Šaron odbacio odluku MSP

Izvor: B92

Nedelja, 11.07.2004.

11:17

Default images

Premijer Izraela Arijel Šaron naložio je u nedelju da se nastavi izgradnja zaštitne ograde oko Zapadne obale.

Šaron je time i u praksi odbacio odluku Međunarodnog suda pravde da je zaštitna ograda nelegalna, te da njena izgradnja treba da prestane. U odluci premijera Šarona u nedelju kaže se da izgradnja ograde treba da se nastavi u skladu sa rešenjima Vrhovnog suda Izraela, javlja dopisnik B92 Saša Živković.

Vrhovni sud Izraela je, u odluci donetoj 30. juna, naložio da se ruta zida oko Jerusalima promeni i istakao da je izgradnja ograde iz bezbedonosnih razloga opravdana, te da bi bila nelegalna ukoliko bi motivi bili politički. U odluci donetoj u nedelju, Sud je naložio da se izgradnja zida nastavi oko palestinskih sela Dir Balut i Rafat na severu Zapadne obale, pošto bi izgradnja planiranom putanjom odsekla meštane ta dva sela od okolnih palestinskih naselja i njihove zemlje.

Premijer Izraela je optužio Međunarodni sud da je ignorisao glavni razlog za izgradnju zida - terorizam. "Želim da to bude jasno. Država Izrael apsolutno odbacuje odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ta odluka je politički motivisana i potpuno jednostrana. Ona šalje poruku kojom ohrabruje teror, a optužuje zemlje koje se same brane od terorista. Nastavak izgradnje barijere je najrazumnija mera koju mi možemo da preuzmemo u borbi pritiv terorizma", izjavio je Šaron. On je pozvao sve zemlje koje se bore protiv terorizma da odbace odluku Međunarodnog suda, dodajući da se nada da ce ova nemoralna odluka nestati iz civilizovanog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: