Sreda, 24.09.2003.

09:07

Mićunović: Srbija mora imati predsednika

Izvor: B92

Miæunoviæ: Srbija mora imati predsednika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

grudvica

pre 20 godina

Da li svi ovi koji su protiv izbora , Micuna ...zele da pobedi Nikolic , da li im je potajna zelja da srbijom vladaju Nikolici , Ilici , Draskovici ...i svi oni koji nisu pre tri godine ni sami verovali da ce ikada vise dana ugledati , a kamoli da ce se i dalje baviti politikom i to nekaznjeni za sva zlodela koja su ucinili . Ja to ne zelim svojoj Srbiji i iz postovanja cu glasati za Micuna , mada znam da on ne moze mnogo uraditi . Samo ne zaboravimo da su oni koji najvise i kritikuju (sada) mozda i najveci krivci sto su stvari krenule naopako , pa sad isti oni koji su nam zemlju unistili (ponovo) pljuju po nama. Nije DOS unistio Srbiju , unistio je Milosevic sa svojom klikom TO ne smemo zaboraviti !!!!! DOS je u pokusaju da stvari popravi , malo nesrecno i nespretno , mozda u euforiji i naivno poverovao ljudima kojima nije trebalo , a koji su se samo "uvukli" da bi stvari zakukuljili. Na nasu zalost i nesrecu !
Uostalom - gledali ste "PROFESIONALAC" ?Sve prolazi , nista se ne menja.

Зрењанинац

pre 20 godina

Не треба да изађу ни ДСС ни Г17. Не излазе они зато што се боје ДОС-а (хахахахах!), него зато што се не расписују парламентарни избори (које, по свим анкетама, тражи минимум 2/3 грађана Србије). Имају право да учествују ако мисле да треба да учествују али исто тако имају право да бојкотују ако мисле да треба да бојкотују. То је ствар њихових политичких процена.

Ја не подржавам Г17 али ми је свакако драго да не пристају на овај циркус.

ДОС је најавио и изборе за државне симболе и химну и шта ти ја знам шта још не... али тек када су и ДСС и Г17 јасно рекли да не иду на председничке изборе.

Мотиве ових лакрдијаша на власти није тешко провалити.

Milojko

pre 20 godina

Dosta nam je vas DOS-ovaca i vasih sebicnih izjava i poteza u cilju ocuvanja gole vlasti. Ostacete zabelezeni kao najvece razocarenje u novijoj istoriji Srbije! Korupcija je veca nego kog Milosevica, sloboda medija je na niskom nivou a standard gradjana ne postoji. Sram vas bilo g-dine Micunovicu!!!

krca437

pre 20 godina

Odlican kandidat. Samo, sa spremnosci da poput mirovnog sudije miri 'zavadjene' (sto je mozda i dobro kad padne krv)- krenuce da miri postene i nepostene, vredne i bezvredne, znalce i neznalice. Ono sto dobijemo bice gori kal nego ovaj u kome smo. Energija iz 2000. je potrosena, a zavladali su gospodari ekonomije (crne)iz Milosevicevog vremena.

Malo prima SAD lutija za Zelenu kartu, prema broju svih onih koji bi da odu odavde.

Србин Јагодинац

pre 20 godina

Људи моји, када ћете већ једном да схватите да су избори најважније мерило демократије. Расписује их онај ко је тренутно власти и нико други, свидело се то нама или не. Расписују се по постојећим законима и уколико не постоји кршење тих закона па да сви изађемо на улицу као пре, по тим законима се и спроводе. Уставни Суд је рекао да су избори по закону и нема ни ви, нити ја шта ту да се правимо паметни, па да сада просипамо памет око тога, нарочито кад нисмо правни експерти. Дакле, избори су ту, а ко на њих не жели да иде, не мора. Али, онда немој да овде разглаба о политици, кад му за то ту и није право место.
И немојте се исчуђавати зашто неки неће на изборе. Знају они врло добро зашто то чине. И ДСС и Г17 мисле да ће тиме направити већу штету ДОС-у уколико избори пропадну, него што би имали користи уколико на њих изађу и можда победе. Али, чини ми се да ће ту направити сличну грешку као и многи пре њих, попут Либерала Николе Милошевића, који су нестали са политичке сцене. Или попут СПО-а, који није хтео у коалицију.
Лично, више поштујем политичара који се прихвати изборног изазова, него демагога. Кад већ мисле да су толико јаки, како то да знају да неће изаћи 50%? То онда значи да и нису баш толко јаки...

Milica i Vladimir

pre 20 godina

Postovanje Profesore; zelimo da vam se javimo i da vas podsetimo da smo vec oko petnaest godina uz Vas. Nas Narod sa vama nista ne moze da izgubi a pogotovu ako budete izabrani za Predsednika drzave Srbije. Bili ste nam uzor citavo vreme, vasim odmerenim, ljudskim ponasanjem jednog postenog Gradjanina. To se isto ocekuje i od Predsednika.
Nase osecanje delimo sa svim ljudima koji zele Gradjanina, Demokratu sa jasnim ljudskim porukama svima nama u Srbiji i van Srbije, u Rasejanju. Ta nasa osecanja delimo i sa nasim prijateljima, ovde u Africi.
Srecno i u zdravlje,Dragi Profesore!

Drasko

pre 20 godina

Micun bi da ponavlja izbore dok ne uspeju iako je svaki krug 5 mil.Evra.
Kako mu sad nisu pale na pamet narodne kuhinje?
Licno ne zelim da pruzim ni najmanje uporiste bilo kom obliku vlasti koja je na bilo koji nacin blagonaklona ili inkorporira ljude kao sto su D.Mihajlovic i C.Jovanovic.
I kakav je to sad cirkus oko ustava?
Da li se donosi ili ne donosi u Februaru?Da li je njime predvidjeno mesto predsednika ili nije?
Posto je dos pokazao jedinstvo i saglasnost oko izbora preds.kandidata u cemu je problem da se odredi i oko ovih pitanja?

Goran Pivnicki

pre 20 godina

Podrzavam kvotu od 50% izaslih, sto je na kraju nesto prilicno razumno za prvi krug.
Uvredjene strine i oni koji zele da dodju na vlast iskljucivo revolucijom savetujem da se okane corava posla.
Na kraju i DOS je dosao na vlast pre svega pobedom na izborima, iako tada nista nije bilo pravedno.

Dragi;Bec

pre 20 godina

Jedan moj bliski prijatelj,visokoi funkcioner DS 90 tih godina mi je opisivao Micunovica kao vizionara,coveka koji se prerano rodio za uslove "balkanskog gliba" tih godina.Koliko pratim nije se kompromitovao do danas.
Sada se pitam:"sta je to u ljudskom bicu sto ga gura u politiku"?Da li je izvesna doza mazohizma g.Micunovica(da se rve sa besprizonim protagonistima srpske politicke scene) ili najiskrenija zelja da pomogne nasem jadnom i napacenom narodu ili prosta zelja za vlascu.

pedja

pre 20 godina

Ma nema sanse da Micunovic pobedi. Za njega nece glasati niko osim DS-ovih pristalica.
Sto se samog Micunovica tice, jasno se da osetiti njegova ambicija za vlascu i da bude tata-mata. Kobajagi, on je dobar, pametan i pomirljiv, ali u Miri sto vragova vire.
Uostalom nije li se on sam skoro ponudio da se njegova stranka DC spoji sa DS i da pritom on bude predsednik.

Nikola

pre 20 godina

Micunovicu crni Micunovicu. Sada ste se naprasno setili da Srbija mora imati predsednika.Ovakve blamaze i demagogije nije ni bilo cudo ocekivati jer ste vi prevashodno ostali profesor marksisitcke misli i ideologije ali pre svega clan olupine zvane DOS.Ko zna u sta su vas ubedili i sta se krije iza svega ovoga .Ne zaboravite samo da je i prethodna vlast pala bas na ovakvim pitanjima a kako su i dokle dogurali to treba i vama da bude nauk.U svakom slucaju velika blamaza
za vas sto vam nije trebalo....

Lala

pre 20 godina

Srbija tone i tone sve dublje. Indusrijska proizvodnja opada, izvoz takodje, korupcija raste, bogacenje malog broja ljudi raste, siromasenje prosecnog stanovnika Srbija i dalje se nastavlja - Evropa nam je sve dalja i dalja. Osvrnite se oko sebe i pogledajte kako zivite i gde zivite. Kvalitet zivota obicnog gradjanina je katastrofalan.
Mozemo se pitati ko treba da snosi odgvornost za ovakvu situaciju? Narod ili Vlast? Moje misljenje je Vlast. NEsposobna je da se izbori sa tekucim problemima i treba je promeniti. Izborom za predsednika se samo baca prasina u oci narodu. Predsednik ce da resi probleme??? On ce biti autorativna licnost??? Kakva posalica. Jedan covek ne moze da resi probleme u Srbiji. Parlamentarni izbori mozda. Zato sam pre za parlamentarne izbore nego za ove predsenicke.

Branislav Zekic Zeka

pre 20 godina

COVEK ZNA ZNANJE...
A ima i dugogodisnje iskustvo. Lideri Krnjavog DOS-a mudro su odlucili da cine isto ono sto su radili socijalisti u zadnjoj deceniji proslog veka a to je borba za opstanak na vlasti po svaku cenu. Sto podrazumeva u krajnjoj nuzdi i kradju i prekrajanje izbornih rezultata. Ako neko ima iluziju da oni koji su posegli za otimacinom poslanickih mandata, za laziranjem kvoruma i na zloupotrebu poslanickih kartica u Skupstini Srbije, da sutra nece (ponovo) zlouptrebiti naduvane biracke spiskove i lazne glasacke listice, taj treba konacno da batali politiku i da pocne da se bavi naivnim slikarstvom. Jer oni koji nisu prezali da gaze vazeci Ustav i da ignorisu odluke Ustavnog suda, dokazali su da su spremni na sve. Pri tome racunaju i na podrsku nekoliko usijanih glava iz opozicije koje su se, nakon sto je "ona odlucila" da raspise predsednicke izbore, "mudro odlucile" za bojkot. Racunica je prosta. Treba iskoristiti zbunjenost i razjedinjenost opozicije pa nelegitimnog VD predsednika zameniti legalno izabranim predsednikom Srbije i konacno osvojiti i zadrzati sve poluge vlasti. I to ce im i uspeti, kako sada stvari stoje, uz podrsku manje od cetvrtine birackog tela. I umesto obecane nam pravne drzave i demokratije, drzava Srbija polako klizi u zonu sumraka ustavne tiranije odnosno legitimne vladavine manjine nad vecinom. I sve to uz blagoslov opozicije koja trenutno ima podrsku preko dve trecine birackog tela. Ako je vecina gradjana Srbije za izbore na svim nivoima onda to podrazumeva da treba i ucestvovati na izborima na svim nivoima. Realnost je da zbog odnosa snaga u Parlamentu, bez obzira sto je taj odnos ostvaren i sto se odrzava na nelegalan nacin, opozicija nema snagu da izglasavanjem nepoverenja Vladi Srbije iznudi i parlamentarne izbore a jos manje ce je imati ako mesto predsednika drzave svesno, neizlaskom na izbore, jednostavno prepusti vladajucoj koaliciji. Posle toga zaboravite na vanredne parlamentarne izbore a verovatno da ce se naci i dobar izgovor da se u nedogled odlazu i oni redovni koji bi po Ustavu morali biti odrzani sledece godine. Vec vidim Cedomira Jovanovica & Co kako izludjenom narodu i smusenoj opoziciji objasnjavaju da “cesti i nepotrebni izbori ometaju brzi ulazak SCG u Evropu i da se zbog toga odlazu dok tamo ne udjemo”, odnosno dok i svima nama.
I jos nesto. Prica koju nam ovih dana protura ministar pravde Vladan Batic da ce mandat izabranog predsednika trajati koliko i Snesko Belic je obicna podvala. Pa da je tako pa zar bi se iskusni lisac Dragoljub Micunovic uhvatio za trulu granu? Mandat ce trajati onoliko dugo koliko je predvidjeno vazecim Ustavom Republike Srbije. A taj ustav se moze promeniti jedino na referendumu. Kako sada stvari stoje najmanje dve trecine gradjana ce na referendumu glasati protiv Baticevog ustava. Ali oni opravdano racunaju da ce se raspolozenje gradjana vremenom promeniti u njihovu korist nakon sto Dragoljub Micunovic, bilo na legalan ili nelegalan nacin, porazi opoziciju na predsednickim izborima.
Opoziciju koja nece na izbore!

S. Lonchar

pre 20 godina

Vidite, on je univerzitetski profesor filozofije. Znaci ne radi se o nekome sa minimalnim obrazovanjem, koji ne razume proces i probleme u koji su ga gurnuli; on svesno igra igru. Kaze - obavezni smo kao dem. zajednica da biramo predsednika. To je tachno, ali nismo obavezni da biramo predsednika na osnovu laznih spiskova i 50% kvoti, koja omogucava stranci koja gubi, da bojkotuje one koji bi inace pobedili. Naprimer, da je ta kvota u SAD, nijedan predsednik do sada ne bi bio izabran. Naprotiv, Klinton bi i danas bio predsednik sa trecim mandatom, iako Ustav propisuje max 2 mandata. Jednostavno, Klintonova partija - demokrati (kojih ima preko 50%), bi bojkotovali prosle izbore, koji bi propali, pa makar ih ponovo zakazivali 100 puta. Prema tome Klinton bi bio dozivotni predsednik SAD-a!!!! Ta kvota 50% moze da se odrzi jedino u totalitarnim rezimima, gde brojevi mogu da se napakuju kako zelis. Sadam je dobio 100% glasova na zadnjim izborima. Mubarak za zadnjih 20 godina dobija stalno izmedju 98% i 99%, padala kisa ili grejalo sunce...) Ovo je cetvrti put da se bira predsdnik pod ovakvim nemogucim uslovima razjedinjene Srbije., pa ce biti u januaru peti put.... Dokle tako nameravas da guras, maltretiras narod, trosis zajednicke pare? Gde je bio zadnju godinu dana da tu pricu prica, kako se predsednicki izbori moraju odrzavati i da moraju uspeti, vec se sad latio te price kad gori pod nogama i potrebno je zabaviti narod zamajavanjem? Imaju vecinu u skupstini (i vrapci znaju kako su to ostvarili), cak i ne izvrsavaju odluke US, dakle rade nekaznjivo sta im se prohte, zasto onda nisu sa opozicijom sredili glasacke spiskove, izbacili ili smanjili 50% kvotu (kako je to uradjeno u drugom delu SCG - Crnoj Gori)? Da su bilo sta uradili u tom pravcu za zadnju godinu dana, onda bi normalan covek pomislio da je deda Micun iskren. Ovako, ja smatram, treba da se stidi ovakvih izjava, koje zvuce lepo ("demokratska zajednica mora imati predsednika-objedinitelja..., duznost je glasati"), ali kad se uzme u obzir da je krnji DOS, vec dve godine, sve radio u njihovoj moci, da Srbija ne dobije predsednika (jer su znali da bi to bio Kostunica), onda njihove sadasnje izjave da se mora imati predsednik, zvuce kao jos jedna, providna obmana.

DOKONI UM

pre 20 godina

Srbija nemora imati predsednika !!!
To sto Vi smatrate da MORA je jedno, a to sto takva imperativna norma ne postoji u Ustavu i Zakonu to je pravno stanje. Izbori se moraju ponavljati dok se predsednik ne izabere, ali Srbija nemora imati predsednika

Djordje

pre 20 godina

Sta ce biti ako g-din Micunovic pobedi sa neverovatnih 50,5% izaslih biraca? Ko ce verovati da je to istinit rezultat, i ko ce biti taj koji treba da proveri ispravnost celog postupka izbora. Hoce li i taj problem biti gurnut pod tepih kao i svi prethodni?
Neprihvatanjem postojanja problema od strane vlasti, u ovom slucaju DOS-a, ne resava se problem nego se isti jos vise naduvava dok ne pukne i stvori veoma negativne posledice.
Zbog toga smatram da nije resenje u predsednickim izborima nego u izborima za Skupstinu RS koja bi imala status ustavotvorne, i preko novog Ustava i lokalnih izbora po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, poceli bi se razresavati nagomilani problemi, onako kako i treba - od temenja a ne od krova.

Zoran

pre 20 godina

Izbori su deo politicke kulture jednog naroda. Kako nas narod od dolaska komunista na vlast (ne izborima vec svi znamo kako) pa sve do pada gospode iz klana familije Milosevic (izborima), niko nista nije pitao tako nas narod nazalost jos nema tu politicku kulturu i veru u izbore. Danas mesto da motivisu ljude da koriste svoja politicka i ljudska prava i da izlaze na glasanje, kod nas se opet obrnuto pokusava omalovaziti znacaj izbora. Nije cilj stranaka koje pozivaju na bojkot i neuspeh izbora da pobedi demokratija, vec je njihov cilj da one (politicke stranke) odlucuju u ime naroda sto nikako nesmemo dozvoliti ako zelimo da postanemo moderan evropski narod kome svakako geografski pripadamo. Svako ko ima pravo glasa treba to pravo da iskoristi pa makar neglasao ni za jednog predlozenog kandidata, sa time ce pokazati politickim strankama da nisu ponudili najboljeg kandidata, onda ce i politicke stranke biti primorane da slusaju signale iz naroda inace im kandidat nece proci na sledecim izborima. Samo izlaskom na izbore gradjani mogu da uticu na politiku u zemlji u kojoj zive.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Srbiji treba ujedinitelj ili bar pomiritelj, a Micunovic je sigurno pragmatican politicar sposoban da tako nesto uradi sa dobronamernim politickim snagama. Zelim mu srecu, moju podrsku ima. Ova sadasnja situacija "rekla kazala" u drzavi na sve lici osim na drzavotvornu politiku odgovornih politicara i demokratskih stranaka, ne resavaju se goruci problemi vec se izmisljaju novi zato sto se stranke iskljucivo bave same sa sobom i oportunizmom. Micunovic nece izvuci drzavu iz krize ali moze da natera odgovorne na saradnju, prilici mu simbolicna funkcija drzave.

Bojan

pre 20 godina

Ovo Micunu dodje kao nagrada za zivotno delo u politici... Zaista jadno, DOS pred predsednicke izbore mora danonocno da skenira biografije svojih pripadnika kako bi nasao nekoga ko je sto manje kompromitovan. Sve i da ga izaberu za predsednika, sta ce cika Micun da promeni osim odela, kancelarije i vozaca...

Pravdajedostizna

pre 20 godina

Bez obzira kojoj opciji neko pripada u nasoj zemlji Srbiji, svako mora znati da je narod postao totalno anemican u pogledu izbora i svestan da nista ne moze BRZO da promeni stanje, kako materijalno tako i moralno. Depresija je prevelika, zivci su na granici, malo se bolje zivi, ali... Brz oporavak nase zemlje nece doneti novi predsednik, vec zajednicki nastup svih relevantnih faktora, politickih, kulturnih, sportskih itd. Kada bi se osetio polet (npr. zelja za promenom himne i zastave - sramota ove vlasti sto nista nije uradila) i zelja sve bi bilo bolje. Ovako nista od izbora. Bez cenzusa u prvom krugu, kladionicari ovde je odnos 1000:1 (mozda i vise) za neuspeh prvog kruga.

Milojko

pre 20 godina

Da li ste g-dine Micunovicu spremni da prihvatite sve mahinacije DOS-a u vezi izlaznosti i brojanja glasova da bi postali predsednik?! Sramota!!! Da li cete traziti da se devizne rezerve odmah iskoriste za narodne kuhinje, kupovanje socijalnog mira i ostale floskule socijalistickog nasledja? Da li je vasa sujeta jaca od osecaja realnosti da vi i DOS ne uzivate vise nikakvo poverenje gradjana!?

Rapaic Rajko

pre 20 godina

Stari Micun ipak nije odoleo iskusenju.
Steta, jer mu sledi teska blamaza; ne verujem da ce izaci ni 30% biraca.
Ne mogu da verujem da ne vidi koliko smo zaglibili...

Rapaic Rajko

pre 20 godina

Stari Micun ipak nije odoleo iskusenju.
Steta, jer mu sledi teska blamaza; ne verujem da ce izaci ni 30% biraca.
Ne mogu da verujem da ne vidi koliko smo zaglibili...

Pravdajedostizna

pre 20 godina

Bez obzira kojoj opciji neko pripada u nasoj zemlji Srbiji, svako mora znati da je narod postao totalno anemican u pogledu izbora i svestan da nista ne moze BRZO da promeni stanje, kako materijalno tako i moralno. Depresija je prevelika, zivci su na granici, malo se bolje zivi, ali... Brz oporavak nase zemlje nece doneti novi predsednik, vec zajednicki nastup svih relevantnih faktora, politickih, kulturnih, sportskih itd. Kada bi se osetio polet (npr. zelja za promenom himne i zastave - sramota ove vlasti sto nista nije uradila) i zelja sve bi bilo bolje. Ovako nista od izbora. Bez cenzusa u prvom krugu, kladionicari ovde je odnos 1000:1 (mozda i vise) za neuspeh prvog kruga.

Milojko

pre 20 godina

Da li ste g-dine Micunovicu spremni da prihvatite sve mahinacije DOS-a u vezi izlaznosti i brojanja glasova da bi postali predsednik?! Sramota!!! Da li cete traziti da se devizne rezerve odmah iskoriste za narodne kuhinje, kupovanje socijalnog mira i ostale floskule socijalistickog nasledja? Da li je vasa sujeta jaca od osecaja realnosti da vi i DOS ne uzivate vise nikakvo poverenje gradjana!?

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Srbiji treba ujedinitelj ili bar pomiritelj, a Micunovic je sigurno pragmatican politicar sposoban da tako nesto uradi sa dobronamernim politickim snagama. Zelim mu srecu, moju podrsku ima. Ova sadasnja situacija "rekla kazala" u drzavi na sve lici osim na drzavotvornu politiku odgovornih politicara i demokratskih stranaka, ne resavaju se goruci problemi vec se izmisljaju novi zato sto se stranke iskljucivo bave same sa sobom i oportunizmom. Micunovic nece izvuci drzavu iz krize ali moze da natera odgovorne na saradnju, prilici mu simbolicna funkcija drzave.

Bojan

pre 20 godina

Ovo Micunu dodje kao nagrada za zivotno delo u politici... Zaista jadno, DOS pred predsednicke izbore mora danonocno da skenira biografije svojih pripadnika kako bi nasao nekoga ko je sto manje kompromitovan. Sve i da ga izaberu za predsednika, sta ce cika Micun da promeni osim odela, kancelarije i vozaca...

Zoran

pre 20 godina

Izbori su deo politicke kulture jednog naroda. Kako nas narod od dolaska komunista na vlast (ne izborima vec svi znamo kako) pa sve do pada gospode iz klana familije Milosevic (izborima), niko nista nije pitao tako nas narod nazalost jos nema tu politicku kulturu i veru u izbore. Danas mesto da motivisu ljude da koriste svoja politicka i ljudska prava i da izlaze na glasanje, kod nas se opet obrnuto pokusava omalovaziti znacaj izbora. Nije cilj stranaka koje pozivaju na bojkot i neuspeh izbora da pobedi demokratija, vec je njihov cilj da one (politicke stranke) odlucuju u ime naroda sto nikako nesmemo dozvoliti ako zelimo da postanemo moderan evropski narod kome svakako geografski pripadamo. Svako ko ima pravo glasa treba to pravo da iskoristi pa makar neglasao ni za jednog predlozenog kandidata, sa time ce pokazati politickim strankama da nisu ponudili najboljeg kandidata, onda ce i politicke stranke biti primorane da slusaju signale iz naroda inace im kandidat nece proci na sledecim izborima. Samo izlaskom na izbore gradjani mogu da uticu na politiku u zemlji u kojoj zive.

Djordje

pre 20 godina

Sta ce biti ako g-din Micunovic pobedi sa neverovatnih 50,5% izaslih biraca? Ko ce verovati da je to istinit rezultat, i ko ce biti taj koji treba da proveri ispravnost celog postupka izbora. Hoce li i taj problem biti gurnut pod tepih kao i svi prethodni?
Neprihvatanjem postojanja problema od strane vlasti, u ovom slucaju DOS-a, ne resava se problem nego se isti jos vise naduvava dok ne pukne i stvori veoma negativne posledice.
Zbog toga smatram da nije resenje u predsednickim izborima nego u izborima za Skupstinu RS koja bi imala status ustavotvorne, i preko novog Ustava i lokalnih izbora po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, poceli bi se razresavati nagomilani problemi, onako kako i treba - od temenja a ne od krova.

S. Lonchar

pre 20 godina

Vidite, on je univerzitetski profesor filozofije. Znaci ne radi se o nekome sa minimalnim obrazovanjem, koji ne razume proces i probleme u koji su ga gurnuli; on svesno igra igru. Kaze - obavezni smo kao dem. zajednica da biramo predsednika. To je tachno, ali nismo obavezni da biramo predsednika na osnovu laznih spiskova i 50% kvoti, koja omogucava stranci koja gubi, da bojkotuje one koji bi inace pobedili. Naprimer, da je ta kvota u SAD, nijedan predsednik do sada ne bi bio izabran. Naprotiv, Klinton bi i danas bio predsednik sa trecim mandatom, iako Ustav propisuje max 2 mandata. Jednostavno, Klintonova partija - demokrati (kojih ima preko 50%), bi bojkotovali prosle izbore, koji bi propali, pa makar ih ponovo zakazivali 100 puta. Prema tome Klinton bi bio dozivotni predsednik SAD-a!!!! Ta kvota 50% moze da se odrzi jedino u totalitarnim rezimima, gde brojevi mogu da se napakuju kako zelis. Sadam je dobio 100% glasova na zadnjim izborima. Mubarak za zadnjih 20 godina dobija stalno izmedju 98% i 99%, padala kisa ili grejalo sunce...) Ovo je cetvrti put da se bira predsdnik pod ovakvim nemogucim uslovima razjedinjene Srbije., pa ce biti u januaru peti put.... Dokle tako nameravas da guras, maltretiras narod, trosis zajednicke pare? Gde je bio zadnju godinu dana da tu pricu prica, kako se predsednicki izbori moraju odrzavati i da moraju uspeti, vec se sad latio te price kad gori pod nogama i potrebno je zabaviti narod zamajavanjem? Imaju vecinu u skupstini (i vrapci znaju kako su to ostvarili), cak i ne izvrsavaju odluke US, dakle rade nekaznjivo sta im se prohte, zasto onda nisu sa opozicijom sredili glasacke spiskove, izbacili ili smanjili 50% kvotu (kako je to uradjeno u drugom delu SCG - Crnoj Gori)? Da su bilo sta uradili u tom pravcu za zadnju godinu dana, onda bi normalan covek pomislio da je deda Micun iskren. Ovako, ja smatram, treba da se stidi ovakvih izjava, koje zvuce lepo ("demokratska zajednica mora imati predsednika-objedinitelja..., duznost je glasati"), ali kad se uzme u obzir da je krnji DOS, vec dve godine, sve radio u njihovoj moci, da Srbija ne dobije predsednika (jer su znali da bi to bio Kostunica), onda njihove sadasnje izjave da se mora imati predsednik, zvuce kao jos jedna, providna obmana.

DOKONI UM

pre 20 godina

Srbija nemora imati predsednika !!!
To sto Vi smatrate da MORA je jedno, a to sto takva imperativna norma ne postoji u Ustavu i Zakonu to je pravno stanje. Izbori se moraju ponavljati dok se predsednik ne izabere, ali Srbija nemora imati predsednika

Branislav Zekic Zeka

pre 20 godina

COVEK ZNA ZNANJE...
A ima i dugogodisnje iskustvo. Lideri Krnjavog DOS-a mudro su odlucili da cine isto ono sto su radili socijalisti u zadnjoj deceniji proslog veka a to je borba za opstanak na vlasti po svaku cenu. Sto podrazumeva u krajnjoj nuzdi i kradju i prekrajanje izbornih rezultata. Ako neko ima iluziju da oni koji su posegli za otimacinom poslanickih mandata, za laziranjem kvoruma i na zloupotrebu poslanickih kartica u Skupstini Srbije, da sutra nece (ponovo) zlouptrebiti naduvane biracke spiskove i lazne glasacke listice, taj treba konacno da batali politiku i da pocne da se bavi naivnim slikarstvom. Jer oni koji nisu prezali da gaze vazeci Ustav i da ignorisu odluke Ustavnog suda, dokazali su da su spremni na sve. Pri tome racunaju i na podrsku nekoliko usijanih glava iz opozicije koje su se, nakon sto je "ona odlucila" da raspise predsednicke izbore, "mudro odlucile" za bojkot. Racunica je prosta. Treba iskoristiti zbunjenost i razjedinjenost opozicije pa nelegitimnog VD predsednika zameniti legalno izabranim predsednikom Srbije i konacno osvojiti i zadrzati sve poluge vlasti. I to ce im i uspeti, kako sada stvari stoje, uz podrsku manje od cetvrtine birackog tela. I umesto obecane nam pravne drzave i demokratije, drzava Srbija polako klizi u zonu sumraka ustavne tiranije odnosno legitimne vladavine manjine nad vecinom. I sve to uz blagoslov opozicije koja trenutno ima podrsku preko dve trecine birackog tela. Ako je vecina gradjana Srbije za izbore na svim nivoima onda to podrazumeva da treba i ucestvovati na izborima na svim nivoima. Realnost je da zbog odnosa snaga u Parlamentu, bez obzira sto je taj odnos ostvaren i sto se odrzava na nelegalan nacin, opozicija nema snagu da izglasavanjem nepoverenja Vladi Srbije iznudi i parlamentarne izbore a jos manje ce je imati ako mesto predsednika drzave svesno, neizlaskom na izbore, jednostavno prepusti vladajucoj koaliciji. Posle toga zaboravite na vanredne parlamentarne izbore a verovatno da ce se naci i dobar izgovor da se u nedogled odlazu i oni redovni koji bi po Ustavu morali biti odrzani sledece godine. Vec vidim Cedomira Jovanovica & Co kako izludjenom narodu i smusenoj opoziciji objasnjavaju da “cesti i nepotrebni izbori ometaju brzi ulazak SCG u Evropu i da se zbog toga odlazu dok tamo ne udjemo”, odnosno dok i svima nama.
I jos nesto. Prica koju nam ovih dana protura ministar pravde Vladan Batic da ce mandat izabranog predsednika trajati koliko i Snesko Belic je obicna podvala. Pa da je tako pa zar bi se iskusni lisac Dragoljub Micunovic uhvatio za trulu granu? Mandat ce trajati onoliko dugo koliko je predvidjeno vazecim Ustavom Republike Srbije. A taj ustav se moze promeniti jedino na referendumu. Kako sada stvari stoje najmanje dve trecine gradjana ce na referendumu glasati protiv Baticevog ustava. Ali oni opravdano racunaju da ce se raspolozenje gradjana vremenom promeniti u njihovu korist nakon sto Dragoljub Micunovic, bilo na legalan ili nelegalan nacin, porazi opoziciju na predsednickim izborima.
Opoziciju koja nece na izbore!

pedja

pre 20 godina

Ma nema sanse da Micunovic pobedi. Za njega nece glasati niko osim DS-ovih pristalica.
Sto se samog Micunovica tice, jasno se da osetiti njegova ambicija za vlascu i da bude tata-mata. Kobajagi, on je dobar, pametan i pomirljiv, ali u Miri sto vragova vire.
Uostalom nije li se on sam skoro ponudio da se njegova stranka DC spoji sa DS i da pritom on bude predsednik.

Lala

pre 20 godina

Srbija tone i tone sve dublje. Indusrijska proizvodnja opada, izvoz takodje, korupcija raste, bogacenje malog broja ljudi raste, siromasenje prosecnog stanovnika Srbija i dalje se nastavlja - Evropa nam je sve dalja i dalja. Osvrnite se oko sebe i pogledajte kako zivite i gde zivite. Kvalitet zivota obicnog gradjanina je katastrofalan.
Mozemo se pitati ko treba da snosi odgvornost za ovakvu situaciju? Narod ili Vlast? Moje misljenje je Vlast. NEsposobna je da se izbori sa tekucim problemima i treba je promeniti. Izborom za predsednika se samo baca prasina u oci narodu. Predsednik ce da resi probleme??? On ce biti autorativna licnost??? Kakva posalica. Jedan covek ne moze da resi probleme u Srbiji. Parlamentarni izbori mozda. Zato sam pre za parlamentarne izbore nego za ove predsenicke.

Nikola

pre 20 godina

Micunovicu crni Micunovicu. Sada ste se naprasno setili da Srbija mora imati predsednika.Ovakve blamaze i demagogije nije ni bilo cudo ocekivati jer ste vi prevashodno ostali profesor marksisitcke misli i ideologije ali pre svega clan olupine zvane DOS.Ko zna u sta su vas ubedili i sta se krije iza svega ovoga .Ne zaboravite samo da je i prethodna vlast pala bas na ovakvim pitanjima a kako su i dokle dogurali to treba i vama da bude nauk.U svakom slucaju velika blamaza
za vas sto vam nije trebalo....

Goran Pivnicki

pre 20 godina

Podrzavam kvotu od 50% izaslih, sto je na kraju nesto prilicno razumno za prvi krug.
Uvredjene strine i oni koji zele da dodju na vlast iskljucivo revolucijom savetujem da se okane corava posla.
Na kraju i DOS je dosao na vlast pre svega pobedom na izborima, iako tada nista nije bilo pravedno.

Dragi;Bec

pre 20 godina

Jedan moj bliski prijatelj,visokoi funkcioner DS 90 tih godina mi je opisivao Micunovica kao vizionara,coveka koji se prerano rodio za uslove "balkanskog gliba" tih godina.Koliko pratim nije se kompromitovao do danas.
Sada se pitam:"sta je to u ljudskom bicu sto ga gura u politiku"?Da li je izvesna doza mazohizma g.Micunovica(da se rve sa besprizonim protagonistima srpske politicke scene) ili najiskrenija zelja da pomogne nasem jadnom i napacenom narodu ili prosta zelja za vlascu.

Milica i Vladimir

pre 20 godina

Postovanje Profesore; zelimo da vam se javimo i da vas podsetimo da smo vec oko petnaest godina uz Vas. Nas Narod sa vama nista ne moze da izgubi a pogotovu ako budete izabrani za Predsednika drzave Srbije. Bili ste nam uzor citavo vreme, vasim odmerenim, ljudskim ponasanjem jednog postenog Gradjanina. To se isto ocekuje i od Predsednika.
Nase osecanje delimo sa svim ljudima koji zele Gradjanina, Demokratu sa jasnim ljudskim porukama svima nama u Srbiji i van Srbije, u Rasejanju. Ta nasa osecanja delimo i sa nasim prijateljima, ovde u Africi.
Srecno i u zdravlje,Dragi Profesore!

Drasko

pre 20 godina

Micun bi da ponavlja izbore dok ne uspeju iako je svaki krug 5 mil.Evra.
Kako mu sad nisu pale na pamet narodne kuhinje?
Licno ne zelim da pruzim ni najmanje uporiste bilo kom obliku vlasti koja je na bilo koji nacin blagonaklona ili inkorporira ljude kao sto su D.Mihajlovic i C.Jovanovic.
I kakav je to sad cirkus oko ustava?
Da li se donosi ili ne donosi u Februaru?Da li je njime predvidjeno mesto predsednika ili nije?
Posto je dos pokazao jedinstvo i saglasnost oko izbora preds.kandidata u cemu je problem da se odredi i oko ovih pitanja?

krca437

pre 20 godina

Odlican kandidat. Samo, sa spremnosci da poput mirovnog sudije miri 'zavadjene' (sto je mozda i dobro kad padne krv)- krenuce da miri postene i nepostene, vredne i bezvredne, znalce i neznalice. Ono sto dobijemo bice gori kal nego ovaj u kome smo. Energija iz 2000. je potrosena, a zavladali su gospodari ekonomije (crne)iz Milosevicevog vremena.

Malo prima SAD lutija za Zelenu kartu, prema broju svih onih koji bi da odu odavde.

Milojko

pre 20 godina

Dosta nam je vas DOS-ovaca i vasih sebicnih izjava i poteza u cilju ocuvanja gole vlasti. Ostacete zabelezeni kao najvece razocarenje u novijoj istoriji Srbije! Korupcija je veca nego kog Milosevica, sloboda medija je na niskom nivou a standard gradjana ne postoji. Sram vas bilo g-dine Micunovicu!!!

Србин Јагодинац

pre 20 godina

Људи моји, када ћете већ једном да схватите да су избори најважније мерило демократије. Расписује их онај ко је тренутно власти и нико други, свидело се то нама или не. Расписују се по постојећим законима и уколико не постоји кршење тих закона па да сви изађемо на улицу као пре, по тим законима се и спроводе. Уставни Суд је рекао да су избори по закону и нема ни ви, нити ја шта ту да се правимо паметни, па да сада просипамо памет око тога, нарочито кад нисмо правни експерти. Дакле, избори су ту, а ко на њих не жели да иде, не мора. Али, онда немој да овде разглаба о политици, кад му за то ту и није право место.
И немојте се исчуђавати зашто неки неће на изборе. Знају они врло добро зашто то чине. И ДСС и Г17 мисле да ће тиме направити већу штету ДОС-у уколико избори пропадну, него што би имали користи уколико на њих изађу и можда победе. Али, чини ми се да ће ту направити сличну грешку као и многи пре њих, попут Либерала Николе Милошевића, који су нестали са политичке сцене. Или попут СПО-а, који није хтео у коалицију.
Лично, више поштујем политичара који се прихвати изборног изазова, него демагога. Кад већ мисле да су толико јаки, како то да знају да неће изаћи 50%? То онда значи да и нису баш толко јаки...

Зрењанинац

pre 20 godina

Не треба да изађу ни ДСС ни Г17. Не излазе они зато што се боје ДОС-а (хахахахах!), него зато што се не расписују парламентарни избори (које, по свим анкетама, тражи минимум 2/3 грађана Србије). Имају право да учествују ако мисле да треба да учествују али исто тако имају право да бојкотују ако мисле да треба да бојкотују. То је ствар њихових политичких процена.

Ја не подржавам Г17 али ми је свакако драго да не пристају на овај циркус.

ДОС је најавио и изборе за државне симболе и химну и шта ти ја знам шта још не... али тек када су и ДСС и Г17 јасно рекли да не иду на председничке изборе.

Мотиве ових лакрдијаша на власти није тешко провалити.

grudvica

pre 20 godina

Da li svi ovi koji su protiv izbora , Micuna ...zele da pobedi Nikolic , da li im je potajna zelja da srbijom vladaju Nikolici , Ilici , Draskovici ...i svi oni koji nisu pre tri godine ni sami verovali da ce ikada vise dana ugledati , a kamoli da ce se i dalje baviti politikom i to nekaznjeni za sva zlodela koja su ucinili . Ja to ne zelim svojoj Srbiji i iz postovanja cu glasati za Micuna , mada znam da on ne moze mnogo uraditi . Samo ne zaboravimo da su oni koji najvise i kritikuju (sada) mozda i najveci krivci sto su stvari krenule naopako , pa sad isti oni koji su nam zemlju unistili (ponovo) pljuju po nama. Nije DOS unistio Srbiju , unistio je Milosevic sa svojom klikom TO ne smemo zaboraviti !!!!! DOS je u pokusaju da stvari popravi , malo nesrecno i nespretno , mozda u euforiji i naivno poverovao ljudima kojima nije trebalo , a koji su se samo "uvukli" da bi stvari zakukuljili. Na nasu zalost i nesrecu !
Uostalom - gledali ste "PROFESIONALAC" ?Sve prolazi , nista se ne menja.

Rapaic Rajko

pre 20 godina

Stari Micun ipak nije odoleo iskusenju.
Steta, jer mu sledi teska blamaza; ne verujem da ce izaci ni 30% biraca.
Ne mogu da verujem da ne vidi koliko smo zaglibili...

Pravdajedostizna

pre 20 godina

Bez obzira kojoj opciji neko pripada u nasoj zemlji Srbiji, svako mora znati da je narod postao totalno anemican u pogledu izbora i svestan da nista ne moze BRZO da promeni stanje, kako materijalno tako i moralno. Depresija je prevelika, zivci su na granici, malo se bolje zivi, ali... Brz oporavak nase zemlje nece doneti novi predsednik, vec zajednicki nastup svih relevantnih faktora, politickih, kulturnih, sportskih itd. Kada bi se osetio polet (npr. zelja za promenom himne i zastave - sramota ove vlasti sto nista nije uradila) i zelja sve bi bilo bolje. Ovako nista od izbora. Bez cenzusa u prvom krugu, kladionicari ovde je odnos 1000:1 (mozda i vise) za neuspeh prvog kruga.

Milojko

pre 20 godina

Da li ste g-dine Micunovicu spremni da prihvatite sve mahinacije DOS-a u vezi izlaznosti i brojanja glasova da bi postali predsednik?! Sramota!!! Da li cete traziti da se devizne rezerve odmah iskoriste za narodne kuhinje, kupovanje socijalnog mira i ostale floskule socijalistickog nasledja? Da li je vasa sujeta jaca od osecaja realnosti da vi i DOS ne uzivate vise nikakvo poverenje gradjana!?

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Srbiji treba ujedinitelj ili bar pomiritelj, a Micunovic je sigurno pragmatican politicar sposoban da tako nesto uradi sa dobronamernim politickim snagama. Zelim mu srecu, moju podrsku ima. Ova sadasnja situacija "rekla kazala" u drzavi na sve lici osim na drzavotvornu politiku odgovornih politicara i demokratskih stranaka, ne resavaju se goruci problemi vec se izmisljaju novi zato sto se stranke iskljucivo bave same sa sobom i oportunizmom. Micunovic nece izvuci drzavu iz krize ali moze da natera odgovorne na saradnju, prilici mu simbolicna funkcija drzave.

Bojan

pre 20 godina

Ovo Micunu dodje kao nagrada za zivotno delo u politici... Zaista jadno, DOS pred predsednicke izbore mora danonocno da skenira biografije svojih pripadnika kako bi nasao nekoga ko je sto manje kompromitovan. Sve i da ga izaberu za predsednika, sta ce cika Micun da promeni osim odela, kancelarije i vozaca...

Zoran

pre 20 godina

Izbori su deo politicke kulture jednog naroda. Kako nas narod od dolaska komunista na vlast (ne izborima vec svi znamo kako) pa sve do pada gospode iz klana familije Milosevic (izborima), niko nista nije pitao tako nas narod nazalost jos nema tu politicku kulturu i veru u izbore. Danas mesto da motivisu ljude da koriste svoja politicka i ljudska prava i da izlaze na glasanje, kod nas se opet obrnuto pokusava omalovaziti znacaj izbora. Nije cilj stranaka koje pozivaju na bojkot i neuspeh izbora da pobedi demokratija, vec je njihov cilj da one (politicke stranke) odlucuju u ime naroda sto nikako nesmemo dozvoliti ako zelimo da postanemo moderan evropski narod kome svakako geografski pripadamo. Svako ko ima pravo glasa treba to pravo da iskoristi pa makar neglasao ni za jednog predlozenog kandidata, sa time ce pokazati politickim strankama da nisu ponudili najboljeg kandidata, onda ce i politicke stranke biti primorane da slusaju signale iz naroda inace im kandidat nece proci na sledecim izborima. Samo izlaskom na izbore gradjani mogu da uticu na politiku u zemlji u kojoj zive.

Djordje

pre 20 godina

Sta ce biti ako g-din Micunovic pobedi sa neverovatnih 50,5% izaslih biraca? Ko ce verovati da je to istinit rezultat, i ko ce biti taj koji treba da proveri ispravnost celog postupka izbora. Hoce li i taj problem biti gurnut pod tepih kao i svi prethodni?
Neprihvatanjem postojanja problema od strane vlasti, u ovom slucaju DOS-a, ne resava se problem nego se isti jos vise naduvava dok ne pukne i stvori veoma negativne posledice.
Zbog toga smatram da nije resenje u predsednickim izborima nego u izborima za Skupstinu RS koja bi imala status ustavotvorne, i preko novog Ustava i lokalnih izbora po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, poceli bi se razresavati nagomilani problemi, onako kako i treba - od temenja a ne od krova.

S. Lonchar

pre 20 godina

Vidite, on je univerzitetski profesor filozofije. Znaci ne radi se o nekome sa minimalnim obrazovanjem, koji ne razume proces i probleme u koji su ga gurnuli; on svesno igra igru. Kaze - obavezni smo kao dem. zajednica da biramo predsednika. To je tachno, ali nismo obavezni da biramo predsednika na osnovu laznih spiskova i 50% kvoti, koja omogucava stranci koja gubi, da bojkotuje one koji bi inace pobedili. Naprimer, da je ta kvota u SAD, nijedan predsednik do sada ne bi bio izabran. Naprotiv, Klinton bi i danas bio predsednik sa trecim mandatom, iako Ustav propisuje max 2 mandata. Jednostavno, Klintonova partija - demokrati (kojih ima preko 50%), bi bojkotovali prosle izbore, koji bi propali, pa makar ih ponovo zakazivali 100 puta. Prema tome Klinton bi bio dozivotni predsednik SAD-a!!!! Ta kvota 50% moze da se odrzi jedino u totalitarnim rezimima, gde brojevi mogu da se napakuju kako zelis. Sadam je dobio 100% glasova na zadnjim izborima. Mubarak za zadnjih 20 godina dobija stalno izmedju 98% i 99%, padala kisa ili grejalo sunce...) Ovo je cetvrti put da se bira predsdnik pod ovakvim nemogucim uslovima razjedinjene Srbije., pa ce biti u januaru peti put.... Dokle tako nameravas da guras, maltretiras narod, trosis zajednicke pare? Gde je bio zadnju godinu dana da tu pricu prica, kako se predsednicki izbori moraju odrzavati i da moraju uspeti, vec se sad latio te price kad gori pod nogama i potrebno je zabaviti narod zamajavanjem? Imaju vecinu u skupstini (i vrapci znaju kako su to ostvarili), cak i ne izvrsavaju odluke US, dakle rade nekaznjivo sta im se prohte, zasto onda nisu sa opozicijom sredili glasacke spiskove, izbacili ili smanjili 50% kvotu (kako je to uradjeno u drugom delu SCG - Crnoj Gori)? Da su bilo sta uradili u tom pravcu za zadnju godinu dana, onda bi normalan covek pomislio da je deda Micun iskren. Ovako, ja smatram, treba da se stidi ovakvih izjava, koje zvuce lepo ("demokratska zajednica mora imati predsednika-objedinitelja..., duznost je glasati"), ali kad se uzme u obzir da je krnji DOS, vec dve godine, sve radio u njihovoj moci, da Srbija ne dobije predsednika (jer su znali da bi to bio Kostunica), onda njihove sadasnje izjave da se mora imati predsednik, zvuce kao jos jedna, providna obmana.

DOKONI UM

pre 20 godina

Srbija nemora imati predsednika !!!
To sto Vi smatrate da MORA je jedno, a to sto takva imperativna norma ne postoji u Ustavu i Zakonu to je pravno stanje. Izbori se moraju ponavljati dok se predsednik ne izabere, ali Srbija nemora imati predsednika

Branislav Zekic Zeka

pre 20 godina

COVEK ZNA ZNANJE...
A ima i dugogodisnje iskustvo. Lideri Krnjavog DOS-a mudro su odlucili da cine isto ono sto su radili socijalisti u zadnjoj deceniji proslog veka a to je borba za opstanak na vlasti po svaku cenu. Sto podrazumeva u krajnjoj nuzdi i kradju i prekrajanje izbornih rezultata. Ako neko ima iluziju da oni koji su posegli za otimacinom poslanickih mandata, za laziranjem kvoruma i na zloupotrebu poslanickih kartica u Skupstini Srbije, da sutra nece (ponovo) zlouptrebiti naduvane biracke spiskove i lazne glasacke listice, taj treba konacno da batali politiku i da pocne da se bavi naivnim slikarstvom. Jer oni koji nisu prezali da gaze vazeci Ustav i da ignorisu odluke Ustavnog suda, dokazali su da su spremni na sve. Pri tome racunaju i na podrsku nekoliko usijanih glava iz opozicije koje su se, nakon sto je "ona odlucila" da raspise predsednicke izbore, "mudro odlucile" za bojkot. Racunica je prosta. Treba iskoristiti zbunjenost i razjedinjenost opozicije pa nelegitimnog VD predsednika zameniti legalno izabranim predsednikom Srbije i konacno osvojiti i zadrzati sve poluge vlasti. I to ce im i uspeti, kako sada stvari stoje, uz podrsku manje od cetvrtine birackog tela. I umesto obecane nam pravne drzave i demokratije, drzava Srbija polako klizi u zonu sumraka ustavne tiranije odnosno legitimne vladavine manjine nad vecinom. I sve to uz blagoslov opozicije koja trenutno ima podrsku preko dve trecine birackog tela. Ako je vecina gradjana Srbije za izbore na svim nivoima onda to podrazumeva da treba i ucestvovati na izborima na svim nivoima. Realnost je da zbog odnosa snaga u Parlamentu, bez obzira sto je taj odnos ostvaren i sto se odrzava na nelegalan nacin, opozicija nema snagu da izglasavanjem nepoverenja Vladi Srbije iznudi i parlamentarne izbore a jos manje ce je imati ako mesto predsednika drzave svesno, neizlaskom na izbore, jednostavno prepusti vladajucoj koaliciji. Posle toga zaboravite na vanredne parlamentarne izbore a verovatno da ce se naci i dobar izgovor da se u nedogled odlazu i oni redovni koji bi po Ustavu morali biti odrzani sledece godine. Vec vidim Cedomira Jovanovica & Co kako izludjenom narodu i smusenoj opoziciji objasnjavaju da “cesti i nepotrebni izbori ometaju brzi ulazak SCG u Evropu i da se zbog toga odlazu dok tamo ne udjemo”, odnosno dok i svima nama.
I jos nesto. Prica koju nam ovih dana protura ministar pravde Vladan Batic da ce mandat izabranog predsednika trajati koliko i Snesko Belic je obicna podvala. Pa da je tako pa zar bi se iskusni lisac Dragoljub Micunovic uhvatio za trulu granu? Mandat ce trajati onoliko dugo koliko je predvidjeno vazecim Ustavom Republike Srbije. A taj ustav se moze promeniti jedino na referendumu. Kako sada stvari stoje najmanje dve trecine gradjana ce na referendumu glasati protiv Baticevog ustava. Ali oni opravdano racunaju da ce se raspolozenje gradjana vremenom promeniti u njihovu korist nakon sto Dragoljub Micunovic, bilo na legalan ili nelegalan nacin, porazi opoziciju na predsednickim izborima.
Opoziciju koja nece na izbore!

pedja

pre 20 godina

Ma nema sanse da Micunovic pobedi. Za njega nece glasati niko osim DS-ovih pristalica.
Sto se samog Micunovica tice, jasno se da osetiti njegova ambicija za vlascu i da bude tata-mata. Kobajagi, on je dobar, pametan i pomirljiv, ali u Miri sto vragova vire.
Uostalom nije li se on sam skoro ponudio da se njegova stranka DC spoji sa DS i da pritom on bude predsednik.

Lala

pre 20 godina

Srbija tone i tone sve dublje. Indusrijska proizvodnja opada, izvoz takodje, korupcija raste, bogacenje malog broja ljudi raste, siromasenje prosecnog stanovnika Srbija i dalje se nastavlja - Evropa nam je sve dalja i dalja. Osvrnite se oko sebe i pogledajte kako zivite i gde zivite. Kvalitet zivota obicnog gradjanina je katastrofalan.
Mozemo se pitati ko treba da snosi odgvornost za ovakvu situaciju? Narod ili Vlast? Moje misljenje je Vlast. NEsposobna je da se izbori sa tekucim problemima i treba je promeniti. Izborom za predsednika se samo baca prasina u oci narodu. Predsednik ce da resi probleme??? On ce biti autorativna licnost??? Kakva posalica. Jedan covek ne moze da resi probleme u Srbiji. Parlamentarni izbori mozda. Zato sam pre za parlamentarne izbore nego za ove predsenicke.

Nikola

pre 20 godina

Micunovicu crni Micunovicu. Sada ste se naprasno setili da Srbija mora imati predsednika.Ovakve blamaze i demagogije nije ni bilo cudo ocekivati jer ste vi prevashodno ostali profesor marksisitcke misli i ideologije ali pre svega clan olupine zvane DOS.Ko zna u sta su vas ubedili i sta se krije iza svega ovoga .Ne zaboravite samo da je i prethodna vlast pala bas na ovakvim pitanjima a kako su i dokle dogurali to treba i vama da bude nauk.U svakom slucaju velika blamaza
za vas sto vam nije trebalo....

Goran Pivnicki

pre 20 godina

Podrzavam kvotu od 50% izaslih, sto je na kraju nesto prilicno razumno za prvi krug.
Uvredjene strine i oni koji zele da dodju na vlast iskljucivo revolucijom savetujem da se okane corava posla.
Na kraju i DOS je dosao na vlast pre svega pobedom na izborima, iako tada nista nije bilo pravedno.

Dragi;Bec

pre 20 godina

Jedan moj bliski prijatelj,visokoi funkcioner DS 90 tih godina mi je opisivao Micunovica kao vizionara,coveka koji se prerano rodio za uslove "balkanskog gliba" tih godina.Koliko pratim nije se kompromitovao do danas.
Sada se pitam:"sta je to u ljudskom bicu sto ga gura u politiku"?Da li je izvesna doza mazohizma g.Micunovica(da se rve sa besprizonim protagonistima srpske politicke scene) ili najiskrenija zelja da pomogne nasem jadnom i napacenom narodu ili prosta zelja za vlascu.

Milica i Vladimir

pre 20 godina

Postovanje Profesore; zelimo da vam se javimo i da vas podsetimo da smo vec oko petnaest godina uz Vas. Nas Narod sa vama nista ne moze da izgubi a pogotovu ako budete izabrani za Predsednika drzave Srbije. Bili ste nam uzor citavo vreme, vasim odmerenim, ljudskim ponasanjem jednog postenog Gradjanina. To se isto ocekuje i od Predsednika.
Nase osecanje delimo sa svim ljudima koji zele Gradjanina, Demokratu sa jasnim ljudskim porukama svima nama u Srbiji i van Srbije, u Rasejanju. Ta nasa osecanja delimo i sa nasim prijateljima, ovde u Africi.
Srecno i u zdravlje,Dragi Profesore!

Drasko

pre 20 godina

Micun bi da ponavlja izbore dok ne uspeju iako je svaki krug 5 mil.Evra.
Kako mu sad nisu pale na pamet narodne kuhinje?
Licno ne zelim da pruzim ni najmanje uporiste bilo kom obliku vlasti koja je na bilo koji nacin blagonaklona ili inkorporira ljude kao sto su D.Mihajlovic i C.Jovanovic.
I kakav je to sad cirkus oko ustava?
Da li se donosi ili ne donosi u Februaru?Da li je njime predvidjeno mesto predsednika ili nije?
Posto je dos pokazao jedinstvo i saglasnost oko izbora preds.kandidata u cemu je problem da se odredi i oko ovih pitanja?

krca437

pre 20 godina

Odlican kandidat. Samo, sa spremnosci da poput mirovnog sudije miri 'zavadjene' (sto je mozda i dobro kad padne krv)- krenuce da miri postene i nepostene, vredne i bezvredne, znalce i neznalice. Ono sto dobijemo bice gori kal nego ovaj u kome smo. Energija iz 2000. je potrosena, a zavladali su gospodari ekonomije (crne)iz Milosevicevog vremena.

Malo prima SAD lutija za Zelenu kartu, prema broju svih onih koji bi da odu odavde.

Milojko

pre 20 godina

Dosta nam je vas DOS-ovaca i vasih sebicnih izjava i poteza u cilju ocuvanja gole vlasti. Ostacete zabelezeni kao najvece razocarenje u novijoj istoriji Srbije! Korupcija je veca nego kog Milosevica, sloboda medija je na niskom nivou a standard gradjana ne postoji. Sram vas bilo g-dine Micunovicu!!!

Србин Јагодинац

pre 20 godina

Људи моји, када ћете већ једном да схватите да су избори најважније мерило демократије. Расписује их онај ко је тренутно власти и нико други, свидело се то нама или не. Расписују се по постојећим законима и уколико не постоји кршење тих закона па да сви изађемо на улицу као пре, по тим законима се и спроводе. Уставни Суд је рекао да су избори по закону и нема ни ви, нити ја шта ту да се правимо паметни, па да сада просипамо памет око тога, нарочито кад нисмо правни експерти. Дакле, избори су ту, а ко на њих не жели да иде, не мора. Али, онда немој да овде разглаба о политици, кад му за то ту и није право место.
И немојте се исчуђавати зашто неки неће на изборе. Знају они врло добро зашто то чине. И ДСС и Г17 мисле да ће тиме направити већу штету ДОС-у уколико избори пропадну, него што би имали користи уколико на њих изађу и можда победе. Али, чини ми се да ће ту направити сличну грешку као и многи пре њих, попут Либерала Николе Милошевића, који су нестали са политичке сцене. Или попут СПО-а, који није хтео у коалицију.
Лично, више поштујем политичара који се прихвати изборног изазова, него демагога. Кад већ мисле да су толико јаки, како то да знају да неће изаћи 50%? То онда значи да и нису баш толко јаки...

Зрењанинац

pre 20 godina

Не треба да изађу ни ДСС ни Г17. Не излазе они зато што се боје ДОС-а (хахахахах!), него зато што се не расписују парламентарни избори (које, по свим анкетама, тражи минимум 2/3 грађана Србије). Имају право да учествују ако мисле да треба да учествују али исто тако имају право да бојкотују ако мисле да треба да бојкотују. То је ствар њихових политичких процена.

Ја не подржавам Г17 али ми је свакако драго да не пристају на овај циркус.

ДОС је најавио и изборе за државне симболе и химну и шта ти ја знам шта још не... али тек када су и ДСС и Г17 јасно рекли да не иду на председничке изборе.

Мотиве ових лакрдијаша на власти није тешко провалити.

grudvica

pre 20 godina

Da li svi ovi koji su protiv izbora , Micuna ...zele da pobedi Nikolic , da li im je potajna zelja da srbijom vladaju Nikolici , Ilici , Draskovici ...i svi oni koji nisu pre tri godine ni sami verovali da ce ikada vise dana ugledati , a kamoli da ce se i dalje baviti politikom i to nekaznjeni za sva zlodela koja su ucinili . Ja to ne zelim svojoj Srbiji i iz postovanja cu glasati za Micuna , mada znam da on ne moze mnogo uraditi . Samo ne zaboravimo da su oni koji najvise i kritikuju (sada) mozda i najveci krivci sto su stvari krenule naopako , pa sad isti oni koji su nam zemlju unistili (ponovo) pljuju po nama. Nije DOS unistio Srbiju , unistio je Milosevic sa svojom klikom TO ne smemo zaboraviti !!!!! DOS je u pokusaju da stvari popravi , malo nesrecno i nespretno , mozda u euforiji i naivno poverovao ljudima kojima nije trebalo , a koji su se samo "uvukli" da bi stvari zakukuljili. Na nasu zalost i nesrecu !
Uostalom - gledali ste "PROFESIONALAC" ?Sve prolazi , nista se ne menja.