OTPOR PODRZAO REIZBOR MILOSEVICA

Izvor: B92

Subota, 25.11.2000.

19:07

Default images
Pokret Otpor je u subotu organizovao, na beogradskom Uscu, miting-parodiju, na kome je oko 200 pristalica te organizacije "podrzalo" reizbor Slobodana Milosevica za predsednika Socijalisticke partije Srbije. Na tom "mitingu", okupljeni otporasi su u ironicnom tonu oponasali pristalice SPS sa ranijih skupova podrske bivsem predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu. Noseni su transparenti s natpisima koji su namerno gramaticki nepravilno napisani, kao "Slobo, mite nedamo", "Zivijo", kao i parole "Slobo Srbine", "Hvala ti za Dejton", "Mi smo Slobovi" i druge. Na pocetku mitinga, aktivista Otpora predstavljen kao Slobodan Milosevic presekao je crvenu vrpcu i tako "pustio u rad" jednu rupu u zemlji, izgradjenu "mesec dana pre roka, iako je rok za gradnju bio mesec dana". Bina ispred obeliska "Vecna vatra" bila je ukrasena jugoslovenskom zastavom s petokrakom, plakatom SPS i natpisom "Sloba do groba u novo doba", a sa razglasa je emitovana pesma iz predizborne kampanje socijalista "SPS, uvek kada treba, mi smo tu". Navodne pristalice SPS iz Vojvodine, sa Kosova i iz Krusevca okupljenima su se obracale kao "drugovima i drugaricama", dok je u toku govora, jedna devojka na bini podizala tablu na kojoj je pisalo "Spontani aplauz", na sta su okupljeni aplaudirali. Aplauz je, takodje, emitovan i sa razglasa. Centralan dogadjaj mitinga bilo je obracanje "Milosevica". Povodom zapocetih radova na rupi, on je kazao da ta rupa "nije bilo kakva, vec jedna rupa koja ce osvetlati obraz naseg naroda na Balkanu, u Evropi, a i sire", da je njena "moralna superiornost ocigledna svima", kao i da je ona "jos jedan istorijski pomak u borbi protiv sila mraka i haosa i protiv svetskih centara moci". "Posebno je vazno sto cemo radove na ovoj rupi finansirati sami, iz realnih izvora, sto je u novijoj svetskoj istoriji nezabelezeno i to valjda svaki gradjanin ove zemlje zna", kazao je on. "Neki pricaju da je ova rupa mracna. Ako neka pricaju, kazu da je ova rupa crna, naravno da je rupa crna, ali je i nasa", kazao je navodni Milosevic. On je govorio o pravcima reforme drustva, ali i optuzio pojedine politicare i politicke snage u zemlji da su izdajnici i strani placenici, a sve vreme aktivisti Otpora bacali su na binu cvece i klicali "Milosevicu".

Nakon poslednjeg nastupa Srdjana Milivojevica, ovog puta u majici Otpora, okupljenima je procitana poruka da se sete "protekle decenije, ratova, mraka u kome smo ziveli, mladica sa ratista, porusenih kuca, mostova i gradova, gladi, nemastine, izbeglica, redova ispred prodavnica... - svega, da se ne bi zaboravilo". "Setite se njega i nikada ga nemojte zaboraviti - da se ne bi ponovilo", porucio je "Otpor" na kraju akcije, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: