U nedelju godišnjica Srebrenice

Izvor: B92

Subota, 10.07.2004.

10:56

Default images

U nedelju se navršava devet godina od ulaska snaga Vojske Republike Srpske u Srebrenicu.

Do 19. jula vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su, prema optužnicama Haškog tribunala, organizovano i sistematski ubili oko 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana. Holandski bataljon UN bio je stacioniran u enklavi u vreme napada srpskih snaga. Napad je počeo 6. jula 1995. godine i završio se ulaskom generala Mladića u grad pet dana kasnije.

Mladić je tada televiziji sa Pala izjavio da se nalazi u "srpskoj Srebrenici", da  grad "predaje srpskom narodu" i da je "došlo vreme za osvetu Turcima" na tom prostoru. Za genocid u Srebrenici 1995, muslimanskoj enklavi u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN, optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Obojica su u bekstvu.

Za zločin u Srebrenici prvi je osuđen Dražen Erdemović, pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS. Odred je bio pod komandom Mladićevog Glavnog štaba. Erdemović je osuđen na osnovu priznanja da je učestvovao u masovnoj egzekuciji Muslimana iz Srebrenice 16. jula 1995. godine na poljoprivrednom dobru Branjevo kod Pilice. Prema njegovoj proceni, toga dana na tom mestu ubijeno je oko 1.200 muškaraca i dečaka. Erdemović je u međuvremenu odslužio kaznu.

General VRS Radislav Krstić osuđen je 2001. godine na 46 godina zatvora za genocid u Srebrenici. To je bila prva presuda Haškog tribunala za genocid na koju su uložili žalbu i odbrana i optužba. Žalbeno veće Haškog tribunala je u aprilu ove godine donelo novu presudu. Krstić je osuđen na 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida. General Krstić je u vreme zločina bio zamenik, a potom i komandant Drinskog korpusa VRS. Sudije su ocenile dokazanim da je general Krstić preuzeo komandu korpusa 13. jula 1995. godine i da su jedinice Drinskog korpusa i jednice Glavnog štaba VRS, od 13. do 19. jula 1995. godine ubile između 7.000 i 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Krstić je tokom suđenja imenovao Ratka Mladića i još petoricu oficira kao odgovorne za pokolj Muslimana u Srebrenici. Kao krivce za sistematsku likvidaciju oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka označio je generala Ratka Mladića, pukovnika Ljuba Bearu, majora Pećanca, poručnika Mišu Pelemiša, majora Malinovića i potpukovnika Vujadina Popovića.

U izveštaju holandskih stručnjaka, koji su istraživali okolnosti pada Srebrenice tokom rata u BiH, ocenjeno je da holandska vlada i UN snose deo odgovornosti za masakr oko 7.500 Muslimana 1995. godine. Nakon toga holandska vlada i načelnih Generalštaba holandske vojske podneli su ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: