Četvrtak, 28.06.2018.

15:30

Presedan – kompanija optužena za zločine u Siriji

Optužnica je podignuta u Francuskoj protiv Francusko-švajcarskog proizvođača cementa Lafarža za "saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti".

Izvor: Beta

Presedan – kompanija optužena za zločine u Siriji
Getty Images

To je učinjeno na osnovu navoda da je kompanija finansirala ekstremističke grupe među kojima i Islamsku državu da bi mogla da radi u Siriji, saznaje se od izvora suda.

Tročlano sudsko veće zaduženo za ovu istragu optužilo je Lafarž holdinga koji je većinski deoničaar sirijskog ogranka firme Lafarž Cement Sirija, pored saučesništva u zločinima protiv čovečnosti i za "finansiranje terorističke organizacije" i "ugrožavanje života" bivših zaposlenih u fabrici u Džalabiji, na severu Sirije, kao i za kršenje embarga.

Ta odluka je u skladu sa zahtevom tužilaštva u Parizu, rekao je sudski izvor.

Kompanija Lafarž SA je pod sudskom kontrolom i naloženo da plati kauciju od 30 miliona evra.

Grupa Lafarž je prošle godine priznala da je pribegla "neprihvatljivoj praksi" kako bi nastavila sa radom u jednoj od svojih sada zatvorenih fabrika u Siriji tokom 2013. i 2014, i da je njen ogranak u severnoj Siriji plaćao oružanim grupama da bi se garantovao bezbedan prolaz zaposlenih i snabdevanje fabrike.

Tužioci su prošle godine stavili pod istragu nekoliko bivših direktora Lafarža.

Optužbe se odnose na vreme pre spajanja Lafarža s švajcarskom kompanijom Holcim 2015. godine, kada je firma postala LafaržHolcim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: