Administrativni odbor raspodelio mandate

Izvor: B92

Petak, 14.02.2003.

16:44

Default images

Administrativni odbor Skupštine Srbije u petak je raspodelio 91 mandat koje će parlamentarne stranke u Srbiji imati u Skupštini Srbije i Crne Gore. Prema predlogu Odbora, DOS će u imati 37 poslanika, Demokratska stranka Srbije 17, Socijalistička parttija Srbije 12, Srpska radikalna stranka 8, a Socijaldemokratska partija i Stranka srpskog jedinstva po 5 mandata. Demohrišćanska stranka Srbije i Demokratska alternativa imaće po 2 mesta u zajedničkoj skupštini, a Poslanički klub "Srbija", Nova Srbija i Socijalistička narodna stranka po jednog poslanika.

Administrativni odbor nije uvažio zahtev poslanika Nove Srbije da pristupe Poslaničkom klubu DSS, čime bi taj klub imao 50 poslanika, što bi im garantovalo 19 mandata za parlament Srbije i Crne Gore. Odbor je ocenio da taj zahtev nije validan jer ga je najpre trebalo u pisanoj formi dostaviti predsedniku Skupštine, koji će o tome obavestiti Parlament. Šef Poslaničke grupe DSS Dejan Mihajlov izjavio je da u zakonu nije definisano do kog trenutka mogu biti vršena pregrupisavanja u okviru poslaničkih grupa. "Tražićemo održavanje vanredne sednice Skupštine ili sednice Odbora na kojoj će biti utvrđeno da nov Poslanički klub broji 50 poslanika i da shodno tome bude utvrđen broj poslaničkih mandata te grupe u Skupštini Srbije i Crne Gore, 17 poslanika DSS i 2 poslanika NS", kaže Mihajlov.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Boško Ristić izjavio je da je odluka tog skupštinskog tela o raspodeli mandata za sada nepromenjiva, jer nema regularno prijavljene nove poslaničke grupe DSS i NS. "Odluka je konačna, na osnovu nje će poslaničke grupe dobiti poziv da popune svoje mandate i o tome će se Skupština izjasniti u narednih 8 dana, usvajanjem liste poslanika parlamenta Srbije i Crne Gore", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: