Godišnjica zločina i inauguracija

Izvor: FoNet

Utorak, 06.07.2004.

14:38

Default images

Oslobođenje je na naslovnoj strani objavilo tekst pod naslovom "Tadićeva inauguracija na dan dženaze u Srebrenici".

Pod oznakom "skandalozno", ovaj sarajevski list oštro kritikuje odluku predsednika Srbije o njegovom ustoličenju 11. jula na dan kada će biti obavljen još jedna sahrana žrtava iz Srebrenice. Naime, svakog 11. jula u Srebrenici se vrši sahrana do tada pronađenih, ekshumiranih i identifikovanih Srebreničana.

"Toga je dana, a znaju to i u Beogradu i u Ambasadi Srbije i Crne Gore u Sarajevu godišnjica stravičnog zločina u Srebrenici... Da je 11. juli za SCG tek dan za svečanost i inauguraciju novog, demokratskog, evropski orijentisanog predsjednika pokazuje i to da je planiran susret Tadića sa šefom delegacije BiH koja je pozvana na inauguraciju", piše Oslobođenje.

List navodi da je Tadićeva inauguracija 11. jula "skandalozna, nediplomatska i bezobrazna". Oslobođenje prenosi i izjavu beogradske NVO Inicijativa mladih koja je pozvala Tadića da se odredi o zločinu u Srebrenici.

Predsedavajuci Predsedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izjavio je da neće prisustvovati inauguraciji Borisa Tadića za novog predsednika Srbije, jer se tog dana obeležava godišnjica masakra nad Bošnjacima u Srebrenici. Tihić je izjavio da neće ići u Beograd 11. jula i da prednost daje svom prisustvu na komemoraciji u Srebrenici na kojoj će biti pokopani i posmrtni ostaci oko 300 identifikovanih žrtava masakra iz jula 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: