Utorak, 06.07.2004.

14:38

Godišnjica zločina i inauguracija

Izvor: FoNet

Godišnjica zloèina i inauguracija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Dovla

pre 19 godina

Ceo srpski narod im je kriv. "Mi" smo "njima" i "oni" su "nama" cinili zla. Izgleda da ni jedna ni druga strana nikada nece preci preko toga i reci: Sta je bilo, bilo je, 'ajmo dalje... Gresile su obe strane, ne samo mi. Ne mozemo mi biti jedini krivi za sve sto se izdesavalo.

Aleksandar

pre 19 godina

Ja sam rodjen 11. jula 1977.
Da li treba da pocnem da pravim rodjendansku zurku 12. jula zato sto je na moj rodjendan bio masakr u Srebrenici?
Pa Nemci nikada ne bi inagurisali predsednika kada bi se upravljali po tome kada su im dede pocinile neki zlocin u prvom ili drugom svetskom ratu.

dule@cubicle

pre 19 godina

vrlo cudno i suludo zameranje sarajevskih novina. vise nismo u istoj drzavi pa da istovremeno obelezavamo pojedine datume.
I kakve su to gluposti da je neko iz Srbije naredio bilo sta da se uradi u Srebrenici?
Prilicno uvredljivo za Srbiju da se BIH Federacija mesa u unutrasnje stvari Srbije. Oni bi bili valjda srecni da se postavlja neki sultanov predstavnik u Beogradu.

danijel

pre 19 godina

nazalost, uvijek ista tipicna nacionalisticka prica: zlocin nad "mojom" grupom je veci od zlocina nad "tvojom", i zato sam ja veca zrtva od tebe. pozicija zrtve je udobna, i svatko je voli. najlakse je govoriti iz pozicije zrtve. samo sto je nemoguce zauzeti tu poziciju "apsolutne" zrtve. pomalo smijesno, ili pak tuzno, je citati ove prethodne postove, gdje se stalno nastoji dokazati da "tvoja" zrtva nije nista prema "mojoj". narocito pogadjaju cinicni komentari o tome da su ionako svaki dan nekakve obljetnice, pa, boze moj, necemo se valjda obazirati sta se dogadja tamo negdje u nekakvoj ruandi.

sasa

pre 19 godina

Alo, Bosna, bolan, paranoici, koji vam je andrak? Samo je cekao Tadic da ugodi na 11. da se inaugurise! Nemojte, ako za Alaha znate da u ovome trazite zlu nameru!

Dušan

pre 19 godina

Boris Tadić se već odredio prema Srebrenici, mada bi trebalo da to češće ponavlja, kao i da bude precizniji i oštriji. Ipak, zahtev da Srbija svakog 11. jula stane, da se ne igraju utakmice, ne održavaju koncerti, ne proglašavaju izabrani funkcioneri - nerealan je, uz sve poštovanje prema žrtvama srebreničkog zločina i prema njihovim porodicama. Ko god od funkcionera BiH uzmogne doći na inauguraciju Tadića 11. jula ove godine - dobrodošao je, a ostale treba smatrati opravdano odsutnim. Kao što je red i da neko od visokih funkcionera Srbije i SCG tog dana umesto u Skupštinu Srbije ode u Srebrenicu.

Vlada

pre 19 godina

Mozda bi u BiH trebali da raspisu referendum da li uopste Srbija treba da ima predsednika. Ako kazu ne, Borise, nikako nemoj protiv njihove volje...

Kapitalista

pre 19 godina

Uz sve duzno postovanje svima potpisanima i nepotpisanima.
Citajucu ovaj clanak i komentare, jos jednom me je sramota sto sam sa tih prostora. Zverske zlocine cinimo jedni nad drugima vec oko 700 godina - menjaju se samo metode, imena i mesta. Sve sto ostavljamo iza sebe je smrt, plac i prezir. I na kraju krvoprolica, prozivamo jedni druge, trazimo krivce, ostetu i osvetu. Zbog cega? U ime Boga, etnicke pripadnosti i poluplodne zemlje koja je nekada pripadala nekome...
Dokle vise!!! Odrastao sam gledajuci ratove, zrtve i ubice, heroje-zlocince, decu bez roditelja, mladice bez ruku i nogu, uplakane majke... Zar da nam deca rastu robujuci istoj mrznji koju su nama kao deci usadili.
Nemojte, molim vas!!! U ime Boga, krstili se ili klanjali, nemojte!!!

Dragomir

pre 19 godina

Nije bezobrazno imati za dan armije dan masakra nevinih vojnika koji su se prema dogovoru sa Muslimanskom vladom FBiH povlacili iz Tuzle da bi besramno bili ubijani po ulicama Tuzle kao psi.

Kiza

pre 19 godina

Komsije Bosanci nikako da shvate neke stvari. Zlocin u Srebrenici je naredio monstrum (a ne srpski narod) a oroze su povlacile obicne ubice (a ne srpski narod). Nazalost mnoge ubice i dalje setaju medju nama, nema sanse da ih sve pohvataju.
Ali isto tako i N. Oric nije sam klao civile u okolini Srebrenice.
A kakve veze ima Tadic i njegova inauguracija sa gomilom obicnih izroda i ubica, to je komsije izgleda samo vama jasno.

Nenad

pre 19 godina

Vreme je da komsije pocnu da se bave svojim unutrasnjim pitanjima a ne nasim. Prvo, jos nisam video dokaz da je vojska bivse-yu ucestvovala u desavanju u Srebrenici. Drugo, niko ne spominje Nasera Orica i pokolje koje je on vrsio u okolini Srebrenice sve do pada iste. Da li na svaki datum upada njegovih koljaca BiH treba da obustavi sve drzavne procese (ne pokusavam da poredim velicinu zlocina ali njih niko ne spominje). Vreme je da se Federacija BiH pozabavi sa svojim koljacima kao sto se mi suocavamo sa nasim, da zakopamo ratne sekire i da pokusamo da izgradimo dobre komsijske odnose. Hipofiza, zaboravljas da je optuzeni nevin dok se krivica ne dokaze... Mirko, a Jasenovac je bio impulsni pokolj????

Miso

pre 19 godina

Besmislena malicioznost bosanskih medija ne bi trebalo da zabrinjavaju Tadica ,pa zar nismo mi dve drzave vec dugo pre Srebrenickog "masakra zbog masakra". U tom slucaju trebalo bi paziti i pomno pratiti datume raznih masakra od Nigerije, Tijenanmena, Ausvica, Dahaua i ostalih stratista, kojih je vise u istoriji covecanstva negoli dana u godini.Da hipokrizija bude veca zasto se nasa braca Muslimani pored nasih srpskih ne prisete i svojih sramota ,Koritska jama, Rzani do, Fazlagic kula, pa ne kazu koju rec utehe nama ciji su najmiliji stradali ni krivi ni duzni. Morali bi malo detaljnije da razmisle o svemu i ne ispuste nista prije negoli osude Tadicevu, vjerujem nenamjernost da povredi bilo koga i na bilo kakav nacin. Vjerujem da mu je na umu jedina misao da Srbija za cekanje vremena nema.

Sasa

pre 19 godina

Muka mi je od ovih komentara. Zlocin je zlocin pa bio on uradjen prije ili poslije drugog svjetskog rata. Svaki zlocin treba da se tretira kao zlocin on se ni na koji nacin i nicim ne moze opravdati i svakiod tih zlocina mora da ima istu tezinu. S druge strane da li iko operise sa tacnim podacima koliko je zaista zrtava bilo u Srebrenici. Kad neko iznese podatak kao na primjer 7211 zrtava onda mozemo to da prihvatimo ali podaci Harisa Silajdzica kao 100000 silovanih Muslimanki nikad nece biti prihvaceni. S druge strane neka se Nedzad i nemu slicnim zapitaju koliko su Ustase (citaj Muslimani i Hrvati zajedno sa Nemcima) ubili Srba i sve dok oni ne izvinu za te zlocine nece biti ni pomirenja.

vozi

pre 19 godina

Ja se prvi slazem da su slocini poput onih u Srebrenici najveca Srpska sramota i da svako ko je odgovoran za ta gnusna ubistva mora odgovarati. Ali se isto tako bojim da Tadic nije jos ni postao predsednik a vi vec spravljate afere. Zasto ovima iz Bosne i ovim Srpskim patriotama odgovara da se gradi jaz izmedju stanovnika i njihovog novog demokratskog predsednika? Pustite coveka na miru da svojim buducim delovanjem pokaze koliko mu je stalo da do sukoba vise nikad ne dodje. Adje okomite se na nekog drugog, npr. onog Kostunicu koji ni ne pomislja da pred sud stavi one najodgovornije za ova zlodela. Mir medju zivima, pokoj dusi svakog dana.

Bosna Ponosna

pre 19 godina

Sumnjam da je bilo bilo kakve zle misli ili nakane da se datum inauguracije poklopi sa datumom odavanja pocasti pobijenim ljudima u Srebrenici. Mislim da je bilo rijec o cistoj koincidenciji. Osobi ili osobama koje su utvrdile taj datum, vjerujem, nije bilo ni na kraj pameti da ce izazvati ovakvu reakciju, a nije im, siguran sam, to ni bila namjera. Ruku na srce, malo je kome taj datum urezan u pamcenje osim nama, gradjanima BiH i stoga ne mozemo ocekivati od svakoga u svijetu da razmislja na isti nacin kao i mi.

Milan

pre 19 godina

Tokom 4 godine rata u BiH (plus ´91 u Hrvatskoj) toliko je bilo dana ubistava i zlocina sa svih strana da je vrlo tesko naci neki "slobodan" dan za inauguraciju Tadica. Nesrecnim slucajem se to potrefilo sa najvecim muslimanskim stradanjem u tom ratu (mada, koliko se ja secam, pokolj Srebrenicana nije bio samo 1 dan - cini mi se da su bila 3 dana), tako da, kad vec neko hoce da trazi dlaku u jajetu mogao bi da kaze, u slucaju da je inauguracija bila predvidjena za dan kasnije, 12-i, da bi bilo neprimereno da Tihic direktno sa komemoracije Srebrenicanina ide na Tadicevu inauguraciju, koja je navodno neki veseli cin. Koliko sam ja obavesten, ta inauguracija je vrlo skroman cin, cini mi se cak ni Skupstina Srbije nece biti sazvana. Dakle, dragi moj Nedzade, nece biti nikakvog senlucenja, niti nekog zestokog derneka, mozes mirno da spavas sto se toga tice. Druga stvar, da su Muslimani iz BiH manje gledali sta rade Srbi s ove strane Drine i vise pokusavali da se dogovore sa svojim Srbina, garantovano mi danas ne bismo spominjali 11-07 kao dan velikog stradanja Srebrenicana.

Djukan

pre 19 godina

Ne razumem mnoge komentare kao ni pisanje sarajevske stampe, kakve veze imainuguracija Predsednika Republike i Srebrnica. Inauguracija nije cin slavlja vec strogo formalni cin. Mislim da je neprimereno to spajati sa inauguracijom, uz pun pijetet prema nevinim zrtvama za koje je kriv Milosevic i Mladic a ne srpski narod i Srbija.

GuC

pre 19 godina

Moglo je biti vise sluha zaista, ali to nije skandalozno...ovo je maliciozno, jer je Boris Tadic zaista poslednja osoba na koju "Avaz" može pokazati prstom. Ova vlast nije prosti nastavak vlasti "jedne zemlje" koje je vršila zločin nad muslimanima. To je bio gradjanski rat u rukama Slobodana, Alije i Franje i sličnih, i čije smo svi bili žrtve, što svi previdjaju. Niko nas nije pitao pre nego je naredio taj stravičan pokolj. Zato ne brkajte stvari, ne budite maliciozni i tražiti dlaku gde je nema.
Porodicama žrtava izjavljujem duboko saučešće, i nemojte misliti da nismo svesni veličine zločina. Jesmo, samo ćutanje i sa druge strane o zločoinima nad srpskim življem stvara tu odvratnu atmosferu :vaše i naše žrtve. Još će mnogo vremena proći dok se rane ne zacele.

mirko

pre 19 godina

Citajuci komentare stvarno sam se razocarao na to sektasenje, uopstavanje i umanjivanje najveceg zlocina u Evropi posle Drugog svetskog rata...
Kao kakve veze Srbija ima sa tim, koliko je ovde ratova vec bilo...
STRASNO je koliko ljudi nisu spremni da se suoce sa prosloscu, dakle kolektivna amnezija i zaborav...
Toga dana (tih dana) je oko sedam hiljda ljudi ubijeno na UNAPRED SMISLJEN I ORGANIZOVAN NACIN, sto ovaj zlocin razlikuje od svih zlocina koji su se desili u proteklim ratovima i cini ga posebno teskim i strasnim.
Ucesce Srbije u ratu u BiH, kao i u ovom zlocinu je neosporno, ali najstrasnije od svega, bar za mene, je ovo cutanje i zaborav ove demokratske i obrazovane Srbije.
Ta Srbija je trebala da podseti Tadica i sve nas na 11.jul!
Neka vam Bog oprosti!
Svima!

Marko

pre 19 godina

inauguracija predsednika srbije, cak i demokratskog, na dan komemoracije masakra u srebrenici mi izgleda kao - najblaze receno - emotivno neinteligentan potez. neka me boris uveri u suprotno...

Djordje Odavic

pre 19 godina

Strashno je shto se desilo u Srebrenici. To ce biti vecna sramota srpskog naroda, ali vreme je da i mi i oni krenemo napred. Ako oni budu povlacili Srebrenicu kao argument, mi cemo Kravice, pa ce oni Focu, a mi cemo Tuzlu....i tako je najbolje da odmah iskopamo kalashnjikove, pa da se pokoljemo josh jednom, na sveopshtu radost sveta. Manite se braco muslimani nas i krvave proshlosti, pa da ponovo idemo na more i jurimo cehinjice u "zaostrog u kampu"

Misha

pre 19 godina

Da je u pitanju Toma NIkolic, onda bi takav kontekst ustolicenja za predsednika mogao da se sumnjici i kritikuje kao izraz Tominog prezira prema populaciji koja se nije pokazala njegovog dostojnim poverenja, uprkos sto je od njega dobila dva kompjutera, a kako je u pitanju Boris Tadic, jedan od retkih ljudi koji smatra da Srebrenica nije junacki podvig sprskog naroda, onda je ovakvo predstavljanje njegovog ustolicenja na dan 11. jula potpuno besmisleno.

Pedja

pre 19 godina

Ma ne mora Sulejman ni da dođe. Jok, nego će komšije da određuju kad će da bude inauguracija. I svaki bi mogao da se seti da ni 12. juli nije podoban datum. A što skandaloznosti tiče, i mi smo se zgražavali, mnogo više nego oni.
SAMO NAPRED BORISE !

Hipofiza

pre 19 godina

Poštovane čitatelji B92,
mislim da je krajnje vreme da se otvori enciklopedija i da se vidi šta je to genocid, jer uvidjam, čitajući vesti, da mnogi nemaju pojma o čemu se tu radi.
S druge strane čitateljsvo vrlo lapidarno replazi preko vesti, a komentariše iste. Elem svakog 11.Jula se sahranjuju iz Srebrenice u zajedničke grobnice. Povodom proglašenja predsednika 11.jula pozvani su izmedju ostalih i zvaniočnici BiH da dodju u Beograd, a na isti dan se sahranjuju u Srebrenici.
Predsednika Srbije je bilo i biće ih, a genocid je nešto što je raritet koji je eto, koji slučajem već dokazan u Hagu ovodom aktulnih dogadjaja (slučaj Krstić). Da je zvanični Beograd imao samo malo diplomatskog sluha, ćutke bi se iz bez velike pompe odnosno objašnjenja i deklarisanja ta svečanst u Beogradu moga da odrzi (simbolično) dan ranije ili kasnije. Ne zelim ovom prilikom da komentarišem činjenicu da se jednom bivšem predsedniku Srbije i SRJ već sudi i za genocid u Hagu. To bi gospoda u Beogradu ipak morala da zna. Dakle skandalozno je i to ostaje činjenica. Jer ovako ispada da je Milošević bio predsednik neke X zemlje a ne Srbije. Njegov proces je u toku a nezna se ishod procesa. Diplomatija je u ovom trnutku sigurno vrlo vazna. Mislim da je Milošević ipak deo srpske istorije koja je neizbrisiva, isto kao i Djindjić. Tu nema menjanja istorijskih činjenica, bez obzira svidjalo se to nekome ili ne.

Nedzad

pre 19 godina

Srebrenica nije samo jedan od zlocina, nego najveci srpski i bilo ciji zlocin u Evropi poslije II svjetskog rata. Zlocin koji je uzdrmao holandsku vladu iako ga Holandija nije pocinila, ali se zato srpskoj vladi nista nije desilo. Niko ni od nas Bosanaca ne bi ocekivao od predsjednika, recimo, Grcke da promijeni svoje planove zbog Srebrenice iako nije sigurno da nije bilo i grckih dobrovoljaca medju onim koji su ucestvovali u tom zlocinu. S druge strane ako postajes predsjednik drzave cije su vlasti ako ne naredile, ono barem sponzorisale zlocin, bilo bi ljudski i politicki pametno da to uzmes u obzir. Meni licno je svejedno kada ce Tadic biti inaugurisan, jer on jeste predsjednik neke druge zemlje, samo ako on tu svoju zemlju zadrzi od daljeg mijesanja u unutrasnje bosanske stvari. Ne treba zaboraviti da se Tadic predstavlja kao Djindjicev nasljednik i neko ko ce nastaviti njegovu politiku, a taj isti Djindjic je svojevremeno okretao volove na Palama dok su njegovi domacini sprovodili zlocine po Bosni.

Elliott

pre 19 godina

Tadic verovatno nije nije imao u vidu taj datum kada je odredjen dan za
inauguraciju. Diplomatski bi bilo da promeni termin. Za izvinjavanje je jos rano
jer u Srbiji jos nema grize savesti. A doci ce i to na red.

Srdjan

pre 19 godina

Sta lupaju neki ovde? Sto sam ja ili Tadic duzni da se na kolenima ispricavamo muslimanima iz Bosne? Ti veliki humanisti bi bolje bilo da se ugledaju na rukovodstvo Srpske i bar priznaju da su muslimanske snage sistematski ubijali srpski narod.
Ali zaista ne vidim kakve veze ima Srbija sa tim, treba li i seik Saudi Arabije da dodje i izvini se Srbima jer je njegovim novcem kupovano oruzje kojim su ubijani nevini Srbi?
Dogadjaje u BiH, bosanci treba najpre da rese medjusobom, a onda da krive nekog drugog spolja.

Vlada

pre 19 godina

Zelim da verujem da je u pitanju jos jedan "paceraj" SCG-diplomatije i nerafiniranost u vodjenju drzavne politike! Sve ostalo bi bilo eticki i moralno neprihvatljivo!

Ivan

pre 19 godina

Izgleda da nismo samo mi osudjeni na Internacionale, Kurire i slične novine koje objavljuju tekstove sa naslovima tipa: Skandalozno, Senzacionalno, Nečuveno, Da li možete da verujete... Čudi me da jedan list sa dugom tradicijom, poput Oslobodjenja, to sebi dopušta. No, najveći problem nije u senzacionalističkom naslovu, već u samom tekstu koji potpuno ignoriše političku zbilju - svima koji to žele da znaju dobro je poznat stav DS i Borisa Tadića prema ratnim zločinima, saradnji sa Hagom i drugim škakljivim pitanjima od kojih većina drugih političara u ovoj zemlji pokušava da pobegne. Čitava priča, zapravo, liči na tiho navijanje albanskih političara za Tomislava Nikolića na prošlim izborima - sve je lakše kada Srbiju predvodi neko ko nije toliko demokrata, ni toliko popularan u svetu.

love

pre 19 godina

Zivot ne sme stati. Mozda je bas na taj dan najpotrebnije da se osimbolici jedan novi humaniji pocetak Srpkog drustva. Rane u moralnih ljudi se nece lako izleciti ni na taj dan ni na bilo koji drugi. Sto se desilo bilo je strasno. Zaboraviti takodje ne smemo. Neponovilo se vise. Vazan je zivot, a ne dan kao datum.

igor

pre 19 godina

Ovo pokazuje kolika je svijest o počinjenim zločinima u većine Srba, a na moje veliko iznenađenje i u Tadića. Naravno da on nije izravno povezan sa tom tragedijom, ali je nju neko počinio i u njegovo ime, a što je još gore nakon toga je nastala sramotna šutnja. Umjesto da na taj dan posjeti Srebrenicu i na koljenima se ispriča bosanskim Muslimanima za najveći zločin počinjen u ime srpstva, on se inauguriše za predsjednika koji će kao voditi Srbiju u novo doba.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Nazalost, 11 jul je dramatican dan za Srebrenicu u Republici Srpskoj koja pripada drzavi BiH. U Republici Srbiji, drugoj drzavi, s'druge strane reke Drine (medjunarodne drzavne granice) ce se tog dana inaugurisati predsednik. Za Srebrenicu nije kriva Srbija, nije kriv Predsednik Tadic niti demokratske vlasti Srbije, cak nije formalno dokazana krivica bivseg diktatora Srbije Slobodana Milosevica, zato ne vidim u cemu bi formalno bio skandal sto ce Srbija formalno da obavi jedan demokratski cin inaugurisanje njenog predsednika. Novinari ne bi trebali vise da pljuju po Srbiji za sve i svasta i da u svacem nadju razlog za demonizaciju.

Dex

pre 19 godina

Uz svo zgrazavanje nad zlocinom pocinjenim u Srebrenici, vreme je da se gospoda iz federacije pozabave zlocincima iz vlastitog dvorista a ne da non-stop gledaju preko plota. Ratna propaganda Oslobodjenja i tvBiH nije bila na nivou RTS/HRT ali nisu puno zaostajali. A to se pokazalo i u ovom "skandaloznom" tekstu.

Душан

pre 19 godina

Заиста не видим какве везе имају та два догађаја! Сматрам себе за човека са прилично добрим општим образовањем, али заиста нисам знао да је 11. јул дан страдања у Сребреници! Исто тако претпостављам да су службеници протокола Владе Србије превидели тај податак! Ако Аваз покушава да то представи као намерну провокацију, онда је то заиста злонамерно!

sheky b.

pre 19 godina

Aman ljudi, na Balkanu je u poslednjih 130 godina bilo toliko ratova, bitaka i prolivanja krvi da je svaki dan obeležen nekim krvoprolićima... i sad zbog toga novi predsednik ne bi trebalo ni da bude postavljen... svašta, kakve veze ima Tadić sa zločinom u Srebrenici!

sheky b.

pre 19 godina

Aman ljudi, na Balkanu je u poslednjih 130 godina bilo toliko ratova, bitaka i prolivanja krvi da je svaki dan obeležen nekim krvoprolićima... i sad zbog toga novi predsednik ne bi trebalo ni da bude postavljen... svašta, kakve veze ima Tadić sa zločinom u Srebrenici!

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Nazalost, 11 jul je dramatican dan za Srebrenicu u Republici Srpskoj koja pripada drzavi BiH. U Republici Srbiji, drugoj drzavi, s'druge strane reke Drine (medjunarodne drzavne granice) ce se tog dana inaugurisati predsednik. Za Srebrenicu nije kriva Srbija, nije kriv Predsednik Tadic niti demokratske vlasti Srbije, cak nije formalno dokazana krivica bivseg diktatora Srbije Slobodana Milosevica, zato ne vidim u cemu bi formalno bio skandal sto ce Srbija formalno da obavi jedan demokratski cin inaugurisanje njenog predsednika. Novinari ne bi trebali vise da pljuju po Srbiji za sve i svasta i da u svacem nadju razlog za demonizaciju.

Душан

pre 19 godina

Заиста не видим какве везе имају та два догађаја! Сматрам себе за човека са прилично добрим општим образовањем, али заиста нисам знао да је 11. јул дан страдања у Сребреници! Исто тако претпостављам да су службеници протокола Владе Србије превидели тај податак! Ако Аваз покушава да то представи као намерну провокацију, онда је то заиста злонамерно!

Vlada

pre 19 godina

Zelim da verujem da je u pitanju jos jedan "paceraj" SCG-diplomatije i nerafiniranost u vodjenju drzavne politike! Sve ostalo bi bilo eticki i moralno neprihvatljivo!

Ivan

pre 19 godina

Izgleda da nismo samo mi osudjeni na Internacionale, Kurire i slične novine koje objavljuju tekstove sa naslovima tipa: Skandalozno, Senzacionalno, Nečuveno, Da li možete da verujete... Čudi me da jedan list sa dugom tradicijom, poput Oslobodjenja, to sebi dopušta. No, najveći problem nije u senzacionalističkom naslovu, već u samom tekstu koji potpuno ignoriše političku zbilju - svima koji to žele da znaju dobro je poznat stav DS i Borisa Tadića prema ratnim zločinima, saradnji sa Hagom i drugim škakljivim pitanjima od kojih većina drugih političara u ovoj zemlji pokušava da pobegne. Čitava priča, zapravo, liči na tiho navijanje albanskih političara za Tomislava Nikolića na prošlim izborima - sve je lakše kada Srbiju predvodi neko ko nije toliko demokrata, ni toliko popularan u svetu.

igor

pre 19 godina

Ovo pokazuje kolika je svijest o počinjenim zločinima u većine Srba, a na moje veliko iznenađenje i u Tadića. Naravno da on nije izravno povezan sa tom tragedijom, ali je nju neko počinio i u njegovo ime, a što je još gore nakon toga je nastala sramotna šutnja. Umjesto da na taj dan posjeti Srebrenicu i na koljenima se ispriča bosanskim Muslimanima za najveći zločin počinjen u ime srpstva, on se inauguriše za predsjednika koji će kao voditi Srbiju u novo doba.

love

pre 19 godina

Zivot ne sme stati. Mozda je bas na taj dan najpotrebnije da se osimbolici jedan novi humaniji pocetak Srpkog drustva. Rane u moralnih ljudi se nece lako izleciti ni na taj dan ni na bilo koji drugi. Sto se desilo bilo je strasno. Zaboraviti takodje ne smemo. Neponovilo se vise. Vazan je zivot, a ne dan kao datum.

Dex

pre 19 godina

Uz svo zgrazavanje nad zlocinom pocinjenim u Srebrenici, vreme je da se gospoda iz federacije pozabave zlocincima iz vlastitog dvorista a ne da non-stop gledaju preko plota. Ratna propaganda Oslobodjenja i tvBiH nije bila na nivou RTS/HRT ali nisu puno zaostajali. A to se pokazalo i u ovom "skandaloznom" tekstu.

Djordje Odavic

pre 19 godina

Strashno je shto se desilo u Srebrenici. To ce biti vecna sramota srpskog naroda, ali vreme je da i mi i oni krenemo napred. Ako oni budu povlacili Srebrenicu kao argument, mi cemo Kravice, pa ce oni Focu, a mi cemo Tuzlu....i tako je najbolje da odmah iskopamo kalashnjikove, pa da se pokoljemo josh jednom, na sveopshtu radost sveta. Manite se braco muslimani nas i krvave proshlosti, pa da ponovo idemo na more i jurimo cehinjice u "zaostrog u kampu"

Srdjan

pre 19 godina

Sta lupaju neki ovde? Sto sam ja ili Tadic duzni da se na kolenima ispricavamo muslimanima iz Bosne? Ti veliki humanisti bi bolje bilo da se ugledaju na rukovodstvo Srpske i bar priznaju da su muslimanske snage sistematski ubijali srpski narod.
Ali zaista ne vidim kakve veze ima Srbija sa tim, treba li i seik Saudi Arabije da dodje i izvini se Srbima jer je njegovim novcem kupovano oruzje kojim su ubijani nevini Srbi?
Dogadjaje u BiH, bosanci treba najpre da rese medjusobom, a onda da krive nekog drugog spolja.

Elliott

pre 19 godina

Tadic verovatno nije nije imao u vidu taj datum kada je odredjen dan za
inauguraciju. Diplomatski bi bilo da promeni termin. Za izvinjavanje je jos rano
jer u Srbiji jos nema grize savesti. A doci ce i to na red.

Misha

pre 19 godina

Da je u pitanju Toma NIkolic, onda bi takav kontekst ustolicenja za predsednika mogao da se sumnjici i kritikuje kao izraz Tominog prezira prema populaciji koja se nije pokazala njegovog dostojnim poverenja, uprkos sto je od njega dobila dva kompjutera, a kako je u pitanju Boris Tadic, jedan od retkih ljudi koji smatra da Srebrenica nije junacki podvig sprskog naroda, onda je ovakvo predstavljanje njegovog ustolicenja na dan 11. jula potpuno besmisleno.

Pedja

pre 19 godina

Ma ne mora Sulejman ni da dođe. Jok, nego će komšije da određuju kad će da bude inauguracija. I svaki bi mogao da se seti da ni 12. juli nije podoban datum. A što skandaloznosti tiče, i mi smo se zgražavali, mnogo više nego oni.
SAMO NAPRED BORISE !

Nedzad

pre 19 godina

Srebrenica nije samo jedan od zlocina, nego najveci srpski i bilo ciji zlocin u Evropi poslije II svjetskog rata. Zlocin koji je uzdrmao holandsku vladu iako ga Holandija nije pocinila, ali se zato srpskoj vladi nista nije desilo. Niko ni od nas Bosanaca ne bi ocekivao od predsjednika, recimo, Grcke da promijeni svoje planove zbog Srebrenice iako nije sigurno da nije bilo i grckih dobrovoljaca medju onim koji su ucestvovali u tom zlocinu. S druge strane ako postajes predsjednik drzave cije su vlasti ako ne naredile, ono barem sponzorisale zlocin, bilo bi ljudski i politicki pametno da to uzmes u obzir. Meni licno je svejedno kada ce Tadic biti inaugurisan, jer on jeste predsjednik neke druge zemlje, samo ako on tu svoju zemlju zadrzi od daljeg mijesanja u unutrasnje bosanske stvari. Ne treba zaboraviti da se Tadic predstavlja kao Djindjicev nasljednik i neko ko ce nastaviti njegovu politiku, a taj isti Djindjic je svojevremeno okretao volove na Palama dok su njegovi domacini sprovodili zlocine po Bosni.

Hipofiza

pre 19 godina

Poštovane čitatelji B92,
mislim da je krajnje vreme da se otvori enciklopedija i da se vidi šta je to genocid, jer uvidjam, čitajući vesti, da mnogi nemaju pojma o čemu se tu radi.
S druge strane čitateljsvo vrlo lapidarno replazi preko vesti, a komentariše iste. Elem svakog 11.Jula se sahranjuju iz Srebrenice u zajedničke grobnice. Povodom proglašenja predsednika 11.jula pozvani su izmedju ostalih i zvaniočnici BiH da dodju u Beograd, a na isti dan se sahranjuju u Srebrenici.
Predsednika Srbije je bilo i biće ih, a genocid je nešto što je raritet koji je eto, koji slučajem već dokazan u Hagu ovodom aktulnih dogadjaja (slučaj Krstić). Da je zvanični Beograd imao samo malo diplomatskog sluha, ćutke bi se iz bez velike pompe odnosno objašnjenja i deklarisanja ta svečanst u Beogradu moga da odrzi (simbolično) dan ranije ili kasnije. Ne zelim ovom prilikom da komentarišem činjenicu da se jednom bivšem predsedniku Srbije i SRJ već sudi i za genocid u Hagu. To bi gospoda u Beogradu ipak morala da zna. Dakle skandalozno je i to ostaje činjenica. Jer ovako ispada da je Milošević bio predsednik neke X zemlje a ne Srbije. Njegov proces je u toku a nezna se ishod procesa. Diplomatija je u ovom trnutku sigurno vrlo vazna. Mislim da je Milošević ipak deo srpske istorije koja je neizbrisiva, isto kao i Djindjić. Tu nema menjanja istorijskih činjenica, bez obzira svidjalo se to nekome ili ne.

mirko

pre 19 godina

Citajuci komentare stvarno sam se razocarao na to sektasenje, uopstavanje i umanjivanje najveceg zlocina u Evropi posle Drugog svetskog rata...
Kao kakve veze Srbija ima sa tim, koliko je ovde ratova vec bilo...
STRASNO je koliko ljudi nisu spremni da se suoce sa prosloscu, dakle kolektivna amnezija i zaborav...
Toga dana (tih dana) je oko sedam hiljda ljudi ubijeno na UNAPRED SMISLJEN I ORGANIZOVAN NACIN, sto ovaj zlocin razlikuje od svih zlocina koji su se desili u proteklim ratovima i cini ga posebno teskim i strasnim.
Ucesce Srbije u ratu u BiH, kao i u ovom zlocinu je neosporno, ali najstrasnije od svega, bar za mene, je ovo cutanje i zaborav ove demokratske i obrazovane Srbije.
Ta Srbija je trebala da podseti Tadica i sve nas na 11.jul!
Neka vam Bog oprosti!
Svima!

Marko

pre 19 godina

inauguracija predsednika srbije, cak i demokratskog, na dan komemoracije masakra u srebrenici mi izgleda kao - najblaze receno - emotivno neinteligentan potez. neka me boris uveri u suprotno...

GuC

pre 19 godina

Moglo je biti vise sluha zaista, ali to nije skandalozno...ovo je maliciozno, jer je Boris Tadic zaista poslednja osoba na koju "Avaz" može pokazati prstom. Ova vlast nije prosti nastavak vlasti "jedne zemlje" koje je vršila zločin nad muslimanima. To je bio gradjanski rat u rukama Slobodana, Alije i Franje i sličnih, i čije smo svi bili žrtve, što svi previdjaju. Niko nas nije pitao pre nego je naredio taj stravičan pokolj. Zato ne brkajte stvari, ne budite maliciozni i tražiti dlaku gde je nema.
Porodicama žrtava izjavljujem duboko saučešće, i nemojte misliti da nismo svesni veličine zločina. Jesmo, samo ćutanje i sa druge strane o zločoinima nad srpskim življem stvara tu odvratnu atmosferu :vaše i naše žrtve. Još će mnogo vremena proći dok se rane ne zacele.

vozi

pre 19 godina

Ja se prvi slazem da su slocini poput onih u Srebrenici najveca Srpska sramota i da svako ko je odgovoran za ta gnusna ubistva mora odgovarati. Ali se isto tako bojim da Tadic nije jos ni postao predsednik a vi vec spravljate afere. Zasto ovima iz Bosne i ovim Srpskim patriotama odgovara da se gradi jaz izmedju stanovnika i njihovog novog demokratskog predsednika? Pustite coveka na miru da svojim buducim delovanjem pokaze koliko mu je stalo da do sukoba vise nikad ne dodje. Adje okomite se na nekog drugog, npr. onog Kostunicu koji ni ne pomislja da pred sud stavi one najodgovornije za ova zlodela. Mir medju zivima, pokoj dusi svakog dana.

Milan

pre 19 godina

Tokom 4 godine rata u BiH (plus ´91 u Hrvatskoj) toliko je bilo dana ubistava i zlocina sa svih strana da je vrlo tesko naci neki "slobodan" dan za inauguraciju Tadica. Nesrecnim slucajem se to potrefilo sa najvecim muslimanskim stradanjem u tom ratu (mada, koliko se ja secam, pokolj Srebrenicana nije bio samo 1 dan - cini mi se da su bila 3 dana), tako da, kad vec neko hoce da trazi dlaku u jajetu mogao bi da kaze, u slucaju da je inauguracija bila predvidjena za dan kasnije, 12-i, da bi bilo neprimereno da Tihic direktno sa komemoracije Srebrenicanina ide na Tadicevu inauguraciju, koja je navodno neki veseli cin. Koliko sam ja obavesten, ta inauguracija je vrlo skroman cin, cini mi se cak ni Skupstina Srbije nece biti sazvana. Dakle, dragi moj Nedzade, nece biti nikakvog senlucenja, niti nekog zestokog derneka, mozes mirno da spavas sto se toga tice. Druga stvar, da su Muslimani iz BiH manje gledali sta rade Srbi s ove strane Drine i vise pokusavali da se dogovore sa svojim Srbina, garantovano mi danas ne bismo spominjali 11-07 kao dan velikog stradanja Srebrenicana.

Djukan

pre 19 godina

Ne razumem mnoge komentare kao ni pisanje sarajevske stampe, kakve veze imainuguracija Predsednika Republike i Srebrnica. Inauguracija nije cin slavlja vec strogo formalni cin. Mislim da je neprimereno to spajati sa inauguracijom, uz pun pijetet prema nevinim zrtvama za koje je kriv Milosevic i Mladic a ne srpski narod i Srbija.

Nenad

pre 19 godina

Vreme je da komsije pocnu da se bave svojim unutrasnjim pitanjima a ne nasim. Prvo, jos nisam video dokaz da je vojska bivse-yu ucestvovala u desavanju u Srebrenici. Drugo, niko ne spominje Nasera Orica i pokolje koje je on vrsio u okolini Srebrenice sve do pada iste. Da li na svaki datum upada njegovih koljaca BiH treba da obustavi sve drzavne procese (ne pokusavam da poredim velicinu zlocina ali njih niko ne spominje). Vreme je da se Federacija BiH pozabavi sa svojim koljacima kao sto se mi suocavamo sa nasim, da zakopamo ratne sekire i da pokusamo da izgradimo dobre komsijske odnose. Hipofiza, zaboravljas da je optuzeni nevin dok se krivica ne dokaze... Mirko, a Jasenovac je bio impulsni pokolj????

Bosna Ponosna

pre 19 godina

Sumnjam da je bilo bilo kakve zle misli ili nakane da se datum inauguracije poklopi sa datumom odavanja pocasti pobijenim ljudima u Srebrenici. Mislim da je bilo rijec o cistoj koincidenciji. Osobi ili osobama koje su utvrdile taj datum, vjerujem, nije bilo ni na kraj pameti da ce izazvati ovakvu reakciju, a nije im, siguran sam, to ni bila namjera. Ruku na srce, malo je kome taj datum urezan u pamcenje osim nama, gradjanima BiH i stoga ne mozemo ocekivati od svakoga u svijetu da razmislja na isti nacin kao i mi.

Miso

pre 19 godina

Besmislena malicioznost bosanskih medija ne bi trebalo da zabrinjavaju Tadica ,pa zar nismo mi dve drzave vec dugo pre Srebrenickog "masakra zbog masakra". U tom slucaju trebalo bi paziti i pomno pratiti datume raznih masakra od Nigerije, Tijenanmena, Ausvica, Dahaua i ostalih stratista, kojih je vise u istoriji covecanstva negoli dana u godini.Da hipokrizija bude veca zasto se nasa braca Muslimani pored nasih srpskih ne prisete i svojih sramota ,Koritska jama, Rzani do, Fazlagic kula, pa ne kazu koju rec utehe nama ciji su najmiliji stradali ni krivi ni duzni. Morali bi malo detaljnije da razmisle o svemu i ne ispuste nista prije negoli osude Tadicevu, vjerujem nenamjernost da povredi bilo koga i na bilo kakav nacin. Vjerujem da mu je na umu jedina misao da Srbija za cekanje vremena nema.

Sasa

pre 19 godina

Muka mi je od ovih komentara. Zlocin je zlocin pa bio on uradjen prije ili poslije drugog svjetskog rata. Svaki zlocin treba da se tretira kao zlocin on se ni na koji nacin i nicim ne moze opravdati i svakiod tih zlocina mora da ima istu tezinu. S druge strane da li iko operise sa tacnim podacima koliko je zaista zrtava bilo u Srebrenici. Kad neko iznese podatak kao na primjer 7211 zrtava onda mozemo to da prihvatimo ali podaci Harisa Silajdzica kao 100000 silovanih Muslimanki nikad nece biti prihvaceni. S druge strane neka se Nedzad i nemu slicnim zapitaju koliko su Ustase (citaj Muslimani i Hrvati zajedno sa Nemcima) ubili Srba i sve dok oni ne izvinu za te zlocine nece biti ni pomirenja.

Kiza

pre 19 godina

Komsije Bosanci nikako da shvate neke stvari. Zlocin u Srebrenici je naredio monstrum (a ne srpski narod) a oroze su povlacile obicne ubice (a ne srpski narod). Nazalost mnoge ubice i dalje setaju medju nama, nema sanse da ih sve pohvataju.
Ali isto tako i N. Oric nije sam klao civile u okolini Srebrenice.
A kakve veze ima Tadic i njegova inauguracija sa gomilom obicnih izroda i ubica, to je komsije izgleda samo vama jasno.

Dragomir

pre 19 godina

Nije bezobrazno imati za dan armije dan masakra nevinih vojnika koji su se prema dogovoru sa Muslimanskom vladom FBiH povlacili iz Tuzle da bi besramno bili ubijani po ulicama Tuzle kao psi.

Kapitalista

pre 19 godina

Uz sve duzno postovanje svima potpisanima i nepotpisanima.
Citajucu ovaj clanak i komentare, jos jednom me je sramota sto sam sa tih prostora. Zverske zlocine cinimo jedni nad drugima vec oko 700 godina - menjaju se samo metode, imena i mesta. Sve sto ostavljamo iza sebe je smrt, plac i prezir. I na kraju krvoprolica, prozivamo jedni druge, trazimo krivce, ostetu i osvetu. Zbog cega? U ime Boga, etnicke pripadnosti i poluplodne zemlje koja je nekada pripadala nekome...
Dokle vise!!! Odrastao sam gledajuci ratove, zrtve i ubice, heroje-zlocince, decu bez roditelja, mladice bez ruku i nogu, uplakane majke... Zar da nam deca rastu robujuci istoj mrznji koju su nama kao deci usadili.
Nemojte, molim vas!!! U ime Boga, krstili se ili klanjali, nemojte!!!

Vlada

pre 19 godina

Mozda bi u BiH trebali da raspisu referendum da li uopste Srbija treba da ima predsednika. Ako kazu ne, Borise, nikako nemoj protiv njihove volje...

Dušan

pre 19 godina

Boris Tadić se već odredio prema Srebrenici, mada bi trebalo da to češće ponavlja, kao i da bude precizniji i oštriji. Ipak, zahtev da Srbija svakog 11. jula stane, da se ne igraju utakmice, ne održavaju koncerti, ne proglašavaju izabrani funkcioneri - nerealan je, uz sve poštovanje prema žrtvama srebreničkog zločina i prema njihovim porodicama. Ko god od funkcionera BiH uzmogne doći na inauguraciju Tadića 11. jula ove godine - dobrodošao je, a ostale treba smatrati opravdano odsutnim. Kao što je red i da neko od visokih funkcionera Srbije i SCG tog dana umesto u Skupštinu Srbije ode u Srebrenicu.

sasa

pre 19 godina

Alo, Bosna, bolan, paranoici, koji vam je andrak? Samo je cekao Tadic da ugodi na 11. da se inaugurise! Nemojte, ako za Alaha znate da u ovome trazite zlu nameru!

dule@cubicle

pre 19 godina

vrlo cudno i suludo zameranje sarajevskih novina. vise nismo u istoj drzavi pa da istovremeno obelezavamo pojedine datume.
I kakve su to gluposti da je neko iz Srbije naredio bilo sta da se uradi u Srebrenici?
Prilicno uvredljivo za Srbiju da se BIH Federacija mesa u unutrasnje stvari Srbije. Oni bi bili valjda srecni da se postavlja neki sultanov predstavnik u Beogradu.

danijel

pre 19 godina

nazalost, uvijek ista tipicna nacionalisticka prica: zlocin nad "mojom" grupom je veci od zlocina nad "tvojom", i zato sam ja veca zrtva od tebe. pozicija zrtve je udobna, i svatko je voli. najlakse je govoriti iz pozicije zrtve. samo sto je nemoguce zauzeti tu poziciju "apsolutne" zrtve. pomalo smijesno, ili pak tuzno, je citati ove prethodne postove, gdje se stalno nastoji dokazati da "tvoja" zrtva nije nista prema "mojoj". narocito pogadjaju cinicni komentari o tome da su ionako svaki dan nekakve obljetnice, pa, boze moj, necemo se valjda obazirati sta se dogadja tamo negdje u nekakvoj ruandi.

Aleksandar

pre 19 godina

Ja sam rodjen 11. jula 1977.
Da li treba da pocnem da pravim rodjendansku zurku 12. jula zato sto je na moj rodjendan bio masakr u Srebrenici?
Pa Nemci nikada ne bi inagurisali predsednika kada bi se upravljali po tome kada su im dede pocinile neki zlocin u prvom ili drugom svetskom ratu.

Dovla

pre 19 godina

Ceo srpski narod im je kriv. "Mi" smo "njima" i "oni" su "nama" cinili zla. Izgleda da ni jedna ni druga strana nikada nece preci preko toga i reci: Sta je bilo, bilo je, 'ajmo dalje... Gresile su obe strane, ne samo mi. Ne mozemo mi biti jedini krivi za sve sto se izdesavalo.

sheky b.

pre 19 godina

Aman ljudi, na Balkanu je u poslednjih 130 godina bilo toliko ratova, bitaka i prolivanja krvi da je svaki dan obeležen nekim krvoprolićima... i sad zbog toga novi predsednik ne bi trebalo ni da bude postavljen... svašta, kakve veze ima Tadić sa zločinom u Srebrenici!

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Nazalost, 11 jul je dramatican dan za Srebrenicu u Republici Srpskoj koja pripada drzavi BiH. U Republici Srbiji, drugoj drzavi, s'druge strane reke Drine (medjunarodne drzavne granice) ce se tog dana inaugurisati predsednik. Za Srebrenicu nije kriva Srbija, nije kriv Predsednik Tadic niti demokratske vlasti Srbije, cak nije formalno dokazana krivica bivseg diktatora Srbije Slobodana Milosevica, zato ne vidim u cemu bi formalno bio skandal sto ce Srbija formalno da obavi jedan demokratski cin inaugurisanje njenog predsednika. Novinari ne bi trebali vise da pljuju po Srbiji za sve i svasta i da u svacem nadju razlog za demonizaciju.

Душан

pre 19 godina

Заиста не видим какве везе имају та два догађаја! Сматрам себе за човека са прилично добрим општим образовањем, али заиста нисам знао да је 11. јул дан страдања у Сребреници! Исто тако претпостављам да су службеници протокола Владе Србије превидели тај податак! Ако Аваз покушава да то представи као намерну провокацију, онда је то заиста злонамерно!

Vlada

pre 19 godina

Zelim da verujem da je u pitanju jos jedan "paceraj" SCG-diplomatije i nerafiniranost u vodjenju drzavne politike! Sve ostalo bi bilo eticki i moralno neprihvatljivo!

Ivan

pre 19 godina

Izgleda da nismo samo mi osudjeni na Internacionale, Kurire i slične novine koje objavljuju tekstove sa naslovima tipa: Skandalozno, Senzacionalno, Nečuveno, Da li možete da verujete... Čudi me da jedan list sa dugom tradicijom, poput Oslobodjenja, to sebi dopušta. No, najveći problem nije u senzacionalističkom naslovu, već u samom tekstu koji potpuno ignoriše političku zbilju - svima koji to žele da znaju dobro je poznat stav DS i Borisa Tadića prema ratnim zločinima, saradnji sa Hagom i drugim škakljivim pitanjima od kojih većina drugih političara u ovoj zemlji pokušava da pobegne. Čitava priča, zapravo, liči na tiho navijanje albanskih političara za Tomislava Nikolića na prošlim izborima - sve je lakše kada Srbiju predvodi neko ko nije toliko demokrata, ni toliko popularan u svetu.

igor

pre 19 godina

Ovo pokazuje kolika je svijest o počinjenim zločinima u većine Srba, a na moje veliko iznenađenje i u Tadića. Naravno da on nije izravno povezan sa tom tragedijom, ali je nju neko počinio i u njegovo ime, a što je još gore nakon toga je nastala sramotna šutnja. Umjesto da na taj dan posjeti Srebrenicu i na koljenima se ispriča bosanskim Muslimanima za najveći zločin počinjen u ime srpstva, on se inauguriše za predsjednika koji će kao voditi Srbiju u novo doba.

love

pre 19 godina

Zivot ne sme stati. Mozda je bas na taj dan najpotrebnije da se osimbolici jedan novi humaniji pocetak Srpkog drustva. Rane u moralnih ljudi se nece lako izleciti ni na taj dan ni na bilo koji drugi. Sto se desilo bilo je strasno. Zaboraviti takodje ne smemo. Neponovilo se vise. Vazan je zivot, a ne dan kao datum.

Dex

pre 19 godina

Uz svo zgrazavanje nad zlocinom pocinjenim u Srebrenici, vreme je da se gospoda iz federacije pozabave zlocincima iz vlastitog dvorista a ne da non-stop gledaju preko plota. Ratna propaganda Oslobodjenja i tvBiH nije bila na nivou RTS/HRT ali nisu puno zaostajali. A to se pokazalo i u ovom "skandaloznom" tekstu.

Djordje Odavic

pre 19 godina

Strashno je shto se desilo u Srebrenici. To ce biti vecna sramota srpskog naroda, ali vreme je da i mi i oni krenemo napred. Ako oni budu povlacili Srebrenicu kao argument, mi cemo Kravice, pa ce oni Focu, a mi cemo Tuzlu....i tako je najbolje da odmah iskopamo kalashnjikove, pa da se pokoljemo josh jednom, na sveopshtu radost sveta. Manite se braco muslimani nas i krvave proshlosti, pa da ponovo idemo na more i jurimo cehinjice u "zaostrog u kampu"

Srdjan

pre 19 godina

Sta lupaju neki ovde? Sto sam ja ili Tadic duzni da se na kolenima ispricavamo muslimanima iz Bosne? Ti veliki humanisti bi bolje bilo da se ugledaju na rukovodstvo Srpske i bar priznaju da su muslimanske snage sistematski ubijali srpski narod.
Ali zaista ne vidim kakve veze ima Srbija sa tim, treba li i seik Saudi Arabije da dodje i izvini se Srbima jer je njegovim novcem kupovano oruzje kojim su ubijani nevini Srbi?
Dogadjaje u BiH, bosanci treba najpre da rese medjusobom, a onda da krive nekog drugog spolja.

Elliott

pre 19 godina

Tadic verovatno nije nije imao u vidu taj datum kada je odredjen dan za
inauguraciju. Diplomatski bi bilo da promeni termin. Za izvinjavanje je jos rano
jer u Srbiji jos nema grize savesti. A doci ce i to na red.

Misha

pre 19 godina

Da je u pitanju Toma NIkolic, onda bi takav kontekst ustolicenja za predsednika mogao da se sumnjici i kritikuje kao izraz Tominog prezira prema populaciji koja se nije pokazala njegovog dostojnim poverenja, uprkos sto je od njega dobila dva kompjutera, a kako je u pitanju Boris Tadic, jedan od retkih ljudi koji smatra da Srebrenica nije junacki podvig sprskog naroda, onda je ovakvo predstavljanje njegovog ustolicenja na dan 11. jula potpuno besmisleno.

Pedja

pre 19 godina

Ma ne mora Sulejman ni da dođe. Jok, nego će komšije da određuju kad će da bude inauguracija. I svaki bi mogao da se seti da ni 12. juli nije podoban datum. A što skandaloznosti tiče, i mi smo se zgražavali, mnogo više nego oni.
SAMO NAPRED BORISE !

Nedzad

pre 19 godina

Srebrenica nije samo jedan od zlocina, nego najveci srpski i bilo ciji zlocin u Evropi poslije II svjetskog rata. Zlocin koji je uzdrmao holandsku vladu iako ga Holandija nije pocinila, ali se zato srpskoj vladi nista nije desilo. Niko ni od nas Bosanaca ne bi ocekivao od predsjednika, recimo, Grcke da promijeni svoje planove zbog Srebrenice iako nije sigurno da nije bilo i grckih dobrovoljaca medju onim koji su ucestvovali u tom zlocinu. S druge strane ako postajes predsjednik drzave cije su vlasti ako ne naredile, ono barem sponzorisale zlocin, bilo bi ljudski i politicki pametno da to uzmes u obzir. Meni licno je svejedno kada ce Tadic biti inaugurisan, jer on jeste predsjednik neke druge zemlje, samo ako on tu svoju zemlju zadrzi od daljeg mijesanja u unutrasnje bosanske stvari. Ne treba zaboraviti da se Tadic predstavlja kao Djindjicev nasljednik i neko ko ce nastaviti njegovu politiku, a taj isti Djindjic je svojevremeno okretao volove na Palama dok su njegovi domacini sprovodili zlocine po Bosni.

Hipofiza

pre 19 godina

Poštovane čitatelji B92,
mislim da je krajnje vreme da se otvori enciklopedija i da se vidi šta je to genocid, jer uvidjam, čitajući vesti, da mnogi nemaju pojma o čemu se tu radi.
S druge strane čitateljsvo vrlo lapidarno replazi preko vesti, a komentariše iste. Elem svakog 11.Jula se sahranjuju iz Srebrenice u zajedničke grobnice. Povodom proglašenja predsednika 11.jula pozvani su izmedju ostalih i zvaniočnici BiH da dodju u Beograd, a na isti dan se sahranjuju u Srebrenici.
Predsednika Srbije je bilo i biće ih, a genocid je nešto što je raritet koji je eto, koji slučajem već dokazan u Hagu ovodom aktulnih dogadjaja (slučaj Krstić). Da je zvanični Beograd imao samo malo diplomatskog sluha, ćutke bi se iz bez velike pompe odnosno objašnjenja i deklarisanja ta svečanst u Beogradu moga da odrzi (simbolično) dan ranije ili kasnije. Ne zelim ovom prilikom da komentarišem činjenicu da se jednom bivšem predsedniku Srbije i SRJ već sudi i za genocid u Hagu. To bi gospoda u Beogradu ipak morala da zna. Dakle skandalozno je i to ostaje činjenica. Jer ovako ispada da je Milošević bio predsednik neke X zemlje a ne Srbije. Njegov proces je u toku a nezna se ishod procesa. Diplomatija je u ovom trnutku sigurno vrlo vazna. Mislim da je Milošević ipak deo srpske istorije koja je neizbrisiva, isto kao i Djindjić. Tu nema menjanja istorijskih činjenica, bez obzira svidjalo se to nekome ili ne.

mirko

pre 19 godina

Citajuci komentare stvarno sam se razocarao na to sektasenje, uopstavanje i umanjivanje najveceg zlocina u Evropi posle Drugog svetskog rata...
Kao kakve veze Srbija ima sa tim, koliko je ovde ratova vec bilo...
STRASNO je koliko ljudi nisu spremni da se suoce sa prosloscu, dakle kolektivna amnezija i zaborav...
Toga dana (tih dana) je oko sedam hiljda ljudi ubijeno na UNAPRED SMISLJEN I ORGANIZOVAN NACIN, sto ovaj zlocin razlikuje od svih zlocina koji su se desili u proteklim ratovima i cini ga posebno teskim i strasnim.
Ucesce Srbije u ratu u BiH, kao i u ovom zlocinu je neosporno, ali najstrasnije od svega, bar za mene, je ovo cutanje i zaborav ove demokratske i obrazovane Srbije.
Ta Srbija je trebala da podseti Tadica i sve nas na 11.jul!
Neka vam Bog oprosti!
Svima!

Marko

pre 19 godina

inauguracija predsednika srbije, cak i demokratskog, na dan komemoracije masakra u srebrenici mi izgleda kao - najblaze receno - emotivno neinteligentan potez. neka me boris uveri u suprotno...

GuC

pre 19 godina

Moglo je biti vise sluha zaista, ali to nije skandalozno...ovo je maliciozno, jer je Boris Tadic zaista poslednja osoba na koju "Avaz" može pokazati prstom. Ova vlast nije prosti nastavak vlasti "jedne zemlje" koje je vršila zločin nad muslimanima. To je bio gradjanski rat u rukama Slobodana, Alije i Franje i sličnih, i čije smo svi bili žrtve, što svi previdjaju. Niko nas nije pitao pre nego je naredio taj stravičan pokolj. Zato ne brkajte stvari, ne budite maliciozni i tražiti dlaku gde je nema.
Porodicama žrtava izjavljujem duboko saučešće, i nemojte misliti da nismo svesni veličine zločina. Jesmo, samo ćutanje i sa druge strane o zločoinima nad srpskim življem stvara tu odvratnu atmosferu :vaše i naše žrtve. Još će mnogo vremena proći dok se rane ne zacele.

vozi

pre 19 godina

Ja se prvi slazem da su slocini poput onih u Srebrenici najveca Srpska sramota i da svako ko je odgovoran za ta gnusna ubistva mora odgovarati. Ali se isto tako bojim da Tadic nije jos ni postao predsednik a vi vec spravljate afere. Zasto ovima iz Bosne i ovim Srpskim patriotama odgovara da se gradi jaz izmedju stanovnika i njihovog novog demokratskog predsednika? Pustite coveka na miru da svojim buducim delovanjem pokaze koliko mu je stalo da do sukoba vise nikad ne dodje. Adje okomite se na nekog drugog, npr. onog Kostunicu koji ni ne pomislja da pred sud stavi one najodgovornije za ova zlodela. Mir medju zivima, pokoj dusi svakog dana.

Milan

pre 19 godina

Tokom 4 godine rata u BiH (plus ´91 u Hrvatskoj) toliko je bilo dana ubistava i zlocina sa svih strana da je vrlo tesko naci neki "slobodan" dan za inauguraciju Tadica. Nesrecnim slucajem se to potrefilo sa najvecim muslimanskim stradanjem u tom ratu (mada, koliko se ja secam, pokolj Srebrenicana nije bio samo 1 dan - cini mi se da su bila 3 dana), tako da, kad vec neko hoce da trazi dlaku u jajetu mogao bi da kaze, u slucaju da je inauguracija bila predvidjena za dan kasnije, 12-i, da bi bilo neprimereno da Tihic direktno sa komemoracije Srebrenicanina ide na Tadicevu inauguraciju, koja je navodno neki veseli cin. Koliko sam ja obavesten, ta inauguracija je vrlo skroman cin, cini mi se cak ni Skupstina Srbije nece biti sazvana. Dakle, dragi moj Nedzade, nece biti nikakvog senlucenja, niti nekog zestokog derneka, mozes mirno da spavas sto se toga tice. Druga stvar, da su Muslimani iz BiH manje gledali sta rade Srbi s ove strane Drine i vise pokusavali da se dogovore sa svojim Srbina, garantovano mi danas ne bismo spominjali 11-07 kao dan velikog stradanja Srebrenicana.

Djukan

pre 19 godina

Ne razumem mnoge komentare kao ni pisanje sarajevske stampe, kakve veze imainuguracija Predsednika Republike i Srebrnica. Inauguracija nije cin slavlja vec strogo formalni cin. Mislim da je neprimereno to spajati sa inauguracijom, uz pun pijetet prema nevinim zrtvama za koje je kriv Milosevic i Mladic a ne srpski narod i Srbija.

Nenad

pre 19 godina

Vreme je da komsije pocnu da se bave svojim unutrasnjim pitanjima a ne nasim. Prvo, jos nisam video dokaz da je vojska bivse-yu ucestvovala u desavanju u Srebrenici. Drugo, niko ne spominje Nasera Orica i pokolje koje je on vrsio u okolini Srebrenice sve do pada iste. Da li na svaki datum upada njegovih koljaca BiH treba da obustavi sve drzavne procese (ne pokusavam da poredim velicinu zlocina ali njih niko ne spominje). Vreme je da se Federacija BiH pozabavi sa svojim koljacima kao sto se mi suocavamo sa nasim, da zakopamo ratne sekire i da pokusamo da izgradimo dobre komsijske odnose. Hipofiza, zaboravljas da je optuzeni nevin dok se krivica ne dokaze... Mirko, a Jasenovac je bio impulsni pokolj????

Bosna Ponosna

pre 19 godina

Sumnjam da je bilo bilo kakve zle misli ili nakane da se datum inauguracije poklopi sa datumom odavanja pocasti pobijenim ljudima u Srebrenici. Mislim da je bilo rijec o cistoj koincidenciji. Osobi ili osobama koje su utvrdile taj datum, vjerujem, nije bilo ni na kraj pameti da ce izazvati ovakvu reakciju, a nije im, siguran sam, to ni bila namjera. Ruku na srce, malo je kome taj datum urezan u pamcenje osim nama, gradjanima BiH i stoga ne mozemo ocekivati od svakoga u svijetu da razmislja na isti nacin kao i mi.

Miso

pre 19 godina

Besmislena malicioznost bosanskih medija ne bi trebalo da zabrinjavaju Tadica ,pa zar nismo mi dve drzave vec dugo pre Srebrenickog "masakra zbog masakra". U tom slucaju trebalo bi paziti i pomno pratiti datume raznih masakra od Nigerije, Tijenanmena, Ausvica, Dahaua i ostalih stratista, kojih je vise u istoriji covecanstva negoli dana u godini.Da hipokrizija bude veca zasto se nasa braca Muslimani pored nasih srpskih ne prisete i svojih sramota ,Koritska jama, Rzani do, Fazlagic kula, pa ne kazu koju rec utehe nama ciji su najmiliji stradali ni krivi ni duzni. Morali bi malo detaljnije da razmisle o svemu i ne ispuste nista prije negoli osude Tadicevu, vjerujem nenamjernost da povredi bilo koga i na bilo kakav nacin. Vjerujem da mu je na umu jedina misao da Srbija za cekanje vremena nema.

Sasa

pre 19 godina

Muka mi je od ovih komentara. Zlocin je zlocin pa bio on uradjen prije ili poslije drugog svjetskog rata. Svaki zlocin treba da se tretira kao zlocin on se ni na koji nacin i nicim ne moze opravdati i svakiod tih zlocina mora da ima istu tezinu. S druge strane da li iko operise sa tacnim podacima koliko je zaista zrtava bilo u Srebrenici. Kad neko iznese podatak kao na primjer 7211 zrtava onda mozemo to da prihvatimo ali podaci Harisa Silajdzica kao 100000 silovanih Muslimanki nikad nece biti prihvaceni. S druge strane neka se Nedzad i nemu slicnim zapitaju koliko su Ustase (citaj Muslimani i Hrvati zajedno sa Nemcima) ubili Srba i sve dok oni ne izvinu za te zlocine nece biti ni pomirenja.

Kiza

pre 19 godina

Komsije Bosanci nikako da shvate neke stvari. Zlocin u Srebrenici je naredio monstrum (a ne srpski narod) a oroze su povlacile obicne ubice (a ne srpski narod). Nazalost mnoge ubice i dalje setaju medju nama, nema sanse da ih sve pohvataju.
Ali isto tako i N. Oric nije sam klao civile u okolini Srebrenice.
A kakve veze ima Tadic i njegova inauguracija sa gomilom obicnih izroda i ubica, to je komsije izgleda samo vama jasno.

Dragomir

pre 19 godina

Nije bezobrazno imati za dan armije dan masakra nevinih vojnika koji su se prema dogovoru sa Muslimanskom vladom FBiH povlacili iz Tuzle da bi besramno bili ubijani po ulicama Tuzle kao psi.

Kapitalista

pre 19 godina

Uz sve duzno postovanje svima potpisanima i nepotpisanima.
Citajucu ovaj clanak i komentare, jos jednom me je sramota sto sam sa tih prostora. Zverske zlocine cinimo jedni nad drugima vec oko 700 godina - menjaju se samo metode, imena i mesta. Sve sto ostavljamo iza sebe je smrt, plac i prezir. I na kraju krvoprolica, prozivamo jedni druge, trazimo krivce, ostetu i osvetu. Zbog cega? U ime Boga, etnicke pripadnosti i poluplodne zemlje koja je nekada pripadala nekome...
Dokle vise!!! Odrastao sam gledajuci ratove, zrtve i ubice, heroje-zlocince, decu bez roditelja, mladice bez ruku i nogu, uplakane majke... Zar da nam deca rastu robujuci istoj mrznji koju su nama kao deci usadili.
Nemojte, molim vas!!! U ime Boga, krstili se ili klanjali, nemojte!!!

Vlada

pre 19 godina

Mozda bi u BiH trebali da raspisu referendum da li uopste Srbija treba da ima predsednika. Ako kazu ne, Borise, nikako nemoj protiv njihove volje...

Dušan

pre 19 godina

Boris Tadić se već odredio prema Srebrenici, mada bi trebalo da to češće ponavlja, kao i da bude precizniji i oštriji. Ipak, zahtev da Srbija svakog 11. jula stane, da se ne igraju utakmice, ne održavaju koncerti, ne proglašavaju izabrani funkcioneri - nerealan je, uz sve poštovanje prema žrtvama srebreničkog zločina i prema njihovim porodicama. Ko god od funkcionera BiH uzmogne doći na inauguraciju Tadića 11. jula ove godine - dobrodošao je, a ostale treba smatrati opravdano odsutnim. Kao što je red i da neko od visokih funkcionera Srbije i SCG tog dana umesto u Skupštinu Srbije ode u Srebrenicu.

sasa

pre 19 godina

Alo, Bosna, bolan, paranoici, koji vam je andrak? Samo je cekao Tadic da ugodi na 11. da se inaugurise! Nemojte, ako za Alaha znate da u ovome trazite zlu nameru!

dule@cubicle

pre 19 godina

vrlo cudno i suludo zameranje sarajevskih novina. vise nismo u istoj drzavi pa da istovremeno obelezavamo pojedine datume.
I kakve su to gluposti da je neko iz Srbije naredio bilo sta da se uradi u Srebrenici?
Prilicno uvredljivo za Srbiju da se BIH Federacija mesa u unutrasnje stvari Srbije. Oni bi bili valjda srecni da se postavlja neki sultanov predstavnik u Beogradu.

danijel

pre 19 godina

nazalost, uvijek ista tipicna nacionalisticka prica: zlocin nad "mojom" grupom je veci od zlocina nad "tvojom", i zato sam ja veca zrtva od tebe. pozicija zrtve je udobna, i svatko je voli. najlakse je govoriti iz pozicije zrtve. samo sto je nemoguce zauzeti tu poziciju "apsolutne" zrtve. pomalo smijesno, ili pak tuzno, je citati ove prethodne postove, gdje se stalno nastoji dokazati da "tvoja" zrtva nije nista prema "mojoj". narocito pogadjaju cinicni komentari o tome da su ionako svaki dan nekakve obljetnice, pa, boze moj, necemo se valjda obazirati sta se dogadja tamo negdje u nekakvoj ruandi.

Aleksandar

pre 19 godina

Ja sam rodjen 11. jula 1977.
Da li treba da pocnem da pravim rodjendansku zurku 12. jula zato sto je na moj rodjendan bio masakr u Srebrenici?
Pa Nemci nikada ne bi inagurisali predsednika kada bi se upravljali po tome kada su im dede pocinile neki zlocin u prvom ili drugom svetskom ratu.

Dovla

pre 19 godina

Ceo srpski narod im je kriv. "Mi" smo "njima" i "oni" su "nama" cinili zla. Izgleda da ni jedna ni druga strana nikada nece preci preko toga i reci: Sta je bilo, bilo je, 'ajmo dalje... Gresile su obe strane, ne samo mi. Ne mozemo mi biti jedini krivi za sve sto se izdesavalo.