Anan preporučio početak pregovora

Generalni sekretar UN Kofi Anan Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija preporučio početak pregovora o statusu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.10.2005.

08:30

Default images

Anan je ranije danas izjavio da preporuku o pokretanju procesa za utvrđivanje statusa Kosova donosi na osnovu izveštaja specijalnog izlasnika za procenu standarda na Kosovu Kaija Eidea, koji mu je svoj izveštaj uručio 4. oktobra.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen danas je na konferenciji za novinare, posle razgovora s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, rekao da je ubeđen da će Anan preporučiti da razgovori o statusu Kočova počnu pre kraja godine i da će Ananova preporuka biti zasnovana na Eideovom izveštaju. “Sada je jasno da će razgovori o statusu početi pre kraja godine. Pregovore bi trebalo voditi šatl-diplomatijom, koju će sprovoditi izaslanik za status”, kaže on. 

U saopštenju iz Vlade se navodi da Petersen nije upoznao predstavnike Vlade sa sadržajem Eideovog izveštaja, iako je izveštaj predat Ananu.

Petersen nije želeo da govori o stavu međunarodne zajednice o navodnoj preporuci Kontakt-grupe, koja smatra da je uslovna nezavisnost Kosova najizvesnije rešenje budućeg statusa. Petersen je ponovio da su za međunarodnu zajednicu najvažnije smernice za razgovor stabilno, demokratsko i multietničko Kosovo i da neće biti priča o podeli Kosova ili vraćanju na situaciju pre 1999. “Ako postoji jedna manje teška strana mog posla, to je da nije na meni da odlučim o statusu Kosova. Zbog toga će Anan imenovati specijalnog izaslanika. Nikada nisam davao komentar o tome i to neću ni sada da uradim“, kaže on. 

Vojislav Koštunica je u razgovoru s Petersenom ocenio da je puna primena standarda preduslov za razgovore o budućnosti Kosova i Metohije.

Kosumi: Istorijski trenutak za Kosovo

Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je da je preporuka Kofija Anana početak najznačajnijeg perioda u istoriji Kosova. Kosumi je u obraćanju narodu Kosova rekao da je reč o početku procesa koji otvara perpsektivu za stvaranje države Kosovo i ocenio da je šest godina posle sukoba na Kosovu uspostavljen građansko-demokratski poredak koji se zasniva na građanskim vrednostima, javlja Beta.

Marti Misterija Ahtisari

Zvaničnici i analitičari imaju nedoumice o pogodnosti Martija Ahtisarija za funkciju predstavnika UN za pregovore o statusu Kosova. Predsednica Koordinacionog centra za KiM Sanda Rašković Ivić rekla je da Srbija ne sme dozvoliti da Ahtisari bude predstavnik UN za status Kosova. "Ne znam šta će reći državni vrh, ali ja bih ga izbegla jer je on član grupe koja se zalaže za neko drugačije rešenje. Osnovna stvar je da neko ko je supervizor treba da bude potpuno nepristrasan, a on, bojim se, nije", kaže ona.

Soren Jesen Petersen, međutim, na to kaže da je ubeđen da će Kofi Anan imenovati najkvilifikovaniju osobu za taj posao.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da Ahtisari ima brojne prednosti, pre svega dobro poznavanje terena i odlične kontakte, pre svega s Moskvom. "Ono što je pozitivno jeste njegovo iskustvo na Balkanu i njegove posebne veze koje ima i u Beogradu i u Moskvi i u Vašingtonu. Naravno, njegov je plus i to da su njegovi ljudi, eksperti, sve vreme bili prisutni na Kosovu", kaže Janjić. 

Janjić kaže da bi u slučaju Ahtisarijevog angažovanja u posredovanju u pregovorima o Kosovu problem mogao biti ekonomske prirode. "Mnogo veći minus jesu njegovi ekonomski interesi i njegov privatan biznis vezan za lobiranje za železare Skandinavije i Švedske i za energetske monopole iz Rusije. To bi mogao biti veliki minus, ali ne ovde, nego u SAD. Da sam na mestu vlade u Beogradu, stavio bih primedbe, ali se ne bih previše trudio da imenujem ili oborim Ahtisarija, tražio bih savetnike kod multinacionalnih kompanija koje ne vole njegovo angažovanje, a locirane su u SAD", kaže Janjić.

Kontakt-grupa smatra da je uslovna nezavisnost najizvesnije rešenje statusa Kosova, a za takvu opciju najviše simpatija pokazuju SAD, Velika Britanija i Francuska, piše Blic pozivajući se na izvore u misiji UN na Kosovu. Opširnije ovde.

Drašković na zasedanju UNESKO-a

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je u Parizu da na Kosovu etnička mržnja i terorizam žele da ostvare nezavisnu albansku državu Kosovo i progon Srba i uništenje njihovog religijskog i kulturnog nasleđa. Drašković je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a zahvalio toj organizaciji zbog obnove porušenih i spaljenih crkava i manastira na Kosovu. "Uveren sam da će sve srušeno biti obnovljeno i zaštićeno i da Ujedinjene nacije, Evropska unija i međunarodne snage neće dozvoliti stvaranje nezavisne države Kosovo jer se etničko čišćenje i terorizam ne smeju nagrađivati", rekao je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: