidi Evropa da je uprskala stvar, samo nece glasno da kaze. Pa i samo Kosovo je uslo u sedmu godinu ne-nezavisnosti, zasto? Gospodin Solana je danas licno rekao da ce obe strane na kraju morati da odstupe od polaznih pozicija - buduci da je albanska pocetna pozicija nezavisnost, znaci da ce od toga morati da odstupe.

Blak

pre 18 godina

Nasa braca Albanci mesaju dve stvari: decentralizacija i separatizam. Albanci imaju pravo da traze da su predstavljeni (u onom procentu koliko ih ima) u lokalnim vlastima, lokalnoj policiji, lokalnom sudstvu. I to je normalno i sa tim Srbi nemaju prolema.

Problem postaje kada Albanci na to svoje pravo (koje ne bi dobili u mnogim drzavama EU - provereno) dodaju zahtev da multietnicka lokalna policija cuva granicu i da se vojska i policija momentalno povuku sa tih opstina. E, to je jednostavno presedan. Takav zahtev se ne moze opravdati nicim i to niko u svetu nigde nije video.

Verovatno se Albanci vode oprobanom "metodom" sa Kosova kada im je "medjunarodna zajednica" progledala kroz prste i pustila ih da rade sta god hoce da bi dobili nezavisnost. Medjutim, pitanje je da li ce im to biti dozvoljeno jos jednom jer bi to zaista otvorilo stazu za zestoke nemire u evropi i svuda u svetu. Licno mislim da se to nece ponoviti, i da se Presevska dolina samo koristi u svrhu pregovora oko statusa Kosova.

Zoran - Johanezburg

pre 18 godina

Tesko je sve ovo citati hladne glave...
Meni se Balkan zgadio jos '91-ve... A i pre toga, samo nisam mogao da pobegnem ranije...

driton

pre 18 godina

Ni referendum ni naoruzani sukob za njihova prava nije nista doneo za albance sem verbalnim obecanjima za bolji zivot u toj dolini, sada morate imati na obzir da to nije program neke novoosnovane partije vec demokratski izabranih svih predstavnika albanaca u tim opstinama. Ako i njihovi zahtevi nece se uzimati na obzir onda srbija treba jasno da kaze sa kime hoce da tamo prica i ni u kom slucaju ne treba se cuditi za eventualni buduci nemir u toj dolini jer na kraju albanci nemaju nijedan jedini razlog da se tamo tretiraju manje nego sto ce se srbi tretirati na Kosovo. ...treba dati bolnu da bi dobio zeljenu…to ce valjati za sve tokom ove 20006 god.

dardanasi

pre 18 godina

suocitise sa istinomje naj teshka stvar,albanci treba imati sva prava na samoupravi svojih opstina shto da ne kada su vecina ,srbska vlada treba prihvatiti platformu ,i razmotriti u detalje ekonomski razvitak tog dela .

tvrdi

pre 18 godina

neki zaboravljaju da Albanci, kao ni ostale manjine u Srbiji nisu "od negdje dosli", pa da se tamo "mogu tornjati". Oni su u Srbiji starosjedioci. Tu prestaju slicnosti sa Amerikom.

Zoran-G

pre 18 godina

Dajte srbinu sa Kosova da stavi na papir sve sto bi albanac u uzoj Srbiji trebalo da uziva kao nacionalna manjina.

Zatim dajte albancu iz uze Sbije da odredi koja bi Srbi prava trebali da uzivaju na Kosovu.

Kad dobiju ono sto su jedni drugima odredili tesko da bi bili zadovoljni time.

Iako se nalaze u istoj poziciji ne verujem da bi bili spremni da razumaju jedni druge.

milan

pre 18 godina

Da li ce do kraja godine Albanci koji zive u Crnoj Gori, Makedoniji i Grckoj traziti autonomiju? A mozda ne bi bilo lose, posto ih mnogo zivi u Nemackoj i Svajcarskoj i tamo konacno zatraze autonomiju. Nacionalni zanos je definitivno opasna stvar, to mi Srbi najbolje znamo...

DR

pre 18 godina

Gde ste to culi da su sve manjine izolovane i da ti delovi svih svetskih demokratija imaju autonomni status i zvanje? Primer je Amerika - juzna florida je 90% spanska (Kubanci, Mexikanci, Haicani...) i niko zivi ne pominje nikakav autonomni status i slicno. Svi se nose isto, mada svi znaju da su Kubanci obelezeni kao "ne-Ameri". Sve nastave su na engleskom, svi uce americku istoriju, a dodatno im je dat cas spanskog. Ne dao im Bog da pomisle da juznu Floridu preimenuju u Severna Kuba ili slicno. Tako je u celoj Americi. Ako ti se ne svidja, pakuj prnje i teraj se odakle si dosao. Ako pokusas nesto politicki da organizujes protiv sistema, nestaces preko noci... Albanci zive na jugu Srbije, rade, imaju pravo glasanja, placaju taxe i to je to. Imaju svoje predstavnike u vlasti. Kakvo povlacenje vojske i policije sa srpske teritorije? Smesno.

Dimitar

pre 18 godina

Jas sam iz Makedonije i tek sad mogu da zakljucim da Albancima na Balkanu nikad nije nista dosta. Kosovo je defakto nezavisno, u Makedoniji imaju model decentralizacije slican autonomiji - i nema sta vise da se pregovara. Srbija bi mom misljenju napravila stratesku gresku davanjem autonomije u PMB. Ne moze se dozvoliti kreiranje albanskih teritorija na kojima se ne postuju osnovna ljudska prava u ime tih istih ljudskih prava. Sad je red na Albance da pokazu dobru volju i daju autonomiju Srbima i Makedoncima (Goranjcima) na Kosovu.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Vlada Srbije ako ne moze da udovolji zelje Albanaca neka se ne cudi uopste. Ona sama za kosovske Srbe, u sever Kosova, je trazila da imaju siroku lokalnu samoupravu sa sopstvenim policijom, sustvom, obrazovanjem, kulturnom politikom, zdrastvenom zastitom i socialnu politiku. Ubuduce vlada Srbije imace priliku, ako hoce, da razgovara s kosovkim Albancima o trampu terirorija. Ako MZ nece dozvoljiti menjena granica, onda neka se daju maksimalna prava Albanaca u Presevskoj dolini i Srbima u sever Kosova.
Enver Kelmendi, 14.januar 2006

oteto prokleto

pre 18 godina

Albanci su ljudi kao i svi drugi i građani ove zemlje. Ja kao pripadnik srpskog naroda ih prihvatam kao građane potpuno ravnopravne sebi. Ali oni moraju jednom da shvate, da ne mogu večito praviti državu unutar države ili paralelnu državu (što im je uspelo na Kosovu i to ne zahvaljujući njihovoj hrabrosti, već interesu Klintonove administracije). Njihova prava u sadašnjoj Srbiji ničim nisu ugrožena, imaju lokalnu vlast u dve opštine, nastavu u školama na svom jeziku, mogu na svojim kućama da kače kakve god žele simbole (izuzev fašističkih simbola i onih koji ne vređaju druge), imovina im je zaštićena, mogu da se bave preduzetništvom. Vidim da oni samo forsiraju priču o svojim pravima (koja im ničim nisu ugrožena, a ekonomski problemi su isti kao i kod Srba u Srbiji), ali gde je tu njihov stav o svojoj državi, da priznaju državu Srbiju kao svoju, ne razumem zašto ih vređa srpska zastava na opštini, zašto im smetaju srpski policajci. Da li se pitaju kako živi ono malo Srba na Kosovu i da li oni smatraju da su ti ljudi srpske nacionalnosti zaslužili da žive duže od 6 godina u logoru, na šta se njihov život svodi. Ako žele da zaokruže svoj etnički prostor u okviru jedne albanske države, onda taj princip mora na Balkanu da važi za sve i za Srbe u Bosni i Hrvatskoj i na Kosovu, i za Hrvate u Bosni i Hrvatskoj, Za Bošnjake u Sandžaku i na Kosovu, i za Makedonce, Srbe, Grke i Vlahe u Albaniji (ukoliko ih još ima i nisu svi zatrti i pobijeni).

mrki

pre 18 godina

Albanci imaju autonomiju na kosmetu i svaka prica o autonomi 2 opstine je isuvise smesna. Zamislite sto bi se desilo da po evropi nacionalne manjine traze autonoije u 2 opstine? Samo mozemo razgovarati i autonomiji na kosovu. veliko-albanskom cilju nikad kraja i mora se stati tome na put a ako im medjunarodna zajednica bude stalno gledala kroz prste to moze samo stvoriti kontra-efekat.

Dragan,Podgorica

pre 18 godina

Potpuno se slazem sa zahtjevima Albanaca sa juga Srbije.Niko ne zeli da zivi u drzavi u kojoj se osjeca gradjaninom drugog reda,a to je slucaj sa Albancima.U Srbiji svako ko nije Srbin osudjen je da bude prozvan za nelojalnost,spijunazu,i ostale epitete koji su u normalnom svijetu odavno odbaceni.

shpetim

pre 18 godina

Albancima treba autoniomija, oni ne zele promena granica, ali kad je u pitanje autonomija ona prosleduje njima.To je zagarantovano svim normativnim akatama demokratskim orjentisanama zemaljama.

TEUTA - Bec

pre 18 godina

Ako drzava Srbija hoce da se prikljucuci razvijenoj Evropi, ako hoce da bude deo demokratskog drustva i da prihvati sve medjunarodne konvencije o ljudskim pravima, onda sasvim je razumljivo da Albancima sa juga Srbije treba da dizvolji sustinsku autonomiju. Medjutim, koliko se vidi, malo ima izgleda da sadasnja vlast, koja se ne razlikuje mnogo od prethodnih, nema nameru da tako nesto ucini. Nagomilanje vojske i policije u prostorima gde zive Albanci, svakodnevne provokacije stanovnistva (setimo se ubistvo 16 godisnjeg decaka od strane vojinka na granici), zapostavlenje u ekonomskom, kulturnom, obrazovnom smislu podrucja sa preteznim albanskim stanovnistvom, iselavanje Albanaca sa podrucja Medvedja i drugih problema koje muce Albancenaterali ih da oni traze autonomiju. Ne treba zaboraviti da teritorijalna, politicka autonomija je proces koji je u duhu decentralizacije vlasti koji je sprovodjen u gotovo svim zemljama istocne Evrope u tranziciji.

TEUTA - Bec

pre 18 godina

Ako drzava Srbija hoce da se prikljucuci razvijenoj Evropi, ako hoce da bude deo demokratskog drustva i da prihvati sve medjunarodne konvencije o ljudskim pravima, onda sasvim je razumljivo da Albancima sa juga Srbije treba da dizvolji sustinsku autonomiju. Medjutim, koliko se vidi, malo ima izgleda da sadasnja vlast, koja se ne razlikuje mnogo od prethodnih, nema nameru da tako nesto ucini. Nagomilanje vojske i policije u prostorima gde zive Albanci, svakodnevne provokacije stanovnistva (setimo se ubistvo 16 godisnjeg decaka od strane vojinka na granici), zapostavlenje u ekonomskom, kulturnom, obrazovnom smislu podrucja sa preteznim albanskim stanovnistvom, iselavanje Albanaca sa podrucja Medvedja i drugih problema koje muce Albancenaterali ih da oni traze autonomiju. Ne treba zaboraviti da teritorijalna, politicka autonomija je proces koji je u duhu decentralizacije vlasti koji je sprovodjen u gotovo svim zemljama istocne Evrope u tranziciji.

shpetim

pre 18 godina

Albancima treba autoniomija, oni ne zele promena granica, ali kad je u pitanje autonomija ona prosleduje njima.To je zagarantovano svim normativnim akatama demokratskim orjentisanama zemaljama.

mrki

pre 18 godina

Albanci imaju autonomiju na kosmetu i svaka prica o autonomi 2 opstine je isuvise smesna. Zamislite sto bi se desilo da po evropi nacionalne manjine traze autonoije u 2 opstine? Samo mozemo razgovarati i autonomiji na kosovu. veliko-albanskom cilju nikad kraja i mora se stati tome na put a ako im medjunarodna zajednica bude stalno gledala kroz prste to moze samo stvoriti kontra-efekat.

Dragan,Podgorica

pre 18 godina

Potpuno se slazem sa zahtjevima Albanaca sa juga Srbije.Niko ne zeli da zivi u drzavi u kojoj se osjeca gradjaninom drugog reda,a to je slucaj sa Albancima.U Srbiji svako ko nije Srbin osudjen je da bude prozvan za nelojalnost,spijunazu,i ostale epitete koji su u normalnom svijetu odavno odbaceni.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Vlada Srbije ako ne moze da udovolji zelje Albanaca neka se ne cudi uopste. Ona sama za kosovske Srbe, u sever Kosova, je trazila da imaju siroku lokalnu samoupravu sa sopstvenim policijom, sustvom, obrazovanjem, kulturnom politikom, zdrastvenom zastitom i socialnu politiku. Ubuduce vlada Srbije imace priliku, ako hoce, da razgovara s kosovkim Albancima o trampu terirorija. Ako MZ nece dozvoljiti menjena granica, onda neka se daju maksimalna prava Albanaca u Presevskoj dolini i Srbima u sever Kosova.
Enver Kelmendi, 14.januar 2006

oteto prokleto

pre 18 godina

Albanci su ljudi kao i svi drugi i građani ove zemlje. Ja kao pripadnik srpskog naroda ih prihvatam kao građane potpuno ravnopravne sebi. Ali oni moraju jednom da shvate, da ne mogu večito praviti državu unutar države ili paralelnu državu (što im je uspelo na Kosovu i to ne zahvaljujući njihovoj hrabrosti, već interesu Klintonove administracije). Njihova prava u sadašnjoj Srbiji ničim nisu ugrožena, imaju lokalnu vlast u dve opštine, nastavu u školama na svom jeziku, mogu na svojim kućama da kače kakve god žele simbole (izuzev fašističkih simbola i onih koji ne vređaju druge), imovina im je zaštićena, mogu da se bave preduzetništvom. Vidim da oni samo forsiraju priču o svojim pravima (koja im ničim nisu ugrožena, a ekonomski problemi su isti kao i kod Srba u Srbiji), ali gde je tu njihov stav o svojoj državi, da priznaju državu Srbiju kao svoju, ne razumem zašto ih vređa srpska zastava na opštini, zašto im smetaju srpski policajci. Da li se pitaju kako živi ono malo Srba na Kosovu i da li oni smatraju da su ti ljudi srpske nacionalnosti zaslužili da žive duže od 6 godina u logoru, na šta se njihov život svodi. Ako žele da zaokruže svoj etnički prostor u okviru jedne albanske države, onda taj princip mora na Balkanu da važi za sve i za Srbe u Bosni i Hrvatskoj i na Kosovu, i za Hrvate u Bosni i Hrvatskoj, Za Bošnjake u Sandžaku i na Kosovu, i za Makedonce, Srbe, Grke i Vlahe u Albaniji (ukoliko ih još ima i nisu svi zatrti i pobijeni).

Dimitar

pre 18 godina

Jas sam iz Makedonije i tek sad mogu da zakljucim da Albancima na Balkanu nikad nije nista dosta. Kosovo je defakto nezavisno, u Makedoniji imaju model decentralizacije slican autonomiji - i nema sta vise da se pregovara. Srbija bi mom misljenju napravila stratesku gresku davanjem autonomije u PMB. Ne moze se dozvoliti kreiranje albanskih teritorija na kojima se ne postuju osnovna ljudska prava u ime tih istih ljudskih prava. Sad je red na Albance da pokazu dobru volju i daju autonomiju Srbima i Makedoncima (Goranjcima) na Kosovu.

milan

pre 18 godina

Da li ce do kraja godine Albanci koji zive u Crnoj Gori, Makedoniji i Grckoj traziti autonomiju? A mozda ne bi bilo lose, posto ih mnogo zivi u Nemackoj i Svajcarskoj i tamo konacno zatraze autonomiju. Nacionalni zanos je definitivno opasna stvar, to mi Srbi najbolje znamo...

DR

pre 18 godina

Gde ste to culi da su sve manjine izolovane i da ti delovi svih svetskih demokratija imaju autonomni status i zvanje? Primer je Amerika - juzna florida je 90% spanska (Kubanci, Mexikanci, Haicani...) i niko zivi ne pominje nikakav autonomni status i slicno. Svi se nose isto, mada svi znaju da su Kubanci obelezeni kao "ne-Ameri". Sve nastave su na engleskom, svi uce americku istoriju, a dodatno im je dat cas spanskog. Ne dao im Bog da pomisle da juznu Floridu preimenuju u Severna Kuba ili slicno. Tako je u celoj Americi. Ako ti se ne svidja, pakuj prnje i teraj se odakle si dosao. Ako pokusas nesto politicki da organizujes protiv sistema, nestaces preko noci... Albanci zive na jugu Srbije, rade, imaju pravo glasanja, placaju taxe i to je to. Imaju svoje predstavnike u vlasti. Kakvo povlacenje vojske i policije sa srpske teritorije? Smesno.

tvrdi

pre 18 godina

neki zaboravljaju da Albanci, kao ni ostale manjine u Srbiji nisu "od negdje dosli", pa da se tamo "mogu tornjati". Oni su u Srbiji starosjedioci. Tu prestaju slicnosti sa Amerikom.

Zoran-G

pre 18 godina

Dajte srbinu sa Kosova da stavi na papir sve sto bi albanac u uzoj Srbiji trebalo da uziva kao nacionalna manjina.

Zatim dajte albancu iz uze Sbije da odredi koja bi Srbi prava trebali da uzivaju na Kosovu.

Kad dobiju ono sto su jedni drugima odredili tesko da bi bili zadovoljni time.

Iako se nalaze u istoj poziciji ne verujem da bi bili spremni da razumaju jedni druge.

dardanasi

pre 18 godina

suocitise sa istinomje naj teshka stvar,albanci treba imati sva prava na samoupravi svojih opstina shto da ne kada su vecina ,srbska vlada treba prihvatiti platformu ,i razmotriti u detalje ekonomski razvitak tog dela .

Blak

pre 18 godina

Nasa braca Albanci mesaju dve stvari: decentralizacija i separatizam. Albanci imaju pravo da traze da su predstavljeni (u onom procentu koliko ih ima) u lokalnim vlastima, lokalnoj policiji, lokalnom sudstvu. I to je normalno i sa tim Srbi nemaju prolema.

Problem postaje kada Albanci na to svoje pravo (koje ne bi dobili u mnogim drzavama EU - provereno) dodaju zahtev da multietnicka lokalna policija cuva granicu i da se vojska i policija momentalno povuku sa tih opstina. E, to je jednostavno presedan. Takav zahtev se ne moze opravdati nicim i to niko u svetu nigde nije video.

Verovatno se Albanci vode oprobanom "metodom" sa Kosova kada im je "medjunarodna zajednica" progledala kroz prste i pustila ih da rade sta god hoce da bi dobili nezavisnost. Medjutim, pitanje je da li ce im to biti dozvoljeno jos jednom jer bi to zaista otvorilo stazu za zestoke nemire u evropi i svuda u svetu. Licno mislim da se to nece ponoviti, i da se Presevska dolina samo koristi u svrhu pregovora oko statusa Kosova.

Zoran - Johanezburg

pre 18 godina

Tesko je sve ovo citati hladne glave...
Meni se Balkan zgadio jos '91-ve... A i pre toga, samo nisam mogao da pobegnem ranije...

driton

pre 18 godina

Ni referendum ni naoruzani sukob za njihova prava nije nista doneo za albance sem verbalnim obecanjima za bolji zivot u toj dolini, sada morate imati na obzir da to nije program neke novoosnovane partije vec demokratski izabranih svih predstavnika albanaca u tim opstinama. Ako i njihovi zahtevi nece se uzimati na obzir onda srbija treba jasno da kaze sa kime hoce da tamo prica i ni u kom slucaju ne treba se cuditi za eventualni buduci nemir u toj dolini jer na kraju albanci nemaju nijedan jedini razlog da se tamo tretiraju manje nego sto ce se srbi tretirati na Kosovo. ...treba dati bolnu da bi dobio zeljenu…to ce valjati za sve tokom ove 20006 god.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

"Oni su u Srbiji starosjedioci. Tu prestaju slicnosti sa Amerikom." Ima i u Americi starosedeoca pa imaju daleko manja prava od nasih Albanaca. Mislim da Albanci preteruju, kako po opsegu onoga sto traze, tako i po nacinu. Poslovica kaze: "Pazi sta zelis, moze i da ti se ostvari!" Sta ako se u Srbiji neko zainati, pa da Kosovu nezavisnost, moze i Juznoj Srbiji, ma gde god ima i jedan Albanac i onda u EU a i sire - haos! Postepeno nas dovode na rub fizicke egzistencije, onda da se bar sto skuplje prodamo, a ovo bi bilo bas skupo - diverzija u centru Evrope. Pogledajte sta se dogadja sa CG - Slovenija se ekspresno osamostalila a za CG stalno nesto smeta, vidi Evropa da je uprskala stvar, samo nece glasno da kaze. Pa i samo Kosovo je uslo u sedmu godinu ne-nezavisnosti, zasto? Gospodin Solana je danas licno rekao da ce obe strane na kraju morati da odstupe od polaznih pozicija - buduci da je albanska pocetna pozicija nezavisnost, znaci da ce od toga morati da odstupe.

Nestor D.

pre 18 godina

Pravno gledano, kosovo nije nezavisno dok ne dobije međunarodno priznanje za to.
A pošto se to nije desilo, Srbi na Kosovu su u svojoj matičnoj zemlji i imaju status konstitutivnog naroda.
Matična (etnička) zemlja Albanaca je Albanija i tamo su konstitutivni narod. U preševskoj dolini stoga imaju priznat status nacionalne manjine. Sa tim prestaje svako poređenje kosovskih Srba i preševskih Albanaca.

Dobro je Ljajić rekao - oni nemaju ljude sposobne da obavljaju sve one funkcije koje traže. Pa pogledajte samo Albance koji ovde ostavljaju komentar... oni ne znaju pravo ni službeni jezik zemlje od koje traže funkcije kojima bi našu zemlju zastupali dole.

Goran

pre 18 godina

Lepo bogami,lepo.Kao detetu kada das jedan prst , ono zeli celu saku! Albanci za moj pojam ne samo da su preterali nego su postali vec i nerealni.
Neka ih nek se igraju sa strujom.(mala deca nebi trebala da se igraju sa strujom)
A srbi ako su i malo pametni, neka se probude vec jednom, inace ce se probuditi u kuci bez krova na glavi!
Daj boze da se srbi sloze!
pet do 12 je!!!Ako i dalje spavaju ostati ce nam samo Beograd i malo sumadije. Dosta vise!
Nemojte da bude ona pesma ko to kaze ko to laze-nije mala nije mala itd.ovako-
Ko to kaze ko to nelaze!Mala je ,mala je i sve manja je!
PROBUDITE SE BRACO SRBI!!

Illyria

pre 18 godina

E pa dragi mi neki,ako već hoćete onda da vam kažem jednu veliku ISTINU:
Albanci na Kosovu,u južnoj Srbiji,Makedoniji,u Crnoj Gori pa čak i u Grčkoj nisu GASTARBAJTERI ili izbeglice već svoji na svome.
Kada smo kod izbeglica, jeste, jedan veliki broj kosovskih albanca jesu IZBEGLICE koje zovu muhadžeri i oni su izbegli iz Topličkog kraja oko Leskovca i iz Niškog sandžaka u drugoj polovini XIX veka pošto su ih srbi etnički očistili.
Albanaca ima i u južnoj Italiji,u provinciji Kalabria i oni odavno imaju kulturnu autonomiju i postoje kao regija,oni to nisu tražili ali italijani su im dali jer im u demokratskom sistemu to pravo pripada iako nisu baš autohtoni(prebegli iz Albanije nakon turske okupacije i nakon smrti Skenderbaga u XIV i XV veku).

Shpetimi - Pristina

pre 18 godina

Ne znam koji filozof rekao da "mu je domovina tamo gde dobro zivi". Nedjutim za Albance juzne Srbije ova izreka ne vazi. Oni zive veoma lose, stopa nezaposlenosti je najveca u Srbiji, njihov procenat u sudstvu, policiji, administraciji i drugde u drzavnim sluzbama je zanemaren. Ocigledno je da su podrucja sa vecinskim albanskim zivljem su bila zapostavljena u ekonomskom, politickom, kulturnom, obrazovnom smislu od prethodnog rezima, ali i sadasnja vlast ne cini mnogo u tom pravcu. Albanncima sa Juga Srbije ne treba vojska i policija,(jer za sada oni nisu ugrozeni od nikoga) njima trebaju nova radna mesta, ekonomski razvoj, ulaganja u privredi, izgradnja puteva, vodovoda, skole, fabrike i tako dalje.

milan

pre 18 godina

Bilo bi krajnje korisno i interesantno da se konacno utvrdi koliko je pravih starosedelaca Albanaca sada na Kosovu i Metohiji, a koliko ih se doselilo iz Albanije, makar od 1980.-te godine pa do danas (a pitajmo i strucnjake za ta migraciona pitanja koja bi bila objektivna granica za utvrdjivanje statusa starosedeoca). Bilo kako bilo, Srbija je i po svom Ustavu "...drzava gradjana...", pa podjimo na jug Srbije da utvrdimo koliko tamo ima lojalnih gradjana: onih koji govore sluzbeni jezik svoje drzave, poseduju dokumenta o drzavljanstvu, licne isprave, onih koji su odsluzili vojnu obavezu u svojoj drzavi, onih koji uredno placaju drzavi poreze i slicne dazbine, onih koji su se odazivali na pozive legalnih institucija svoje drzave na vojne vezbe, mobilizacije itd...Pa kad sve to uradimo i vidimo gde smo, 'ajde onda da sednemo i pricamo o tome ko se i zbog cega u Srbiji oseca gradjaninom "drugog reda".
Da bi vodili bilo kakav ozbiljan razgovor, moramo za to imati "opipljivih" osnova, sve drugo je "lov u mutnom" i zloupotreba tudje muke i nesrece...

TEUTA - Bec

pre 18 godina

Ako drzava Srbija hoce da se prikljucuci razvijenoj Evropi, ako hoce da bude deo demokratskog drustva i da prihvati sve medjunarodne konvencije o ljudskim pravima, onda sasvim je razumljivo da Albancima sa juga Srbije treba da dizvolji sustinsku autonomiju. Medjutim, koliko se vidi, malo ima izgleda da sadasnja vlast, koja se ne razlikuje mnogo od prethodnih, nema nameru da tako nesto ucini. Nagomilanje vojske i policije u prostorima gde zive Albanci, svakodnevne provokacije stanovnistva (setimo se ubistvo 16 godisnjeg decaka od strane vojinka na granici), zapostavlenje u ekonomskom, kulturnom, obrazovnom smislu podrucja sa preteznim albanskim stanovnistvom, iselavanje Albanaca sa podrucja Medvedja i drugih problema koje muce Albancenaterali ih da oni traze autonomiju. Ne treba zaboraviti da teritorijalna, politicka autonomija je proces koji je u duhu decentralizacije vlasti koji je sprovodjen u gotovo svim zemljama istocne Evrope u tranziciji.

shpetim

pre 18 godina

Albancima treba autoniomija, oni ne zele promena granica, ali kad je u pitanje autonomija ona prosleduje njima.To je zagarantovano svim normativnim akatama demokratskim orjentisanama zemaljama.

mrki

pre 18 godina

Albanci imaju autonomiju na kosmetu i svaka prica o autonomi 2 opstine je isuvise smesna. Zamislite sto bi se desilo da po evropi nacionalne manjine traze autonoije u 2 opstine? Samo mozemo razgovarati i autonomiji na kosovu. veliko-albanskom cilju nikad kraja i mora se stati tome na put a ako im medjunarodna zajednica bude stalno gledala kroz prste to moze samo stvoriti kontra-efekat.

Dragan,Podgorica

pre 18 godina

Potpuno se slazem sa zahtjevima Albanaca sa juga Srbije.Niko ne zeli da zivi u drzavi u kojoj se osjeca gradjaninom drugog reda,a to je slucaj sa Albancima.U Srbiji svako ko nije Srbin osudjen je da bude prozvan za nelojalnost,spijunazu,i ostale epitete koji su u normalnom svijetu odavno odbaceni.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Vlada Srbije ako ne moze da udovolji zelje Albanaca neka se ne cudi uopste. Ona sama za kosovske Srbe, u sever Kosova, je trazila da imaju siroku lokalnu samoupravu sa sopstvenim policijom, sustvom, obrazovanjem, kulturnom politikom, zdrastvenom zastitom i socialnu politiku. Ubuduce vlada Srbije imace priliku, ako hoce, da razgovara s kosovkim Albancima o trampu terirorija. Ako MZ nece dozvoljiti menjena granica, onda neka se daju maksimalna prava Albanaca u Presevskoj dolini i Srbima u sever Kosova.
Enver Kelmendi, 14.januar 2006

oteto prokleto

pre 18 godina

Albanci su ljudi kao i svi drugi i građani ove zemlje. Ja kao pripadnik srpskog naroda ih prihvatam kao građane potpuno ravnopravne sebi. Ali oni moraju jednom da shvate, da ne mogu večito praviti državu unutar države ili paralelnu državu (što im je uspelo na Kosovu i to ne zahvaljujući njihovoj hrabrosti, već interesu Klintonove administracije). Njihova prava u sadašnjoj Srbiji ničim nisu ugrožena, imaju lokalnu vlast u dve opštine, nastavu u školama na svom jeziku, mogu na svojim kućama da kače kakve god žele simbole (izuzev fašističkih simbola i onih koji ne vređaju druge), imovina im je zaštićena, mogu da se bave preduzetništvom. Vidim da oni samo forsiraju priču o svojim pravima (koja im ničim nisu ugrožena, a ekonomski problemi su isti kao i kod Srba u Srbiji), ali gde je tu njihov stav o svojoj državi, da priznaju državu Srbiju kao svoju, ne razumem zašto ih vređa srpska zastava na opštini, zašto im smetaju srpski policajci. Da li se pitaju kako živi ono malo Srba na Kosovu i da li oni smatraju da su ti ljudi srpske nacionalnosti zaslužili da žive duže od 6 godina u logoru, na šta se njihov život svodi. Ako žele da zaokruže svoj etnički prostor u okviru jedne albanske države, onda taj princip mora na Balkanu da važi za sve i za Srbe u Bosni i Hrvatskoj i na Kosovu, i za Hrvate u Bosni i Hrvatskoj, Za Bošnjake u Sandžaku i na Kosovu, i za Makedonce, Srbe, Grke i Vlahe u Albaniji (ukoliko ih još ima i nisu svi zatrti i pobijeni).

Dimitar

pre 18 godina

Jas sam iz Makedonije i tek sad mogu da zakljucim da Albancima na Balkanu nikad nije nista dosta. Kosovo je defakto nezavisno, u Makedoniji imaju model decentralizacije slican autonomiji - i nema sta vise da se pregovara. Srbija bi mom misljenju napravila stratesku gresku davanjem autonomije u PMB. Ne moze se dozvoliti kreiranje albanskih teritorija na kojima se ne postuju osnovna ljudska prava u ime tih istih ljudskih prava. Sad je red na Albance da pokazu dobru volju i daju autonomiju Srbima i Makedoncima (Goranjcima) na Kosovu.

milan

pre 18 godina

Da li ce do kraja godine Albanci koji zive u Crnoj Gori, Makedoniji i Grckoj traziti autonomiju? A mozda ne bi bilo lose, posto ih mnogo zivi u Nemackoj i Svajcarskoj i tamo konacno zatraze autonomiju. Nacionalni zanos je definitivno opasna stvar, to mi Srbi najbolje znamo...

DR

pre 18 godina

Gde ste to culi da su sve manjine izolovane i da ti delovi svih svetskih demokratija imaju autonomni status i zvanje? Primer je Amerika - juzna florida je 90% spanska (Kubanci, Mexikanci, Haicani...) i niko zivi ne pominje nikakav autonomni status i slicno. Svi se nose isto, mada svi znaju da su Kubanci obelezeni kao "ne-Ameri". Sve nastave su na engleskom, svi uce americku istoriju, a dodatno im je dat cas spanskog. Ne dao im Bog da pomisle da juznu Floridu preimenuju u Severna Kuba ili slicno. Tako je u celoj Americi. Ako ti se ne svidja, pakuj prnje i teraj se odakle si dosao. Ako pokusas nesto politicki da organizujes protiv sistema, nestaces preko noci... Albanci zive na jugu Srbije, rade, imaju pravo glasanja, placaju taxe i to je to. Imaju svoje predstavnike u vlasti. Kakvo povlacenje vojske i policije sa srpske teritorije? Smesno.

tvrdi

pre 18 godina

neki zaboravljaju da Albanci, kao ni ostale manjine u Srbiji nisu "od negdje dosli", pa da se tamo "mogu tornjati". Oni su u Srbiji starosjedioci. Tu prestaju slicnosti sa Amerikom.

Zoran-G

pre 18 godina

Dajte srbinu sa Kosova da stavi na papir sve sto bi albanac u uzoj Srbiji trebalo da uziva kao nacionalna manjina.

Zatim dajte albancu iz uze Sbije da odredi koja bi Srbi prava trebali da uzivaju na Kosovu.

Kad dobiju ono sto su jedni drugima odredili tesko da bi bili zadovoljni time.

Iako se nalaze u istoj poziciji ne verujem da bi bili spremni da razumaju jedni druge.

dardanasi

pre 18 godina

suocitise sa istinomje naj teshka stvar,albanci treba imati sva prava na samoupravi svojih opstina shto da ne kada su vecina ,srbska vlada treba prihvatiti platformu ,i razmotriti u detalje ekonomski razvitak tog dela .

Blak

pre 18 godina

Nasa braca Albanci mesaju dve stvari: decentralizacija i separatizam. Albanci imaju pravo da traze da su predstavljeni (u onom procentu koliko ih ima) u lokalnim vlastima, lokalnoj policiji, lokalnom sudstvu. I to je normalno i sa tim Srbi nemaju prolema.

Problem postaje kada Albanci na to svoje pravo (koje ne bi dobili u mnogim drzavama EU - provereno) dodaju zahtev da multietnicka lokalna policija cuva granicu i da se vojska i policija momentalno povuku sa tih opstina. E, to je jednostavno presedan. Takav zahtev se ne moze opravdati nicim i to niko u svetu nigde nije video.

Verovatno se Albanci vode oprobanom "metodom" sa Kosova kada im je "medjunarodna zajednica" progledala kroz prste i pustila ih da rade sta god hoce da bi dobili nezavisnost. Medjutim, pitanje je da li ce im to biti dozvoljeno jos jednom jer bi to zaista otvorilo stazu za zestoke nemire u evropi i svuda u svetu. Licno mislim da se to nece ponoviti, i da se Presevska dolina samo koristi u svrhu pregovora oko statusa Kosova.

Zoran - Johanezburg

pre 18 godina

Tesko je sve ovo citati hladne glave...
Meni se Balkan zgadio jos '91-ve... A i pre toga, samo nisam mogao da pobegnem ranije...

driton

pre 18 godina

Ni referendum ni naoruzani sukob za njihova prava nije nista doneo za albance sem verbalnim obecanjima za bolji zivot u toj dolini, sada morate imati na obzir da to nije program neke novoosnovane partije vec demokratski izabranih svih predstavnika albanaca u tim opstinama. Ako i njihovi zahtevi nece se uzimati na obzir onda srbija treba jasno da kaze sa kime hoce da tamo prica i ni u kom slucaju ne treba se cuditi za eventualni buduci nemir u toj dolini jer na kraju albanci nemaju nijedan jedini razlog da se tamo tretiraju manje nego sto ce se srbi tretirati na Kosovo. ...treba dati bolnu da bi dobio zeljenu…to ce valjati za sve tokom ove 20006 god.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

"Oni su u Srbiji starosjedioci. Tu prestaju slicnosti sa Amerikom." Ima i u Americi starosedeoca pa imaju daleko manja prava od nasih Albanaca. Mislim da Albanci preteruju, kako po opsegu onoga sto traze, tako i po nacinu. Poslovica kaze: "Pazi sta zelis, moze i da ti se ostvari!" Sta ako se u Srbiji neko zainati, pa da Kosovu nezavisnost, moze i Juznoj Srbiji, ma gde god ima i jedan Albanac i onda u EU a i sire - haos! Postepeno nas dovode na rub fizicke egzistencije, onda da se bar sto skuplje prodamo, a ovo bi bilo bas skupo - diverzija u centru Evrope. Pogledajte sta se dogadja sa CG - Slovenija se ekspresno osamostalila a za CG stalno nesto smeta, vidi Evropa da je uprskala stvar, samo nece glasno da kaze. Pa i samo Kosovo je uslo u sedmu godinu ne-nezavisnosti, zasto? Gospodin Solana je danas licno rekao da ce obe strane na kraju morati da odstupe od polaznih pozicija - buduci da je albanska pocetna pozicija nezavisnost, znaci da ce od toga morati da odstupe.

Nestor D.

pre 18 godina

Pravno gledano, kosovo nije nezavisno dok ne dobije međunarodno priznanje za to.
A pošto se to nije desilo, Srbi na Kosovu su u svojoj matičnoj zemlji i imaju status konstitutivnog naroda.
Matična (etnička) zemlja Albanaca je Albanija i tamo su konstitutivni narod. U preševskoj dolini stoga imaju priznat status nacionalne manjine. Sa tim prestaje svako poređenje kosovskih Srba i preševskih Albanaca.

Dobro je Ljajić rekao - oni nemaju ljude sposobne da obavljaju sve one funkcije koje traže. Pa pogledajte samo Albance koji ovde ostavljaju komentar... oni ne znaju pravo ni službeni jezik zemlje od koje traže funkcije kojima bi našu zemlju zastupali dole.

Goran

pre 18 godina

Lepo bogami,lepo.Kao detetu kada das jedan prst , ono zeli celu saku! Albanci za moj pojam ne samo da su preterali nego su postali vec i nerealni.
Neka ih nek se igraju sa strujom.(mala deca nebi trebala da se igraju sa strujom)
A srbi ako su i malo pametni, neka se probude vec jednom, inace ce se probuditi u kuci bez krova na glavi!
Daj boze da se srbi sloze!
pet do 12 je!!!Ako i dalje spavaju ostati ce nam samo Beograd i malo sumadije. Dosta vise!
Nemojte da bude ona pesma ko to kaze ko to laze-nije mala nije mala itd.ovako-
Ko to kaze ko to nelaze!Mala je ,mala je i sve manja je!
PROBUDITE SE BRACO SRBI!!

Illyria

pre 18 godina

E pa dragi mi neki,ako već hoćete onda da vam kažem jednu veliku ISTINU:
Albanci na Kosovu,u južnoj Srbiji,Makedoniji,u Crnoj Gori pa čak i u Grčkoj nisu GASTARBAJTERI ili izbeglice već svoji na svome.
Kada smo kod izbeglica, jeste, jedan veliki broj kosovskih albanca jesu IZBEGLICE koje zovu muhadžeri i oni su izbegli iz Topličkog kraja oko Leskovca i iz Niškog sandžaka u drugoj polovini XIX veka pošto su ih srbi etnički očistili.
Albanaca ima i u južnoj Italiji,u provinciji Kalabria i oni odavno imaju kulturnu autonomiju i postoje kao regija,oni to nisu tražili ali italijani su im dali jer im u demokratskom sistemu to pravo pripada iako nisu baš autohtoni(prebegli iz Albanije nakon turske okupacije i nakon smrti Skenderbaga u XIV i XV veku).

Shpetimi - Pristina

pre 18 godina

Ne znam koji filozof rekao da "mu je domovina tamo gde dobro zivi". Nedjutim za Albance juzne Srbije ova izreka ne vazi. Oni zive veoma lose, stopa nezaposlenosti je najveca u Srbiji, njihov procenat u sudstvu, policiji, administraciji i drugde u drzavnim sluzbama je zanemaren. Ocigledno je da su podrucja sa vecinskim albanskim zivljem su bila zapostavljena u ekonomskom, politickom, kulturnom, obrazovnom smislu od prethodnog rezima, ali i sadasnja vlast ne cini mnogo u tom pravcu. Albanncima sa Juga Srbije ne treba vojska i policija,(jer za sada oni nisu ugrozeni od nikoga) njima trebaju nova radna mesta, ekonomski razvoj, ulaganja u privredi, izgradnja puteva, vodovoda, skole, fabrike i tako dalje.

milan

pre 18 godina

Bilo bi krajnje korisno i interesantno da se konacno utvrdi koliko je pravih starosedelaca Albanaca sada na Kosovu i Metohiji, a koliko ih se doselilo iz Albanije, makar od 1980.-te godine pa do danas (a pitajmo i strucnjake za ta migraciona pitanja koja bi bila objektivna granica za utvrdjivanje statusa starosedeoca). Bilo kako bilo, Srbija je i po svom Ustavu "...drzava gradjana...", pa podjimo na jug Srbije da utvrdimo koliko tamo ima lojalnih gradjana: onih koji govore sluzbeni jezik svoje drzave, poseduju dokumenta o drzavljanstvu, licne isprave, onih koji su odsluzili vojnu obavezu u svojoj drzavi, onih koji uredno placaju drzavi poreze i slicne dazbine, onih koji su se odazivali na pozive legalnih institucija svoje drzave na vojne vezbe, mobilizacije itd...Pa kad sve to uradimo i vidimo gde smo, 'ajde onda da sednemo i pricamo o tome ko se i zbog cega u Srbiji oseca gradjaninom "drugog reda".
Da bi vodili bilo kakav ozbiljan razgovor, moramo za to imati "opipljivih" osnova, sve drugo je "lov u mutnom" i zloupotreba tudje muke i nesrece...