Mićunović: Srbija mora imati predsednika

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2003.

09:07

Default images

U sredu se navršava tri godine od izbora za predsednika Jugoslavije, na kojima je Vojislav Koštunica u prvom izbornom krugu pobedio Slobodana Miloševića. Na tim izborima kandidat tada jedinstvenog DOS-a osvojio je skoro dva i po miliona glasova. Iako su se pripadnici bivšeg režima tada zalagali za drugi krug izbora, građani koji su glasali za Vojislava Koštunicu nisu dozvolili još jednu krađu glasova. Evo kakva je atmosfera vladala na ulicama Beograda 24. septembra 2000: “Večeras se ovde nalazim da bih doživeo opšte slavlje… Gotov je, gotov je… Mislim da on nije svestan tog. On je sada momentalno izgubljen, sutra će mu možda doći u glavu… Svim snagama sam spreman da branim izborni rezultat… Sa Miloševićeve strane se ne plašim, čega, nemam za čim posebno da žalim, nemam straha… spasi Srbiju iz ludnice, Koštunice, Koštunice…”.

Tako je bilo pre tri godine. Svi su bili euforični i motivisani da nešto promene. Samo dve godine kasnije, na dva kruga predsedničkih izbora održanih u jesen 2002., na glasačka mesta nije izašlo više od polovine birača.

DOS ove godine stoji iza Dragoljuba Mićunovića, koji je i pre rušenja starog režima bio inicijator okupljanja svih demokratskih snaga. On i danas veruje da je ujedinjavanje trenutno sukobljenih demokratskih opcija moguće. Na prvoj konferenciji u svojstvu predsedničkog kandidata DOS-a, Mićunović je rekao da očekuje podršku svih demokratski orijentisanih građana, dakle i onih koji su prošle godine glasali za Koštunicu i Labusa.

Predsednik Demokratskog centra pozvao je sve građane da izađu na izbore i omoguće da Srbija dobije predsednika. “Nemam da ponudim blago i svetsku podršku, ali mogu da ponudim samo svoju biografiju”, poručio je Mićunović: “Postoji jedno pravilo, koje smo usvojili. Ako se oko jedne stvari kolebaš, da ili ne, onda ti kajanje ne gine. Onda uradi, pa se makar pokaj što si uradio. Mnogo je bolje nego da ne uradiš i da se kaješ što nisi uradio. Voleo bih da uverim naše građane, da izađu na ove izbore, sa puno vere da se neće kajati, ali ako ne izađu ja sam siguran i mogu im poručiti da će se veoma kajati”, kazao je Mićunović.
Dok DOS pruža podršku izboru Mićunovića za predsednika Srbije, pojedine stranke u koaliciji ostaju pri stavu da su izbori u ovom trenutku nepotrebni. Jedna od njih je i Sandžačka demokratska partija, čiji lider Rasim Ljajić smatra da postoji zamorenost u biračkom telu i percepcija da izbori neće uspeti. “Teško da mi tu percepciju možemo promeniti za mesec dana kampanje”, rekao je Ljajić u Kažiprstu Radija B92: “Naš stav u pogledu predsedničkih izbora nije promenjen i ja sam sinoć rekao da mi imamo odličnog kandidata u pogrešno vreme, da ovi predsednički izbori neće doprineti stabilnosti naše političke scene. Ovi predsednički izbori neće doprineti smirivanju političkih strasti i ja se plašim negativnog efekta ovih izbora na dalju poziciju Demokratske opozicije Srbije kao vladajuće koalicije u Srbij, ne očekujem dobar ishod na ovim izborima i ne mogu da uveravam ljude u nešto u šta i sam ne verujem”, kazao je Ljajić.

U uspeh izbora ne veruje ni Vojislav Koštunica, koji je u dva navrata prošle godine bio kandidat s najviše glasova, ali nije izabran za predsednika. Kako sada stvari stoje, ove jeseni nema nameru ni da se kandiduje. Ipak, lider Nove Srbije Velimir Ilić nada se da će se predsednik DSS-a predomisliti: “Mi smo podržavali Koštunicu i sada bi ga podržali i smatramo da bi on sada mogao da pobedi. Mi smo u veoma dobrim odnosima i sa SPO, smatramo da i njihova pomoć do ove pobede neophodna. Mi moramo nešto poraditi”, kazao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: