MK komerc negira dvojne fakture

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2004.

15:38

Default images

Novosadska firma MK komerc negirala je da je prilikom uvoza opreme za šećerane vodila duple fakture i tako ostvarila materijalnu dobit od 3,2 miliona dolara. "Ne postoje duple fakture, već dva ugovorna odnosa od kojih se prvi odnosi na spoljnotrgovinski posao hrvatske šećerane iz Belja i "Maksel atlantika", a drugi izmedju te američke firme i MK komerca", navodi se u saopštenju. MK komerc ističe da su ti poslovi apsolutno zakoniti, da su prethodno prijavljeni carinskim organima i da su realizovani preko poslovnih banaka.

Inače, vođenje duplih faktura je jedan od najčešćih načina za izbegavanje poreza i carina u našoj zemlji. “Lažne fakture, veoma često, služe i za nelegalno iznošenje novca iz zemlje, jer se, na primera, pojedina uvezena roba prikazuje kao da košta mnogo više, nego što je njena realna vrednost”, kaže za B92 Vekoslav Šošević, sekretar udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije. “Treća stvar može biti da se cela ova nezakonita operacija obavlja preko fantomskih firni, koje isporučuju lažne fakture i koje pri daljoj operaciji u prodaji uzimaju keš i praktično izvrdavaju sva davanja koja su vezana za porez na promet”, kaže Šošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: