KFOR POTVRDIO PREUZIMANJE TREPCE

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2000.

14:15

Default images
Kfor je potvrdio da su njegovi pripadnici u ranim jutarnjim casovima preuzeli industrijski kompleks "Trepce" u Zvecanu, javlja Beta. Trupe Kfora usle su u fabriku kao obezbedjenje medjunarodnom timu koji ce iz ekoloskih razloga privremeno obustaviti rad fabrike, navodi se u saopstenju.

Komandant snaga KFOR-a za sektor Sever, general Zan Lui Suble obavestio je novinare da je akcija zapocela u 3.30 casova, da je bilo angazovano oko 900 vojnika i da je francuskim snagama KFOR-a bila upucena pomoc iz drugih sektora. "Sve je teklo po unapred zacrtanom planu", rekao je on i dodao da je u nemirima i sukobima sa Srbima u Zvecanu povredjeno cetiri vojnika KFOR-a. U saopstenju Kfora navodi se i da ce trepcin industrijski kompleks privremeno biti zatvoren kako bi UNMIK mogao da oceni opste stanje u fabrici u cilju njenog obnavljanja. Precizira se da ce "Trepca" poceti da radi na bezbedan nacin cim to bude moguce.

Deset minuta nakon preuzimanja topionice olova, oko 150 vojnika Engleskog kraljevskog puka uslo je u trepcin hotel "Zvecan", javila je agencija Beta. Posto su razbili ulazna vrata, savladali su tri radnika hotelskog obezbedjenja. Jedan od radnika, Ratomir Fimonovic je tom prilikom lakse ranjen. Engleski vojnici su zatim vezali tri radnice zaposlene u kuhinji. Pripadnici Kfora su nakon preuzimanja industrijskog kruga opkolili upravnu zgradu "Trepce.

U saopstenju se navodi da ce UNMIK obezbediti plate svim radnicima kombinata Trepca, dok traje obustava procesa proizvodnje. U tom kombinatu je, prema srpskim podacima, do dolaska medjunarodnih snaga radilo vise izmedju 10.000 i 12.000 radnika, od kojih su vecina bili kosovski Albanci.

Svi prilazi severnom delu Kosova su blokirani, tako da su gradjani Zvecana i severnog dela Kosovske Mitrovice ujutru ostali bez hleba, mleka i novina, javila je Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: