Nedelja, 27.10.2019.

10:52

Sirija: Američki komandosi učestvovali u operaciji protiv ekstremista

Američki helikopteri su prevezli i iskrcali komandose u Idlibu na severozapadu Sirije da se bore protiv ekstremista, prenela je Opservatorija za ljudska prava.

Izvor: Beta

Sirija: Američki komandosi učestvovali u operaciji protiv ekstremista
Ilustracija: Depositphotos/ Belchonock

Izjava dolazi neposredno pošto su američki mediji javili da je izvršen napad na vođu grupe Islamska država u toj oblasti.

Više američkih medija javilo je, pozivajući se na visoke zvaničnika, da se veruje da je u američkom napadu na severozapadu Sirije ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi. Još nije zvanično potvrđeno da se radi o Al-Bagdadiju, a spekulacije da se zaista radi o njemu pothranjuju najave predsednika SAD da će danas imati važnu izjavu.

"Meta operacije su bili visoke vođe Islamske države", javila je Opservatorija navodeći da je napad izvršen kod sela Bariša, u provinciji Idlib.

Sirijska nevladina Opservatorija javila je da je noćas gađano iz helikoptera na severozapadu Sirije, a ciljani su ekstremisti bliski Islamskoj državi kao i da je devet osoba ubijeno. Na meti helikoptera u operaciji posle ponoći bili su jedna kuća i jedno vozilo na prilazu selu Bariša u zoni gde se nalaze grupe bliske Islamskoj državi, prenela je Opservatorija.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da ne može da se potvrdi da je bio prisustan Al-Bagdadi u tom sektoru. Po njegovim rečima napad su verovatno sproveli helikopteri međunarodne koalicije za borbu protiv ekstrmista koju je formirao Vašington poslednjih godina radi borbe protiv Islamske države u Iraku i u Siriji.

Odvojeno je jedan stanovnik u mestu Bariša koga je kontaktirala agencija Frans pres rekao da su izvršeni avionski napadi nešto posle ponoći. On je rekao da su avioni leteli jako nisko i da su zastrašili stanovnike kao i da je operacija trajala do 3.30 ujutro.

Vođa kurdskih snaga u Siriji Mazlum Abdi pozdravio je u tviter poruci "istorijsku operaciju" sprovednu zahvaljujući, kako je rekao, zajedničkom obaveštajnom radu sa SAD, posle objave američkih medija da je u američkom napadu u Siriji ubijen vođa grupe Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi.

Sirijske kurdske snage su bili partneri Vašingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji. Strahovalo se da će naglim povlačenjem američkih snaga iz severoistoka Sirije pred tursku ofanzivu u u toj oblasti otvoriti prostor za ponovno jačanje Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

21 h

Podeli: