U PETAK POCINJE SAMIT EU I BALKANSKIH ZEMALJA U ZAGREBU

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2000.

23:27

Default images
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesic potvrdio je dolazak na zagrebacki samit Evropske unije i balkanskih zemalja i predsednika SR Jugoslavije Vojislava Kostunice i predsednika Crne Gore Mila Djukanovica. Kako prenosi Beta, Mesic je na novinarsko pitanje o dolasku Kostunice i Djukanovica odgovorio potvrdno, dodajuci da su ostale jos neke stvari da se dogovore, ali da ce "sve biti u redu". Odgovarajuci na pitanje da li ce Djuknovicu bit omoguceno da govori na samitu, on je takodje odgovorio potvrdno. Mesic je objasnio da je samit pripreman pre promena u SRJ i da su zato naknadno nastale neke teskoce oko modaliteta dolazaka u Zagreb, ali je izrazio uverenje da ce se do pocetka samita sve resiti. Skup ce obezbedjivati 5 hiljada policajaca, od kojih je vecina vec na zagrebackim ulicama.

Specijalni izvestac B92 iz Zagreba Svetlana Lukic javlja da je hrvatsko mnjenje je, sudeci po tamosnjoj stampi, prilicno uzbudjeno zbog samita. Jedni, jer veruju da je ovaj skup veoma vazan korak Hrvatske prema Evropskoj uniji, a drugi, jer su uvereni da ce ih skup vratiti na nezeljeni Balkan. Rasprave o dolasku predsednika SRJ Kostunice koje traju danima, otisle su tako daleko, da se stice utisak da je nevazno da li ce on stvarno doci u Zagreb ili ne. Medjutim, za svaki slucaj, u cetvrtak u 22 sata iz Splita je krenuo specijalni voz i kolona autobusa sa oko 1.500 ljudi koji, u organizaciji Stozera za odbranu digniteta domovinskog rata, ujutru stizu u Zagreb da iskazu svoj gnev zbog Kostunicinog dolaska. Njima ce se u Zagrebu pridruziti jos oko 10 hiljada demonstranata, a geslo protesta je "Za europsku Hrvatsku, protiv balkanskog krvnika". Zanimljivo je da se braniteljima digniteta domovinskog rata nece pridruziti Udruzenje roditelja cija su deca poginula u ratu. Kostunica, kazu, nije dobrodosao, ali samit je veoma vazan za Hrvatsku i mi necemo protestovati. HDZ i partije slicne orijentacije tvrde da zagrebacki samit znaci novi vid balkanske integracije. Hrvatske vlasti preko novina uveravaju svoje gradjane da samit nije novo zasedanje u Jajcu i da se Hrvatska nece vracati u balkansku krcmu. Osetljivost hrvatskog mnjenja na rec Balkan uvazili su i predstavnici EU koji su radili na pripremi deklaracije. Oni su, naime, pristali su da na zahtev hrvatske strane iz teksta izbace ozloglasenu rec Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: