Nije usvojen zakon o koncesijama

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2003.

12:25

Default images

Prvi put od dolaska DOS-a na vlast, u republičkom parlamentu nije usvojen zakon čiji je predlagač Vlada Srbije. Zahvaljujući glasovima poslanika vojvođanskih stranaka, koji su glasali protiv, u utorak nije usvojen predloženi zakon o koncesijama. Za zakon su glasala 102 poslanika, od prisutnih 206, tako da su za njegovo izglasavanje vladajućoj koaliciji nedostajala samo dva glasa.

Kako Radio B92 saznaje, osim poslanika Reformista Vojvodine, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, glasove za predloženi zakon nisu dala ni trojica poslanika Socijaldemokratske partije, takođe članice vladajuće koalicije. U poslaničkom klubu DOS-Reforme Srbije nezvanično nam je rečeno da je glasanje poslanika iz Vojvodine bilo "iznenađenje", jer ti poslanici nisu najavljivali mogućnost da neće podržati zakon, ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi amandmani.

Šef tog poslaničkog kluba Čedomir Jovanović novinarima je rekao da je neizglasavanje Zakona o koncesijama "dobar povod za preispitivanje koalicionih odnosa". "To je povod i da vidimo sa kim ćemo menjati Srbiju i na kakav način će se formirati parlamentarna većina", izjavio je Jovanović: "Jasno je da su porevaldali interesi stranaka koje su težile parcelizaciji naše republike u svojinskom smislu. Žao mi je što stranke koje tvrde da slede politiku koja maksimalno korespondira sa interesima građana cele republike nisu podržale tako nešto i to treba posmatrati kao našu političku stvarnost. Štete će biti velike, a nisu mi najjasniji motivi".

S druge strane, vojvođanske stranke tvrde da je neprihvatljivo da glasaju za zakon u kome nema njihovog amandmana, kojim je Pokrajini trebalo da pripadne polovina sredstava od koncesija datih na njenoj teritoriji. Taj amandman nisu prihvatili ni Vlada Srbije, ni Narodna skupština, ni posle smanjenja traženog procenta na 30 odsto.

Poslanici Reformista Vojvodine i LSV-a Ratimir Svirčević i Bojan Kostreš kažu da su glasanjem protiv zakona zastupali interese građana Vojvodine. "Kada se koncesijom da autoput, on prolazi kroz neke opštine, a kroz neke ne. Potrebno je da čitava pokrajina ima uravnoteženiji priliv sredstava u korišćenju. Pokušali smo s Pitićem sa svima, nije išlo i glasali smo protiv. Ne bi trebalo da bude nekih ozbiljnih posledica. Za mene bi bilo ozbiljno da nismo glasali za interese stanovnika koje predstavljamo", rekao je Svirčević.

Ipak, poslanici republičke skupštine uspeli su u utorak da izaberu poslanike za parlament nove državne zajednice, čime je Srbija u Skupštinu Srbije i Crne Gore delegirala 91 poslanika. Za je glasalo 164 poslanika, protiv je bilo 28, a udržano 3. Za taj izbor nisu glasali radikali, koji su uoči glasanja napustili sednicu, demonstrirajući svoje protivljenje posrednom načinu izbora poslanika.

U parlamentu državne zajednice, poslanička grupa DOS-Reforma Srbije imaće 37 mesta, Demokratska stranka Srbije 17, Socijalistička partija Srbije 12, SRS osam, Socijaldemokratska partija i Stranka srpskog jedinstva po pet, Demohrišćanska stranka Srbije i Demokratska alternativa po dva, a poslaničke grupe "Srbija" Nova Srbija i Narodna socijalistička stranka po jednog poslanika.

Parlament državne zajednice ima 126 mesta, od kojih 35 pripada poslanicima iz Crne Gore. Prema nekim najavama, konstitutivna sednica će biti održana krajem ove ili početkom sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: