Obnovljeni normalni trgovinski odnosi SAD i SCG

Izvor: B92

Četvrtak, 04.12.2003.

09:38

Default images

U četvrtak je stupila na snagu obnova normalnih trgovinskih odnosa SAD i Srbije i Crne Gore pošto je istekao zakonski rok od 30 dana od trenutka kada je odluku doneo državni sekretar SAD Kolin Pauel. Obnovom normalnih trgovinskih odnosa carinske stope u SAD za proizvode iz SCG biće smanjene sa prosečnih 37 odsto na standardne stope, u proseku manje od 3 odsto. Kako je saopštila Ambasada SAD u Beogradu, to značajno umanjenje treba da unapredi konkurentnost proizvoda koje SCG izvozi na tržište SAD i tako doprinese unapređenju ekonomije, zaposlenosti i investicija u SCG.

Stručnjak za strane investicije Milan Kovačević kaže za B92 da je reč o značajnom danu, pre svega za ona preduzeća koja već izvoze u SAD. Reč je o industriji oružja i tekstilnih proizvoda, koje će moći da obore cenu, a povećaju sredstva za ulaganja. Perspektiva se otvara i za prehrambenu i hemijsku industriju, ali treba biti strpljiv, ocenjuje Kovačević. “Firme koje su prodate domaćim ulagačima teško dobijaju skupe kredite i ne uspevaju dobro da ubace kapital i povećaju svoje kapacitete. Očekujem da će domaći privrednici pokušati da pronađu finansijere u zemljama koje su tržište za njihove proizvode, povećaju svoju produkciju i pokušaju da povećaju izvoz u SAD. Ipak, treba biti realan jer SAD nikada nisu bile jako tržište za nas, tu ima mnogo transportnih troškova, pa zato tu treba biti selektivan i voziti u SAD samo ono što se isplati”, kaže Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: