Skupština o rebalansu budžeta

Skupština Srbije nastavila je raspravu o izmenama Zakona o budžetskom sistemu i rebalansu budžeta za 2005. godinu.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2005.

12:52

Default images

U prepodnevnoj raspravi poslanici su razmotrili 15 od ukupno 44 amanadmana predlog izmena Zakona o budžetskom sistemu. Opoziciona Srpska radikalna stranka protivila se osnivanju Uprave za trezor, kojom se, kako smatraju, ukida samostalnost lokalnih samouprava u upravljanju budžetom.

Demokratska stranka ocenila je da se izmenama zakona daje ovlašćenje ministru finansija da po svojoj volji blokira finanasiranje pojedinih opština. Poslanici SRS i DS najavili su da neće glasati za predloženi rebalans budžeta, kojim se planira suficit od 32,2 milijarde dinara.

Skupština Srbije završila je u sredu uveče raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o budžetskom sistemu, a sutra će početi raspravu o amandmanima na Predlog rebalansa budžeta.

Skupština će sutra, kako je najavio predsednik parlamenta Predrag Marković, i glasati o predloženom rebalansu budžeta, izmenama Zakona o budžetskom sistemu i izboru nosilaca pravosudnih funkcija.

Povučen jedan predlog

Povučen Predlog o izboru konsultantske kuće za spoljnu reviziju završnih finansijskih izveštaja Republike od 2002. do 2004. godine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je poslanicima u republičkom parlamentu rekao da će vlada prepustiti Skupštini Srbije da sama izabere nezavisnog revizora i dostaviti ponude konsultantskih kuća koje su dostavljene na tender.

"Ministarstvo finansija je svoj posao završilo i sastavilo izveštaje, ostalo je samo da ih Skupština usvoji", kazao je on i dodao da ne može da planira budžet za 2006. godinu dok se ne usvoje prethodni finansijski izveštaji. Dinkić je istakao da će po prvi put u završni izveštaj za 2004. godinu biti uključen popis celokupne državne imovine.

Poslanici Socijalističke partije Srbije koja podržava manjinsku vladu protivili su se  predlogu da se za revizora izabere prvorangirani na tenderu, konsultanskta kuća  Dilojt, pošto je u njoj radio bivši ministar privrede Alekandar Vlahović.

NIS će se rasformirati

Odbor za razvoj i ekonomske veze sa inostranstvom Srbije podržao je Predlog zakona o prestanku važenja javnog preduzeća Naftna industrija Srbije (NIS), nakon čega će se osnovati tri preduzeća iz sistema naftne industrije.

Savetnik ministra energetike Srbije Aleksandra Babić kazala je na sednici tog Odbora da bi odluka vlade o osnivanju tri preduzeća u okviru restrukturiranja NIS-a trebalo da stupi na snagu u oktobru ove godine. Prema njenim rečima, Predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri trebalo bi da se usvoji po hitnom postupku, kako bi se sprečile eventualne nestašice nafte i naftnih derivata na tržištu Srbije.

Babić je istakla da "ne mogu istovremeno" važiti odluke o osnivanju tri nova preduzeća i postojeći Zakon o osnivanju javnog preduzeća za istraživanje, preradu i promet nafte i prirodnog gasa, odnosno NIS.

Ona je precizirala da je vlada na sednici 7. jula usvojila odluku o osnivanju javnih preduzeća za transport nafte naftovodima i produktovodima, javnog preduzeća za transport, skladištenje i trgovinu prirodnim gasom i akcionarskog društva za istraživanje, proizvodnju, preradu, distribuciju i promet naftom i naftnim derivatima, kao i za istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa. "Da bi se osnovala ova tri preduzeća uslov je da predstane da važi Zakon o osnivanju NIS-a", dodala je Babićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: