Sednica Saveta do kraja nedelje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2004.

13:21

Default images

Još uvek nije poznato kada će četvorici generala, optuženim pred Haškim tribunalom, biti upućeni sudski pozivi.

Prema rečima portparola Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, Sonje Prostran, ovaj kao i svi postupci za ratne zločine su tajni i javnost neće biti obaveštena o toku procedure.

Sonja Prostran objašnjava da je uloga suda da utvrdi da li su ispunjeni svi uslovi za izručenje optuženih pred haškim tribunalom. Na rešenje istražnog sudije, optuženi ili tužilac mogu uložiti žalbu o kojoj konačno rešenje donosi tročlano Veće sudija. "To rešenje koje donese krivično-raspravno veće je pravosnažno i izvršno, što znači da se protiv tog rešenja ne mogu ulagati vanredna pravna sredstva. Takvo rešenje dostavlja se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i, shodno odredbi člana 31 Zakona o saradnji SCG sa Međunarodnim krivičnim tribunalu za bivšu Jugoslaviju, rešenje o predaja lica Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, donosi Ministarstvo za ljudksa i manjinska prava. To rešenje je konačno, jer se protiv njega ne može voditi upravni spor", rekla je Prostran.

Sonja Prostran navodi da Sud ne zna kakvo bi pravno dejstvo mogao da ima eventualni stav Vlade Srbije da nisu ispunjeni uslovi za izručenje, odnosno da li bi takav zaključak  bio obavezujući za sudske organe.

Prema najavama, prva sednica Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, na kojoj će se savet izjasniti o izručenju četiri generala, biće održana do kraja nedelje. Ministar za ljudska i manjinska prava i član ovog Saveta Rasim Ljajić najavio je da će o konstituisanju saveta prvo razgovarati sa predsednikom državne zajednice.

Ljajić kaže da bi ipak bilo najbolje da se generali dobrovoljno predaju: "To bi sprečilo političku radikalizaciju, to bi sprečilo ponovno otvaranje debate na temu ko je izdajnik, ko je patriota, ko je izručio generale, ko se protivio izručenju... Za ukupnu političku stabilnsot, za političku relaksaciju u SCG bi bilo veoma važno da se oni dobrovoljno predaju. Osim toga, mislim da bi ti bilo važno i sa stanovišta njihovog interesa, jer to bi povećalo naše šanse u borbi da omogućimo ili da se oni brane sa slobde, ili da budu procesuirani pred domaćim sudovima", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: