Subota, 25.07.2020.

10:55

Kineska naučnica uhapšena u SAD prebačena u zatvor

Kineska naučnica uhapšena je u SAD zbog optužbi da je prilikom podnošenja zahteva za vizu u toj zemlji prikrivala svoju povezanost sa kineskom armijom.

Izvor: Tanjug

Kineska naučnica uhapšena u SAD prebačena u zatvor
Foto: Depositphotos/ 91viperagp

Prebačena je u okružni zatvor u Sakramentu, Kalifornija, a pred jednim američkim federalnim sudom trebalo bi da se pojavi u ponedeljak.

Kako izveštava AP, 37-godišnja Džuan Tang poslednja je od ukupno četvoro kineskih naučnika koji su iz istog razloga uhapšeni u SAD, a američke vlasti prethodno su optužile kineski konzulat u San Francisku da joj je pružio utočište.

Tangova, koja je u SAD došla preko jednog studijskog programa razmene sa Kinom, lažne tvrdnje o svojoj povezanosti sa kineskom vojskom navodno je prvi put iznela u oktobru, kada je podnela zahtev za vizu radi angažmana na Univerzitetu Kalifornija, a potom i prošlog meseca, u razgovoru sa agentima američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Međutim, FBI je kasnije pronašao fotografije na kojima se naučnica može videti u uniformi kineske vojske, a smatra se da je ona posle razgovora sa agentima potražila utočiste u kineskom konzulatu.

Pod sumnjom da su prikrivali svoju povezanost sa kineskom armijom nalaze se nosioci američkih viza nastanjeni u više od 25 gradova u SAD, navodi AP.

Kineski konzulat u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, zatvoren je posle optužbi Vašingtona da su kineski agenti pokušali da ukradu podatke o medicinskim i drugim istraživanjima, a kao odgovor na to, Peking je od Vašingtona zatražio da zatvori američki konzulat u kineskom gradu Čengduu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: