Situacija na Kosovu naći će se na dnevnom redu u Strazburu

Izvor: B92

Petak, 26.09.2003.

19:16

Default images

Učesnici jesenjeg zasedanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope raspravljaće u utorak 30. septembra o situaciji na Kosovu. Odluku da po hitnom postupku u dnevni red uvrsti ovu tačku doneo je Biro Parlamentarne skupštine SE. Ta odluka je usledila posle pisma koje je, povodom situacije na Kosovu i predloga da o tome raspravljaju poslanici u Strazburu, predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović uputio predsedniku Parlamentarne Skupštine SE Peteru Šideru.

Šef delegacije državne zajednice u Savetu Evrope Dragoljub Mićunović u izjavi za Radio B92 navodi da je zasedanje posvećeno Kosovu veoma bitno, jer je to prvi put da se po hitnom postupku raspravlja o ljudskim pravima u pokrajini. "U svom obraćanju akcenat ću staviti na to da je pitanje ljudskih prava osnovno međunarodno pitanje i da u svakom kutku zemlje mora da postoji briga čovečanstva za ljudska prava", istakao je Mićunović.

"Ako negde pucaju u ribe ili ptice, uzbune se silna društva ili počinju da protestuju protiv vandalizma. Ovde smo imali pucanje na decu koja se kupaju u reci i to ne može ostati bez odjeka i rasprava u najvažnijoj instituciji Evrope koja brine o ljudskim pravima. U tom smislu, ja ću govoriti da brigu oko ljudskih prava mora da preuzmu zajedno UNMIK i izabrane vlasti na Kosovu i Metohiji, da za to mora da postoji stalni monitoring, jedna udružena akcija protiv terorizma, jer ono što teroristi danas čine na Kosovu jeste udar, ne samo ljudskim pravima, nego i svakoj legitimnoj vlasti na Kosovu, a i međunarodnoj organizaciji koja je tamo prisutna preko UNMIK-a i KFOR-a", rekao je Mićunović.

Mićunović je dodao da se na tom zasedanju ne može očekivati donošenje  Rezolucije ili nekog neobavezujućeg dokumenta, jer je sednica zakazana po hitnom postupku. Međutim, prema njegovim rečima, zaključci tog zasedanja biće uvršteni u protokol Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope što će, kako je rekao, imati velikog odjeka u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: