Ivanović: Vlada mora biti odgovornija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2004.

08:34

Default images

U sredu je istekao rok za prijavu novih stranaka za izbore, a Koalicija “Povratak” ima još vremena da odluči.

Premijer Srbije pozvao je Srbe sa Kosova da ne izađu na pokrajinske parlamentarne izbore, uz obrazloženje da međunarodna zajednica nije podržala Plan Vlade Srbije za rešavanje krize u Pokrajini.

Na prošlim parlamentarnim izborima kosovskim Srbima je takođe preporučeno da na njima ne učestvuju, ali im je desetak dana pred izbore ipak rečeno da izađu na glasanje. Tada je i formirana koalicija “Povratak”. Oliver Ivanović smatra da ne treba prenagliti, već da svi najvažniji zvaničnici u Srbiji treba da razmisle još jednom koje su konsekvence bojkota, a koje izlaska na izbore, i da se oni saglase.

“Najgora stvar koja nam se može desiti je da, zbog oklevanja Beograda da donese jasan stav, srpska zajednica ovde bude podeljena, da imamo suprotstavljene strane, što se obično završava međusobnim sukobima partijski i ideološki suprotstavljenih grupa. Iz tog razloga, mislim da Vlada mora biti mnogo odgovornija i da stav i odluku o tome da li će podržati izlazak kosovskih Srba na izbore zasniva na realnim činjenicama, a ne na emocijama, i na jasno sagledanoj perspektivi”, kaže Ivanović.

On je rekao da će 2005. i 2006. doneti mnoga teška pitanja za srpsku zajednicu na Kosovu. “Srbi ovde moraju biti osposobljeni da deluju, a oni to ne mogu ako su imenovana lica. Oni moraju biti izabrani i to što većim brojem glasova. Tek potom, uz punu podršku vlasti u Srbiji, oni se mogu suočiti s tako teškim pitanjima. Ako to nije ideja vlade u Srbiji, onda ona mora da ima i alternativna rešenja. Nisam siguran da ih u ovom trenutku ima", rekao je Ivanović.

Da u Beogradu ne postoji jedinstven stav o izlasku kosovskih Srba na izbore pokazala je izjava ministra spoljnih poslova i lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, koji smatra da bi Srbi trebalo da izađu na kosovske izbore, uprkos preporuci Vlade Srbije o njihovom bojkotu. Draškovićeva izjava izazvala je različite reakcije i podele među kosovskim Srbima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: