Ponedeljak, 20.06.2022.

14:38

Nova alijansa? Sponzor – SAD

Izrael gradi regionalnu alijansu protivvazdušne odbrane koju sponzorišu Sjedinjene Američke Države, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Izvor: Tanjug

Nova alijansa? Sponzor – SAD
Ilustracija: Shutterstock/In Green

Približavajući se poslednjih godina arapskim državama, koje su u savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama i dele njihovu zabrinutost zbog Irana, Izrael im je ponudio saradnju u oblasti odbrane, navodi Rojters.

Na brifingu s izraelskim zakonodavcima, ministar Ganc je objavio ono što je nazvao "Alijansa protivvazdušne odbrane Bliskog istoka" i rekao da je takva saradnja već u toku.

"Tokom protekle godine vodio sam obiman program, zajedno sa svojim partnerima u Pentagonu i u američkoj administraciji, koji će ojačati saradnju izmedju Izraela i zemalja u regionu", naveo je Ganc.

Izraelski ministar odbrane kaže da je taj program već operativan i omogućio je uspešno presretanje iranskih pokušaja da napadnu Izrael i druge zemlje.

Kako prenosi britanska agencija, ne navode se imena zemalja partnera, niti se navode dodatni detalji o osujećenim napadima.

Ganc je izrazio nadu da će napraviti još jedan korak napred u tom aspektu regionalne saradnje u kulu, tokom posete američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Tokom posete od 13. do 16. jula Bajden će doći u Izrael i nastaviti u Saudijsku Arabiju, gde će se sastati sa arapskim liderima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: