Skuplje, skuplje, skuplje...

Građane Srbije očekuju nova poskupljenja za 10 do 15,5 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2005.

10:27

Default images

Od 1. decembra biće potrebno više novca za grejanje, vodu, odnošenje smeća, gradski prevoz, tu je i pretplata za Radio-televiziju Srbije, a povećanje cena traži i Srbijagas, iako u Ministarstvu finansija ne nameravaju to da odobre.

Grejanje će poskupeti sa 29,22 na 35,06 dinara po kvadratnom metru, a voda sa 27 na 32,2 dinara po kubnom metru, a odnošenje smeća sa tri na 3,6 dinara po mernoj jedinici. To znači da će oni koji žive u stanu od 50 kvadrata na ime komunalija izdvajati 15,5 odsto više novca, ako imaju centralno grejanje, a 10 odsto ako ga nemaju.

Karte za gradski prevoz kupljene u prevoznom sredstvu poskupeće 5 dinara, a mesečne karte 250 dinara. Od 1. decembra građani uz račun za struju treba da plaćaju i 300 dinara za TV-pretplatu.

Zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović kaže da je najveći razlog za poskupljenje usluga rast cena energenata. "Cena mazuta i lož-ulja je od decembra prošle do decembra ove godine porasla 60 odsto, dizela i benzina 25, a gasa 30, pa smo mi od letos pod pritiskom komunalnih službi da povećamo cene. Vrlo pažljivo smo analizirali i proučavali situaciju, tako da je sadašnje povećanje minimalno, ali nužno da bi komunalni sistemi, koji su za ove četiri godine dovedeni u red, funkcionisali. Reč je o praktično redovnom godišnjem poskupljenju. Mi dosta novca izdvajamo i za subvencionisanje najugroženijh građana", kaže ona.

"Povećanje minimalno, ali nužno"

Javno preduzeće Srbijagas uputilo je zahtev za povećanje cene prirodnog gasa od 22,24 odsto. Zahtev se odnosi na korekciju cena za daljinski sistem grejanja gde kubik trenutno košta 15,11 dinara, bez poreza na dodatu vrednost od osam odsto. Povećanje cene traženo je zato što sadašnja cena nije ekonomska, odnosno zato što su troškovi za nabavku uvoznog gasa i njegov transport veći od cene po kojoj to javno preduzeće prodaje gas toplanama, saopšteno je iz Srbijagasa.

Ministarstvo finansija međutim namerava da odbije zahtev javnog preduzeća "Srbijagas" za poskupljenje prirodnog gasa, saznaje Beta. Obrazloženje minsitarstva je da je na svetskom tržistu došlo do pada cene tog energenta. Srbijagas je zatražio poskupljenje gasa za 22 odsto, a do Vlade Srbije je stigao predlog ministarstava energetike i trgovine da poskupljenje bude 17 odsto. I pored pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, smanjenje cene goriva nije u planu, izjavio je i sam ministar finansija Mlađan Dinkić i dodao da cena goriva zavisi i od kretanja kursa dolara.

Cene kao socijalna i ekonomska kategorija

Ekonomski novinar Milan Ćulibrk kaže da tek treba da se očekuju poskupljenja komunalnih usluga, jer je tim javnim preduzećima bitno da se cene promene pre 1. januara 2006. godine: "Od 1. januara komunalna, dakle lokalna preduzeća moraće da traže saglasnost Vlade za poskupljenja svojih usluga. I siguran sam da će narednih 40-ak dana, do Nove godine, Srbiju preplaviti talas poskupljenja svih komunalnih usluga na lokalnom nivou. Svi će oni dakle pokušati da taj deo posla završe i neće hteti da rizikuju da li će im Vlada dati saglasnost da poskupe ili ne. Jedan takav talas je zahvatio Srbiju u januaru i to je dobrim delom doprinelo da inflacija, umesto planiranih 9 odsto, sada bude na nekom nivou od 18 odsto."

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je svako poskupljenje za građane, a i za samu Vladu, loša vest i da će odnos snaga u Vladi da pokaže da li će struja da poskupi ili ne: "Jedan je izlaz da puste da otvorena inflacija dobije dodatni izraz, a prikrivenu ne mogu da sakriju. Drugi izlaz je da to ne dozvole, pa da nema struje, da opet bude ono par- nepar isključenja ili ne znam već kako. Treći je da izvrše pritisak na ove koji traže poskupljenja, pa da ona budu manja nego što jesu. Dakle, ima nekoliko puteva evakuacija, ali nijedan nije u suštini dobar za Vladu. Na kraju, odnosi snaga u Vladi će odlučiti gde će stvar otići."

Da podsetimo, pokupljenju se protive potpredsednik Vlade Miroljub Labus i ministar Mlađan Dinkić,a poskupljenje odobravaju ministri Radomir Naumov i Bojan Dimitrijević.

Prokopijević kaže da će poskupljenja, naravno, uticati na budžet građana. "Na primer, cena suncokretovog ulja je na gornjoj granici kad se uporedi s cenama u okruženju, ali je struja ovde jeftinija nego svuda u regionu i to nam je jedini reper jer dok ne budemo imali privatne proizvođače i distributere struje nećemo znati ni šta je njena tržišna cena. Pretpostavljam da, u situaciji kada je budžet za sledeću godinu veći 30 odsto, kad je novčana masa veća preko 20 odsto, da i neki drugi proizvodi moraju da poskupe", kaže on.

Naumov: O poskupljenu struje odlučuje cela vlada

Cena struje, međutim, prema najavi potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa, neće se menjati tokom zime. On je ipak rekao da cena struje ne može da bude socijalna kategorija, odnosno na nivou koji samo pokriva troškove njene proizvodnje. Labus kaže da Vlada očekuje da Elektroprivreda Srbije nastavi smanjenje troškova proizvodnje električne energije i poboljšanjem naplate, a Dinkić navodi da pre aprila nijedno krupno javno preduzeće ne može da računa s povećanjem svojih cena.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Radomir Naumov izjavio je da odluku o poskuljenju električne energije ne donosi nijedan ministar pojedinačno, već cela vlada. Naumov je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se on na svakoj sednici vlade zalaže za poskupljenje struje, jer za to, kako je kazao, ima mnogo razloga.

On je naveo da je potrošnja eletkrične energije velika, ističući da je to pre svega uslovljeno time što se građani greju na struju "jer je jeftinija". Naumov je dodao da Upravni odbor Elektoprivrede Srbije treba prvo da pošalje vladi zahtev za poskupljenje električne energije, da bi ona odlučivala o tome. On je potvrdio da je ranije stigao jedan zahtev UO EPS-a u kom su navedena "neka rešenja" i naveo da taj zahtev nije razmatran na sednicama vlade "jer nije stigao na red".

Naumov je podsetio i da se na tender za kupovinu struje, koji je raspisao EPS, niko nije javio, i dodao da su u nekim zemljama u regionu već počele restrikcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: