Utorak, 22.06.2021.

10:32

I "pakao" je stigao u Srbiju: Ljudi padaju u nesvest, cisterne po gradu, izbijaju požari

najavljene paklene vrućine su stigle. Broj poziva Službi hitne medicinske pomoći u Pirotu povećan. Po Beogradu rasporešene cisterne s vodom.

Izvor: B92, Beta

I
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Ilustracija

Načelnica Službe hitne pomoći u Pirotu rekloa je da je već prvog dana leta bio povećan broj intervencija zbog kolapsnih stanja.

"Da bi se izbeglo padanje u nesvest neophodno je slojevito oblačenje zbog promena temperature u različito doba dana, uvek imati flašicu vode sa sobom i obavezno doručkovati, posebno pre čekanja u redovima", rekla je Stojanović.

Dodala je da su se poslednjih dana zbog vremenskih uslova najčešće javljali hronični, srčani bolesnici i asmatičari.

Vanredne vrućine su u svim delovima Srbije, a najalarantnije je po gradovima zbog dodatnog efekta "vrelog asfalta".

Grad Beograd uveo je nove mere predostrožnosti povodom visokih temperatura u prestonici, koje se očekuju do petka. Tako će cisterne sa pijaćom vodom biti postavljene na šest lokacija u gradu.
Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis/Ilustracija
Pored toga, mere se odnose i na organizaciju procesa rada zaposlenih u javnim preduzećima koji rade na otvorenom, kako bi u najtoplijem delu dana imali pauzu za osveženje, izjavio je gradonacelnik Beograda Zoran Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

Cisterne s pijaćom vodom će se od danas nalaziti na Trgu republike – TC "Staklenac", Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod Opštine Novi Beograd, odnosno kod kružnog toka, uz zgradu Opštine, i u Zemunu, kod okretnice javnog gradskog prevoza, na kraju Ulice cara Dušana.

Cisterne će se nalaziti na ovim lokacijama 22, 23, 24. i 25. juna, od osam do 20 sati.

Radojičić je dodao da je pomereno i uobičajeno vreme pranja ulica tokom toplih dana, pa će u najtoplijim delovima dana ulice biti osvežavane, kako bi se ublažili efekte izuzetno visokih temperatura.

Gradonačelnik je posebno apelovao na Beogradjane i pozvao ih da dodatno budu oprezni budući da su ponovo otvorena beogradska kupališta na kojima se očekuje veliki broj posetilaca.

Zamolio je građane i da provere ispravnost svojih uredjaja za klimatizaciju, jer smo, nažalost, u poslednje vreme bili svedoci nekoliko požara u gradu.

Požar koji je prouzrokovao neispravni klima-uredjaj izbio je juče u stambenoj zgradi na Zvezdari, a u prethodnom periodu i u Ulici Stanoja Glavaša, kao i na Novom Beogradu, u Bulevaru Milutina Milankovića.

U tim požarima nije bilo povređenih, a dva vatrogasca su zbog dehidratacije nakon gašenja požara na Zvezdari primljeni u bolnicu, ali su sada u stabilnom stanju, istakao je Radojičić.

"Zbog svega toga još jednom apelujem na građane da zbog svoje bezbednosti i zdravlja povećanom opreznošću i odgovornošću učinimo sve kako bismo maksimalno umanjili šanse da se ovakve situacije događu u budućnosti", rekao je gradonačelnika Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: