Tadić: Svi dugujemo izvinjenje

Predsednik Srbije Boris Tadić se u Sarajevu izvinio "svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda".

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

09:39

Default images

Tadić je nakon razgovora sa članovima Predsedništva BiH, u Sarajevu rekao da je u regionu bilo zločina na svim stranama i da očekuje i od drugih da se izvine za zločine prema Srbima, Hrvatima i Muslimanima.

Izvinjavajući se svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda, predsednik Tadić je rekao da je, ipak, nemoguće optuživati samo jedan narod, jer su zločini vršeni i protiv Srba, te da zbog toga "svi jedni drugima dugujemo izvinjenje": "Ja se izvinjavam svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda, ali to nije činio srpski narod, nego su zločinci pojedinci i nemoguće je optuživati jedan narod. Isti zločini su vršeni protiv našeg naroda i u tom smislu svi dugujemo jedni drugima izvinjenje. Ako ja treba prvi da počnem – evo, tu sam. Za mene je presudno važno za poverenje da svi zločinci odgovaraju zbog zločina i da nema jednostranog pristupa zločinu i da nema nikakve protekcije kada su zločini u pitanju, onih načinjenih prema Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima".

Tadić je rekao i da bi sve tužbe koje su države u regionu podigle jedne protiv drugih trebalo da se istovremeno povuku. Generacije koje dolaze svoj život treba da grade na temeljima poverenja i razumevanja, a ne sukoba, poručio je predsednik Srbije.

Izvinjenjem u Sarajevu, predsednik Tadić se pridružio predsednicima SCG Svetozaru Maroviću i Crne Gore i Milu Đukanoviću, kao i predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću, koji su ranije upućivali izvinjenja. Reakcije: SRS, DSS, SPS

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić, ne zna u čije se ime Tadić izvinio. "U ime kog Srbina se Tadić izvinio i koji Srbin je počinio ratni zločin", pita Nikolić.

Šef poslaničke grupe DSS-a, Miloš Aligrudić, kaže da reči same po sebi nisu dovoljne: "To očigledno postaje manir na našim područjima, i mislim da se često smatra da su reči važnije od dela. Proces pomirenja i duboke spoznaje da je sa svih strana bilo teških zločina, koji su proizišli iz sukoba na ovim prostorima, jeste nešto što reči ne mogu pokriti. Prema tome, mi moramo doći do te spoznaje, a zatim zajedno, delima raditi na tome da se prevaziđe situacija. U tom smislu, reči nisu dovoljne". 

Predstavnici SPS-a Tadićevo izvinjenje ocenjuju kao "politički marketing i modu", kaže funkcioner te partije, Žarko Obradović. "Ne znamo zašto potreba da se Srbi izvinjavaju za ratne zločine koji su počinjeni na prostoru BiH. To bi trebalo pre svega da urade ljudi koji su na prostoru BiH, što može biti u interesu pomirenja tih triju naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: