Jedna osoba poginula, 30 povređeno

Izvor: B92

Nedelja, 11.07.2004.

10:08

Default images

U terorističkom napadu u blizini glavne autobuske stanice u Tel Avivu, jedna osoba je poginula, a 30 je povređeno.

Odgovornost za napad preuzela je  teroristička organizacija Al-Aksa, koja je bliska pokretu Fatah, čiji je lider palestinski predsednik Jaser Arafat, javlja dopsinik B92 Saša Živković. U svom saopštenju, predstavnici Al Akse izjavili su da je ovaj napad osveta za skorašnje ubistvo dvojice lidera ove organizacije, kao i za sve Palestince koji su nastradali ove godine.

Bomba je bila postavljena u žbunju, u blizini manje autobuske stanice i detonirana je kada se autobus sa putnicima zaustavio. "Išao sam na posao kada sam čuo jaku eksploziju i video devojku vojnika kako leti u vazduh. Scena je bila jeziva, a svuda okolo vladala je prava histerija", rekao je za izraelski radio jedan od očevidaca događaja. Načelnik telavivske policije Josi Sedbon u izjavi za izraelski radio potvrdio je da napad nije bio samoubilački, već je izazvan detonacijom ranije postavljene bombe u blizini autobuske stanice.

Pomoćnik izraelskog ministra odbrane Zev Boim izjavio je za izraelski radio da je bombu najverovatnije postavio terorista koji je uspeo da uđe u Izrael sa teriotorije Zapadne obale na mestu gde zaštitna ograda još uvek nije podignuta.

Premijer Izraela Arijel Šaron izjavio je povdom napada u Tel Avivu kako je ovo prvi napad koji je izveden pod patronatom Međunarodno suda u Hagu koji je u petak saopštio da je zaštitna ograda nelegalna, da njena izgradnje treba da bude obustavljena, a sama ograda srušena. "Prošlog petka Međunarodni sud pravde opalio je šamar svima koji se bore protiv terorizma. Palestinci veoma dobro znaju da ce im podizanjem zida biti otežano da vrše terorističke napade. Sud u Hagu pokazao je da podržava terorizam svojom odlukom, a svi oni koji se bore protiv terorizma moraju da stanu uz Izrael povodom ovog pitanja", izjavio je između ostalog Šaron na sednici izraelske Vlade, održanoj u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: