Protivrečnosti rešava civilni sud

Vrhovni savet odbrane je ocenio da u pogibiji dva vojnika na Topčideru ima protivrečnosti.

Izvor: B92, Beta

Subota, 11.12.2004.

10:38

Default images

"U pogibiji Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića postoje protivrečnosti koje mogu biti razjašnjene samo u krivičnom postupku pred nadležnim sudom", saopštio je VSO. To znači da će istraga o pogibiji vojnika biti prepuštena civilnom sudu.

Predsednik Nezavisne komisije Božo Prelević objasnio je, gostujući u "Vestima" na TV B92, po čemu se razlikuje izveštaj državne komisije, na čijem je čelu bio, od izveštaja vojnih istražnih organa. "Nezavisna komisija je, analizirajući sve rezultate, bez ikakvih predrasuda, došla do zaključka da Jakovljević nije mogao da izvrši samoubistvo. To je činjenica koja je potpuno različita, drugačija, protivrečna, zaključcima do kojih su došli, u više navrata i po više scenarija, Vojni sud i vojni tužilac, koji je na kraju angažovao veštake", kaže Prelević.

Prelević je rekao da će najverovatnije u ponedeljak, posle konferencije za novinare, javnost imati prilike da sazna detalje izveštaja državne komisije. "Moram da napomenem da ima pitanja na koja nismo imali odgovor. To nisu bitna pitanja, ali i takva postoje. Onda ćemo u jednoj opuštenoj atmosferi razjasniti javnosti i građanima na čemu je utemeljena ta tvrdnja i šta je, u stvari, značaj Komisije. Najveći značaj, u stvari, je u tome što je uopšte i formirana, a druga velika stvar je što je, ja mislim, ona otkrila istinu", kaže Prelević.

Predstavnici Vojnog tužilaštva saopštili su krajem prošlog meseca da su vojnici poginuli u međusobnom sukobu i da u tom događaju nije učestvovala treća osoba.

Stojković: Nastavak u Okružnom sudu u Beogradu

Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da će krivični postupak povodom slučaja pogibije dvojice gardista u Topčideru biti pokrenut pred Okružnim sudom u Beogradu. Po zakonu o prenošenju nadležnosti sa vojnih na civilne pravosudne organe, koji tek treba da bude usvojen u Skupštini Srbije, nadležnosti vojnih sudova, tužilaštva, i pravobranilaštva preuzeće odeljenja za procesuiranje vojnih krivičnih dela pri okružnim sudovima u Beogadu, Nišu, i Novom Sadu.

"Ako se smatra da u istrazi ima određenih propusta, tužilac će biti dužan da stavi predlog za dopunu istrage i u dopuni istrage nadležni organ, a to je onaj pravsudni odbor, treba da da konačno mišljenje i da reši eventualnu dilemu. Kako je u proceduri Zakon o prenošenju nadležnosti vojnih sudova i tužilaštva na civilne, ako taj postupak ne bude završen do 31.decembra, taj postupak će se završiti pred civilnim sudovima", rekao je Stojković.

Advokat porodice poginulog gardiste najavljuje tužbe

Advokat porodice jednog od gardista poginulog u Topčideru, Dragana Jakovljevića, Vladan Batić, najavio je da će podneti prijave protiv više osoba i zahteve za naknadu materijalne štete, zbog teških duševnih bolova koje su trpeli članovi porodice pokojnog gardiste.

"Zaključci Vrhovnog saveta odbrane potvrđuju da su pale u vodu jeftine laži i falsifikovanja istine takozvanih vojnih pravosudnih organa. Zbog toga, ali i zbog sramnog diskreditovanja pokojnog Jakovljevića, podnećemo prijave u ime porodice Jakovljević",rekao je Batić u saopštenju.

Kritike odluke Vrhovnog saveta odbrane

Odluku VSO-a da se slučaj pogibije dvojice gardista u kasarni Topčider prenese na civilne sudove, negativno je ocenio savetnik predsednika Skupštine Crne Gore general Blagoje Grahovac. On smatra da je reč o "pranju ruku" od celog slučaja i da će ishod tog slučaja pred civilnim sudom biti sličan mnoštvu drugih predmeta u Srbiji.

Slično mišljenje ima i vojno politički komentator Ljubodrag Stojadinović, koji je odluku VSO-a okarakterisao kao "pokušaj da se nikad ne sazna istina" o pogibiji dvojice vojnika i da je reč o zataškavanju istine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: